-
Αρχική > Ελλάδα > Αλλάζουν οι Δήμοι από 1η Ιανουαρίου – Οι Αντιδήμαρχοι προέρχονται αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου

Αλλάζουν οι Δήμοι από 1η Ιανουαρίου – Οι Αντιδήμαρχοι προέρχονται αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου

Σημαντικές αλλαγές θα έχουν οι Οργανισμού Τοπικοί Αυτοδιοίκησης 1ου Βαθμού, από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους που αναλαμβάνουν καθήκοντα οι δήμαρχοι που εξελέγησαν στις 8 και στις 15 Οκτωβρίου.

Οι αλλαγές αφορούν και στους δήμους της Ηλείας, με τα δεδομένα να μεταβάλλονται σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και τις τροποποιήσεις στη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων και των συλλογικών οργάνων που είχε φέρει ο προηγούμενος Νόμος της απλής αναλογικής.

Με τις νέες διατάξεις οι αντιδήμαρχοι προέρχονται αποκλειστικά από την παράταξη του δημάρχου, εξασφαλίζοντας πλέον εκτός από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και την ισχυρή νομιμοποιητική βάση στην παράταξη του δημάρχου.

Ως προς την απόφαση δε ορισμού και το χρόνο θητείας των αντιδημάρχων, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι ο ελάχιστος χρόνος εξακολουθεί να είναι ετήσιος, μπορεί όμως να γίνει ανάκληση του ορισμού οποτεδήποτε, με μία απλή απόφαση του δημάρχου.

Η απόφαση ορισμού αντιδημάρχων και μεταβίβασης σε αυτούς αρμοδιοτήτων για πρώτη φορά αποκτά νόμιμη υπόσταση και έχει έναρξη ισχύος μόνο με την ανάρτηση της απόφασης στον δικτυακό τόπο «Διαύγεια» και στην ιστοσελίδα του δήμου, καταργώντας οποιαδήποτε πρόβλεψη περί δημοσίευσης των σχετικών αποφάσεων στο τύπο.

Πρόεδρος με θητεία 30 μηνών από την παράταξη της πλειοψηφίας

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η θητεία του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, η οποία προσδιορίζεται πλέον σε τριάντα μήνες, λόγω της πενταετούς διάρκειας της δημοτικής περιόδου και απλοποιείται η διαδικασία εκλογής, με την κατάργηση της ενδοπαραταξιακής ψηφοφορίας για την ανάδειξη υποψηφίου από τις παρατάξεις.

Ειδικότερα, για κάθε θέση του προεδρείου υποδεικνύεται ένας υποψήφιος από τον επικεφαλής κάθε παράταξης, στον οποίο δίδεται η εξουσία να δηλώσει το πρόσωπο του υποψηφίου, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση της παράταξής του.

Η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει για την εκλογή των προτεινομένων υποψηφίων είναι για πρώτη φορά φανερή.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης εάν για κάθε αξίωμα δεν επιτευχθεί στην πρώτη ψηφοφορία εκλογή, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, αυτή επαναλαμβάνεται με την ίδια απαιτούμενη πλειοψηφία. Εάν και στη δεύτερη ψηφοφορία δεν επιτευχθεί εκλογή, διεξάγεται τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται ο δημοτικός σύμβουλος τον οποίο πρότεινε ο επικεφαλής της παράταξής του, υπό την προϋπόθεση ότι έλαβε τουλάχιστον τις ψήφους του ενός τετάρτου του όλου αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks