-
Αρχική > Ελλάδα > 7 τρόποι να αποφύγετε την κατάθλιψη – Μπορείτε να την προλάβετε

7 τρόποι να αποφύγετε την κατάθλιψη – Μπορείτε να την προλάβετε

Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε την κατάθλιψη – Νεότερη μελέτη αποκάλυψε επτά παράγοντες του τρόπου ζωής που συμβάλλουν θετικά στην αποφυγή εκδήλωσης αυτής της ψυχικής διαταραχής

Ακόμη κι αν το DNA μας καθιστά πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της κατάθλιψης, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι καθημερινές μας συνήθειες και επιλογές μπορούν να αποτρέψουν αυτόν τον κίνδυνο και να διατηρήσουν την ψυχική μας υγεία ισορροπημένη.

” />

Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη και το Πανεπιστήμιο Cambridge στην Αγγλία αναζήτησαν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου κατάθλιψης και επτά συγκεκριμένων τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής: κατανάλωση αλκοόλ, διατροφή, σωματική δραστηριότητα, ύπνος, κάπνισμα, καθιστική ζωή και κοινωνικές σχέσεις.

Για να το διερευνήσουν, ανέτρεξαν και ανέλυσαν δεδομένα υγείας της U.K. Biobank για περισσότερους από 280.000 ενήλικες – με μέση ηλικία τα 58 έτη-, ελπίζοντας να εντοπίσουν ποιες συμπεριφορές υγιεινού τρόπου ζωής -και, ακόμη περισσότερο, αν ένας συνδυασμός αυτών των συμπεριφορών- συνδέονταν περαιτέρω με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Photo: Shutterstock

Τελικά, συμπέραναν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης σε έναν πληθυσμό με ποικίλο γενετικό κίνδυνο. Και ξεχωριστά, όμως, κάθε συνήθεια προσέφερε κάποια ασπίδα προστασίας απέναντι στην κατάθλιψη ως εξής:

Σημαντικό, ωστόσο θεωρείται το συνδυαστικό όφελος, καθώς όσοι συμμετέχοντες είχαν εντάξει στην καθημερινότητά τους περισσότερες από μια συμπεριφορές και ακολουθώντας δύο έως τέσσερις από αυτές εμφάνισαν 41% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ πέντε έως επτά συνήθειες συσχετίστηκαν με 57% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ακόμα, οι διαφορές στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων που διατηρούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ήταν διαφορετικός. Όπως αποκάλυψαν οι εγκεφαλικές σαρώσεις, σε αυτά τα άτομα παρατηρήθηκαν δομικοί δείκτες που σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως μεγαλύτερο όγκο του τροχιομετωπιαίου φλοιού και του μέσου προμετωπιαίου φλοιού, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει βελτιωμένο γνωστικό έλεγχο και ρύθμιση των συναισθημάτων.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος «προάγει μηχανισμούς συναπτικής πλαστικότητας στον ιππόκαμπο που βελτιστοποιούν τις συναισθηματικές αντιδράσεις σε μελλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες συμπεριφοράς».

Επομένως, αν και η κατάθλιψη αποτελεί μια σύνθετη κατάσταση, οι απλές αλλαγές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κίνητρο για να βελτιώσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες.

Top
Enable Notifications OK No thanks