-
Αρχική > Τοπικά νέα > ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών..

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών..

– 25 Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στην Ελλάδα για το 2021 είχαμε αύξηση των γυναικοκτονιών κατά 156% σε σχέση με το 2020, το υψηλότερο ποσοστό αύξησης ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2023 είχαμε 3100, δηλωμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αιτίες τα στερεότυπα και οι  αντιλήψεις για τις γυναίκες .

Χρειάζεται άμεσα να γίνουν τα εξής βήματα.

 Προώθηση των αναγκαίων αλλαγών στις διατάξεις του Ν.3500/2005 για την ενδοοικογενειακή βία που αντιβαίνουν στο Ν.4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) όπως αυτές για την ποινική διαμεσολάβηση.
• Νομική αναγνώριση και ένταξη στον Ποινικό Κώδικα του εγκλήματος της γυναικοκτονίας, δηλαδή του φόνου λόγω φύλου, ως επιβαρυντική περίσταση σε σχέση με την ανθρωποκτονία, όπως προτείνεται στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
•  Κατάργηση δυσμενών διατάξεων του ν.4800/2021 για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου.
• Διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δικτύου Δομών για τη συμβουλευτική και φιλοξενία γυναικών θυμάτων βίας, με ένταξη της χρηματοδότησής τους στον κρατικό προϋπολογισμό. Διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την πληρωμή των εργαζομένων.

• Λειτουργία νέων δομών και παροχή επιπλέον υπηρεσιών (π.χ. επείγουσα διαμονή), συμπεριλαμβανομένων των δομών για θύματα εμπορίας ανθρώπων, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

• Ίδρυση των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλα τα  Αστυνομικά Τμήματα Πανελλαδικά – Επαρκή στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.

Γιατί “Η βία λόγω φύλου δε χωράει δικαιολογία”…

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks