Κυκλοφόρησε η 2η έκδοση του βιβλίου “Η αθηναϊκή και η σύγχρονη δημοκρατία-Διδάγματα από την αθηναϊκή” από τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ.
Το βιβλίο, που ανανεώθηκε εσωτερικά και εξωτερικά, είναι το απαύγασμα των γνώσεών του συγγραφέα από σπουδές, έρευνα και διδασκαλία για περισσότερο από 30 χρόνια. Πραγματεύεται: -την οργάνωση και λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας -την κοινωνική διάρθρωση της Αθήνας -την ποιότητα της πραγματικής συμμετοχής – όλες τις θεωρίες και τα στάδια της σύγχρονης της δημοκρατίας. -Επίσης: – επισημαίνει και κριτικάρει όλες τις παθογένειες της σύγχρονης δημοκρατίας και -προτείνει πρωτότυπες και αντισυμβατικές λύσεις για τη θεραπεία των παθογενειών αυτών και για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο χρήσιμο για κάθε πολιτικοποιημένο άτομο, για εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης και για σπουδαστές Πολιτικών Επιστημών και Αρχαιολογικών Σπουδών. Οι σπουδαστές μπορούν να αντλήσουν θέματα εργασιών από τις πρωτότυπες προσεγγίσεις των θεμάτων του βιβλίου.
Περιγραφή
Στις μέρες μας, η φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία προσλαμβάνεται όχι μόνο ως ιδανικό πολίτευμα, αλλά ως ένα αξιακό σύστημα με ηθικές αρχές, αξίες, ιδεώδη και κανόνες πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς και ως μια ιδανική κατάσταση ευζωίας. Ωστόσο, η λειτουργία της επικρίνεται για τον τρόπο που νέμει και διαχειρίζεται την εξουσία. Της προσάπτονται αδυναμία ελέγχου της χειραγώγησης, από την εκτελεστική εξουσία, των άλλων δύο συνταγματικών εξουσιών και των κρατικών θεσμών, στρεβλή χρήση της λαϊκής κυριαρχίας, ατελής διάχυση της εξουσίας στα πραγματικά υποκείμενα, πολιτικός επαγγελματισμός και αδυναμία εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, κ.ά.
Η αθηναϊκή δημοκρατία, από την άλλη, υπήρξε, κατά γενική παραδοχή, το τελειότερο πολίτευμα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Οι αρχές, οι αξίες και ο νοηματικός πυρήνας της αποτέλεσαν διαχρονικά πηγή έμπνευσης για επαναστάσεις και ανθρωπιστικά κινήματα και δεξαμενή άντλησης ιδεών, για πολιτικούς και επιστήμονες. Οι βασικές αρχές της διαμορφώνουν τους τελευταίους δύο αιώνες τη σύγχρονη δημοκρατική θεωρία και πρακτική. Φυσικά, είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι η αθηναϊκή δημοκρατία μπορεί να αποτελέσει στις μέρες μας πρότυπο ή μοντέλο προς μίμηση. Μπορεί, όμως, να λειτουργήσει ως έμπνευση και γονιμοποιό σπέρμα για τη θεραπεία πολλών ατελών θεσμικών λειτουργιών και διαδικασιών της σύγχρονης.
Αυτό επιχειρεί να κάνει το παρόν βιβλίο. Αρχικά εξετάζει τη λειτουργία των θεσμών της άμεσης αθηναϊκής δημοκρατίας και, στη συνέχεια, προτείνει ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να φωταγωγήσουν την πορεία της σύγχρονης δημοκρατίας προς την εμβάθυνση και την ενδυνάμωσή της. Η ουσιαστική διάκριση των εξουσιών, η απεπαγγελματοποίηση της πολιτικής ζωής, η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης και της νομοθετικής διαδικασίας και η λογοδοσία και ανακλητότητα των αιρετών αντιπροσώπων και των αξιωματούχων του Δημοσίου είναι οι κυριότερες από αυτές.
Περιεχόμενα βιβλίου:
- Η πόλη-κράτος
- Ο πολίτης
- Η πορεία εκδημοκρατισμού της Αθήνας
- Πολιτειακή οργάνωση και λειτουργία της Αθήνας
- Θεωρητική και πραγματική συμμέτοχη στα πολιτειακά όργανα
- Η διοικητική και οικονομική οργάνωση της Αθηναϊκής δημοκρατίας
- Η θέση της γυναίκας στην Αθηναϊκή πολιτεία
- Η κριτική της Αθηναϊκής δημοκρατίας
- Αρχαία και σύγχρονη δημοκρατία
- Διδάγματα από την Αθηναϊκή δημοκρατία
Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε online [ΕΔΩ]
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτορας Πολιτειολογίας του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης και οικονομολόγος με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ. Δίδαξε και διδάσκει για πολλά χρόνια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και σε ιδιωτικά κολέγια. Έχει διατελέσει Εθνικός Εμπειρογνώμονας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ταμείου ασφάλισης ΤΑΥΤΕΚΩ, Ειδικός Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων Αρχαία και σύγχρονη δημοκρατία. Διδάγματα από την αρχαία (Σταμούλης 2017), Πόλις και πολίτης στην αρχαία Ελλάδα (Σταμούλης 2007), Η ιδιότητα του πολίτη στην αρχαία Ελλάδα (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 2000), Εταιρική ταυτότητα και εταιρική εικόνα (Σταμούλης 2006), Το επικοινωνιακό μάρκετινγκ (Σταμούλης 1995) και Die Beteiligung der Buerger an der oefentlichen Verwaltung Athens zur Zeit des Perikles (Peter Lang Verlag 1985).