-
Αρχική > Ελλάδα > Δημοτική Αστυνομία: Καθυστερεί η έκδοση της προκήρυξης -Στον «αέρα» χιλιάδες ενδιαφερόμενοι

Δημοτική Αστυνομία: Καθυστερεί η έκδοση της προκήρυξης -Στον «αέρα» χιλιάδες ενδιαφερόμενοι

Μεγάλη αναταραχή υπάρχει στους κόλπους χιλιάδων ενδιαφερόμενων για την προκήρυξη της Δημοτικής Αστυνομίας για την κάλυψη 1.213 νέων μόνιμων προσλήψεων σε δήμους σε την Ελλάδα.

 καθυστέρηση στην έκδοση της προκήρυξης της Δημοτικής Αστυνομίας από το ΑΣΕΠ (χωρίς δική του υπαιτιότητα) έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες εν δυνάμει υποψηφίους, αφού ανάλογα με την ημερομηνία έκδοσης της πολλοί κινδυνεύουν να τεθούν αυτόματα εκτός.

Ειδικότερα η συγκεκριμένη προκήρυξη έχει ανώτατο ηλικιακό όριο για την συμμετοχή υποψηφίων, το οποίο ορίζεται στα 35 έτη και καθορίζεται βάσει της χρονολογίας γέννησης των υποψηφίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι το 2023 έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια, εάν η προκήρυξη βγει το 2024 μένουν «εκτός» αφού θα έχουν μπει στο 36ο έτος της ηλικίας τους.

Στο aftodioikisi.gr, σε εβδομαδιαία βάση, καταφθάνουν καταγγελίες ενδιαφερομένων που θέτουν το συγκεκριμένο θέμα σημειώνοντας ότι κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη εξαιτίας του χρόνου έκδοσης της.

Για να γίνει αντιληπτό τι συμβαίνει σημειώνουν αναλυτικά:

— Εάν η προκήρυξη εκδοθεί έως το τέλος του έτους, συμμετοχή θα μπορούν να δηλώσουν όσοι πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1988 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2004.

— Εάν όμως η προκήρυξη εκδοθεί το 2024, οι ηλικιακές ομάδες θα αλλάξουν και συμμετοχή θα μπορούν να δηλώσουν όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1989 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2005.

Δηλαδή για λίγες μόνο ημέρες καθυστέρησης στη έκδοση του διαγωνισμού, μπορεί να χάσουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν μία θέση στο σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας χιλιάδες πολίτες.

Ετοιμος ο διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ αλλά …«σκοντάφτει» στην απαγόρευση των προσλήψεων!

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ το ΑΣΕΠ έχει έτοιμο τον διαγωνισμό, αναμένει ωστόσο τις απαραίτητες «υπογραφές» από τους δημάρχους των δήμων που συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη για τις 1.213 θέσεις. Το πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στο ποιοι δήμαρχοι θα υπογράψουν τις προσλήψεις αυτές.

Η απαγόρευση των προσλήψεων προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών στην οποία σημειώνεται:

«Για το χρονικό διάστηµα του ενός (1) µηνός που προηγείται της ηµεροµηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών και µέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων, ήτοι την 1η Ιανουαρίου 2024 απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν στον διορισµό ή την πρόσληψη, καθώς και στην οποιαδήποτε µεταβολή αναφερόµενη στην υπηρεσιακή κατάσταση, κάθε κατηγορίας προσωπικού των φορέων της αυτοδιοίκησης, εκτός από τις πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιµότητας και αργίας, καθώς και τις πράξεις που εκδίδονται σε συµµόρφωση προς δικαστική απόφαση».

Στους φορείς, μεταξύ άλλων που υπάγονται στη ρύθµιση αυτή είναι και οι εξής :

 • Οι ΟΤΑ α’ Βαθµού (Δήµοι, Ιδρύµατα, Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου Δικαίου και Σύνδεσµοι των ΟΤΑ α’ βαθµού)
 • Οι ΟΤΑ β’ Βαθµού (Περιφέρειες και τα Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου Δικαίου αυτών)
 • Τα Νοµικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ α’ και β’ Βαθµού (επιχειρήσεις πάσης φύσεως, Περιφερειακά Ταµεία Ανάπτυξης κ.α.),

Με βάσει λοιπόν την συγκεκριμένη εγκύκλιο, γίνεται ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για την υπογραφή των συγκεκριμένων προσλήψεων θα περάσει στους νέους δημάρχους, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προκήρυξη δεν πρόκειται να βγει εντός του έτους.

Αυτό όμως το γεγονός, όπως καταγγέλλουν στο aftodioikisi.gr, οι ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις που «καίγονται» από τα ηλικιακά κριτήρια, θα αποτελέσει μια τεράστια αδικία, αφού όπως υπογραμμίζουν: «Η προκήρυξη έχει ανακοινωθεί για πάνω από ένα χρόνο. Το ΑΣΕΠ την έχει έτοιμη. Πολλοί έχουν ξεκινήσει προετοιμασία για τις πρακτικές δοκιμασίες και τώρα κινδυνεύουν να την χάσουν για λίγες μέρες». Μάλιστα πολλοί από τους καταγγέλλοντες ζητούν να υπάρξει παρέμβαση του ΥΠΕΣ, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. 

Ποιοι Δήμοι θα ενισχυθούν

Υπενθυμίζουμε  οι προσλήψεις στο αναβαθμισμένο σώμα της Δημοτικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν σε 158 δήμους και αφορούν τις εκπαιδευτικές κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ (Δευτεροβάθμια).

Στο δήμο Αθηναίων κατανέμονται 181 θέσεις, από τις οποίες οι 153 είναι κατηγορίας ΔΕ και από 14 θέσεις στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης κατανέμονται 80 θέσεις (40 ΔΕ, 20 ΠΕ, 20 ΤΕ), στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης 30 (18, ΔΕ, 6 ΠΕ, 6 ΤΕ), στον δήμο Θέρμης 20 (15 ΔΕ, 4 ΠΕ, 1 ΤΕ), στον δήμο Αχαρνών 16 (12 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ), στον δήμο Θερμαϊκού 15 (11 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ) και στον δήμο Χαλκιδέων 13 θέσεις (9 ΔΕ, 2 ΠΕ, 2 ΤΕ).

Επίσης από 12 θέσεις αναλογούν στους δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Πύργου, 11 θέσεις στους δήμους Αγίου Δημητρίου, Ελευσίνας, Κασσάνδρας και Κατερίνης και από 10 θέσεις στους δήμους Αγρινίου, Δράμας, Εορδαίας, Θήρας, Κομοτηνής, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Ναυπακτίας, Νεάπολης – Συκεών, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Ρεθύμνης και Φλώρινας. Στους υπόλοιπους 111 δήμους αναλογούν από μία έως εννέα θέσεις. Αντίστοιχα, οι 213 θέσεις κατανέμονται σε άλλους 34 δήμους, μεταξύ των οποίων οι Πειραιώς (77 θέσεις), Χανίων (32) και Καλαμαριάς (15). Δείτε αναλυτικά στο έγγραφο που ακολουθεί.

Οι προϋποθέσεις

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: Να είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 μ. οι γυναίκες και 1,70 μ. οι άνδρες και να έχουν την ψυχική και σωματική υγεία, καθώς και τα διανοητικά προσόντα που τους επιτρέπουν την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσης τους.

Όσοι κριθούν κατάλληλοι υγειονομικά υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Δρόμο 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
 • Δρόμο 1.000 μ. σε χρόνο 4′ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
 • Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1.00 μ. (τρεις προσπάθειες).
 • Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
 • Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Οι υποψήφιοι που επιτυγχάνουν στις αθλητικές δοκιμασίες υποβάλλονται σε ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και συνέντευξη, ώστε να ερευνηθούν ιδίως η κρίση, η αντίληψη, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, ο βαθμός ετοιμότητας, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, και η δομή της προσωπικότητας.

Όσοι προσληφθούν θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, που παρέχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες

Να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση, τον περασμένο Δεκέμβριο, του νόμου 5003/22 για την αναμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας, οι αρμοδιότητες του σώματος διευρύνονται και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του δήμου.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και για συγκεκριμένα παραπτώματα να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου. Θα λειτουργούν στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλοπ.

Αλλαγές επήλθαν επίσης στους βαθμούς, αλλά και στο προβάδισμα μεταξύ του ειδικού ένστολου προσωπικού, ενώ πλέον θα τηρείται επετηρίδα για το προσωπικό αυτό.

Προσλήψεις με οποιοδήποτε πτυχίο

Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, τα κατά κλάδο και ειδικότητα τυπικά προσόντα διορισμού του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας είναι τα εξής:

 1. Για τον κλάδο ΠΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.
 2. Για τον κλάδο ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε τμήματος ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής
 3. Για τον κλάδο ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας: Οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (ΙΕΚ ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ήΕπαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ΙΕΚ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ήΤεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β΄ κύκλου Σπουδών ήΕνιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ήΤεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή

  Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών [άρθρο 1 ν.δ. 580/1970, (Α΄ 139)] ή

  Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή

  άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Τα πρόσθετα προσόντα διορισμού

Παράλληλα, το σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι για όλους τους κλάδους του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, ως πρόσθετα προσόντα διορισμού ορίζονται τα εξής:

 1. Γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) στα αντικείμενα: (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών διαδικτύου.
 2. Η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β’ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής, τουλάχιστον 50 κυβικών εκατοστών.
 3. Η καλή τουλάχιστον γνώση της αγγλικής ή γαλλικής γλώσσας.

Τελικώς, ψηφίστηκε ο Ν. 5003/2022 (ΦΕΚ 230/Α/14.12.2022), στις διατάξεις του άρ. 9 παράγρ. 2.α. του οποίου προβλέφθηκε ότι, οι υποψήφιοι για τις θέσεις του ειδικού ένστολου προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας, πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, «α. Να έχουν συμπληρώσει το εικοστό (20ό) έτος της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το τριακοστό πέμπτο (35ο) έτος αυτής για όλες τις κατηγορίες προσωπικού…».

 

https://www.aftodioikisi.gr/proslipseis/dimotiki-astynomia-kathysterei-i-ekdosi-tis-prokiryxis-ston-aera-chiliades-endiaferomenoi/

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks