-
Αρχική > Απόψεις > Καστοριά: Ευρωπαϊκή πόλη για να ζείς και να επισκεφθείς (Θεοδώρα Κωτσοπούλου )

Καστοριά: Ευρωπαϊκή πόλη για να ζείς και να επισκεφθείς (Θεοδώρα Κωτσοπούλου )

Ο τίτλος υπονοεί μια ταύτιση με Ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες, όπως τις φανταζόμαστε ή τις έχουμε ζήσει, σέβονται τους κατοίκους τους, την ιστορία τους και προβάλλουν στο μέγιστο τα τουριστικά τους αξιοθέατα.

Από την άλλη και οι κάτοικοι της σέβονται την πόλη τους τα μνημεία αλλά κυρίως τους δημόσιους χώρους, οι οποίοι δεν αποτελούν έναν χώρο όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει αλλά ένας χώρος που τον μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες. Υπάρχουν δε κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και υποδομές, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες τους και όχι μόνο σ΄ αυτούς που οδηγούν αυτοκίνητα.

Υπάρχει μια συλλογική ευθύνη και η προάσπιση των συμφερόντων της πόλης είναι και προάσπιση των ατομικών αναγκών και επιθυμιών του καθενός που ζει και δραστηριοποιείται μέσα σ΄ αυτή.

Η δε περιβαλλοντική συνείδηση, ακόμα και σε πόλεις με ελάχιστο πράσινο, είναι πολύ μεγάλη όχι απλά ως καθήκον προς τις επόμενες γενιές, αλλά διότι η καθημερινότητά τους γίνεται καλύτερη. Σαφώς και όλες οι πόλεις στη Δυτική Ευρώπη δεν είναι έτσι, ωστόσο προς τα εκεί οδηγούνται.

Η Καστοριά ηδη είναι μια πόλη, Φιλική προς τους πολίτες της, με τις κατάλληλες υποδομές που εκτός από το να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας αναδεικνύουν και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, , τα οποία είναι το περιβάλλον, η βυζαντινή μας παράδοση και η μοναδική αρχιτεκτονική των αρχοντικών μας,

Τι κάνουμε εμείς ως πολίτες για να προστατέψουμε την βυζαντινή αρχόντισσα, το μαργαριτάρι της Βορείου Ελλάδος, τη μικρή Ελβετία όπως συνηθίζεται να αναφέρεται σε αφιερώματα και τουριστικούς οδηγούς; Τίτλοι που δικαιώνουν εν μέρει το φυσικό κάλλος της περιοχής μας που είναι αυτό άλλωστε που με μια πρώτη ματιά καθηλώνει και γοητεύει τους επισκέπτες.

Το μόνο που κάνουμε είναι να γκρινιάζουμε να μιζεριάζουμε και να δυσανασχετούμε με οτι καλό γίνεται στη Περιοχή μας και δη στο δήμο Καστοριάς.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις μικρότητες και τις μικροψυχίες και ας οπλιστούμε με αισιοδοξία σε αυτή την δύσκολη εποχή που βιώνουμε με τις οικονομικές συγκυρίες και τις αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού που τόσο έπληξε τον τόπο μας, και ας συνειδητοποιήσουμε οτι ο δήμος Καστοριάς καταβάλει τεράστιες δυνάμεις με μια σειρά σημαντικών εργων αλλά και δυναμικών δράσεων και παρεμβάσεων προδίδοντας έναν αέρα ανανέωσης και ανάπτυξης για τον τόπο μας

Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες του Δημάρχου Καστοριάς, κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, δημιουργείται μια δυναμική που τόσο σε ουσία όσο και σε συμβολισμό προσδίδει την ελπίδα για την Καστοριά μας

Επιτέλους θέλουμε την Καστοριά που μας αξίζει.

Την Καστοριά των Βυζαντινών εκκλησιών, την Καστοριά των όμορφων αρχοντικών , την Καστοριά της γουνοποιίας, των δώρων της καστοριανής γης, των φασολιών των μήλων και των αμέτρητων ομορφιών. ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για την δική μας αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας, το δικό μας πλωτό νησί, το δικό μας κομμάτι του εαυτού μας

Top
Enable Notifications OK No thanks