Η Αριάδνη, η άνοιξη “spring η lust είναι μερικές από τις όμορφες και μοναδικές δημιουργίες του καστοριανού καλλιτέχνη που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στο Αρχοντικό Μπασάρα
Ο γνωστός Καστοριανός μας καλλιτέχνης Πάνος Ζήζος παρουσίασε την Παρασκευή 17/11/23 την έκθεση ζωγραφικής του στο αρχοντικό Μπασάρα εμπνέοντας Ποικίλα νοήματα και συναισθήματα στον παρατηρητή του ξεχωριστού αυτού έργου .
Δίπλα του παραβρέθηκαν η μητέρα και αδερφή του ,τις οποίες είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε και να μάθουμε λεπτομέρειες για την ζωή του νεαρού καλλιτέχνη .
Το έργο του παρουσιάζει μοναδικότητα και προτοπυπια παρουσιάζοντας γυναικείες μορφές σε διάφορες συναισθηματικές εκφάνσεις
Ο Πάνος Ζήζος μετά την ‘Κυκλική Σταθερότητα’ με τις επαναλαμβανόμενες μεταβαλλόμενες συνθήκες που συμβαίνουν στην ζωή μας και την ανάγκη σταθερότητας και αποδοχής αυτών, ακολουθούν οι ΄΄Τετράγωνοι Διάλογοι΄΄.
όπως ο ιδιος τονίζει ” Έχεις νιώσει ποτέ να μην ακούγονται αυτά που θέλεις, να μην γίνεσαι αντιληπτός, να μην έχεις την δυνατότητα ή την ικανότητα να εκφράσεις τις σκέψεις και τα αισθήματα σου?
O Πάνος Ζήζος είναι 36 ετών και είναι graffiti artist. Κατάγεται από την Καστοριά όπου και μεγάλωσε. Ζει στην Θεσσαλονίκη όπου και εργάζεται για τρίτη φορά. Οι σπουδές του ξεκινησαν στο ΤΕΙ Ιωαννίνων όπου και αποφοίτησε το 2009. Το 2021 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ¨Αrt Therapy¨ του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ αυτό το διάστημα ολοκληρώνει και το μεταπτυχιακό του στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η ενασχόληση του με το graffiti ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και με διαλείμματα κάποιων ετών συνεχίζει και υπάρχει στην ζωή του. Τα τελευταία χρόνια στα έργα του υπερισχύουν ρεαλιστικά πορτρέτα σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις, συνήθως γυναικειου φυλου. Από το 2017 που εργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης έχει προσπαθήσει να συνδυάσει την εργασιακή του ιδιότητα με το χόμπι του έχοντας δημιουργήσει μια σειρά από δράσεις με τίτλο ¨graffiti inclusion¨.
Πρόκειται για έργα που δημιουργεί στα περισσότερα από τα σχολεία που έχει εργαστεί και αφορούν τοιχογραφίες που προάγουν την συμπερίληψη, την διαπολιτισμικότητα και την ισότητα στην εκπαίδευση..
Μέσα λοιπόν από ασπρόμαυρα ρεαλιστικά πορτρέτα υλοποιημένα κατ’ το ήμισυ, τα μηνύματα του Πάνου Ζήζου διαχέονται στον υπόλοιπο καμβά σαν «άλλα» σήματα Μορς. Μικρής η μεγάλης διάρκειας παλμοί, σημάδια, τέλειες ή παύλες προσπαθούν να βρουν τον παραλήπτη τους. Βεβαίως το ανικανοποίητο παραμένει για να μας θυμίσει ότι πολλά από τα μηνύματα δεν παραδοθήκαν ποτέ, πολλές προσπάθειες επικοινωνίας απέτυχαν αλλά παρόλα αυτά η ανάγκη για επικοινωνία παραμένει.
“Τετράγωνοι δίαλογοι”
Αρχοντικό Μπασάρα
Η ανάγκη πραγματικής επικοινωνίας λοιπόν έρχεται σε πρώτο πλάνο, ώστε να μας υπενθυμίσει την σημαντικότητα μετάδοσης αυτών που θέλουμε να εκφράσουμε, να βρούμε τρόπους ώστε ο αποδέκτης να λάβει αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε.