-
Αρχική > Ελλάδα > Ακριβαίνει το νερό στα Γιάννενα

Ακριβαίνει το νερό στα Γιάννενα

ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΔΛΙ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΑΙ

ΑΛ. ΘΕΜΕΛΗΣ

Σε τροχιά αυξήσεων και μάλιστα σημαντικών φαίνεται ότι βρίσκεται ο ΣΥΔΛΙ καθώς στην σημερινή συνεδρίασή του έρχεται υπηρεσιακή εισήγηση για αύξηση στα τιμολόγια του νερού προκειμένου να καλυφτούν τόσο οι αυξημένες υποχρεώσεις εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΗ, αλλά και γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια από το 2000.

Η πρόταση αυτή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς αντιμέτωπη με την ίδια κατάσταση βρέθηκε και πέρσι η διοίκηση του Συνδέσμου με τον πρόεδρό του, Γιώργο Αρλέτο, τότε να μην προχωρά στην απόφαση για αύξηση των τελών, αν και ήξερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 δεν θα έβγαινε.

Τα προβλήματα στο Σύνδεσμο όπως και στις περισσότερες ΔΕΥΑ της χώρας, προκαλείται από το υπέρογκα αυξημένο ενεργειακό κόστος, για το οποίο οι έως τώρα παρεμβάσεις της πολιτείας κρίνονται ανεπαίσθητες. Για το ΣΥΔΛΙ υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα άγος ύψους αρκετών εκατ. ευρώ οφειλής προς της ΔΕΗ που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο αν γίνονταν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Εισήγηση του προέδρου ωστόσο, στην περσινή συνεδρίαση ήταν να μη γίνουν αυξήσεις στην παρούσα φάση, ακόμα και αν ο προϋπολογισμός ουσιαστικά μπαίνει μέσα, αφού είμαστε και σε προεκλογική χρονιά.

Ο κ. Αρλέτος τόνισε πως το υπάρχον ενεργειακό κόστος είναι δυσβάστακτο, και σημείωσε χαρακτηριστικά “δε μπορούμε να ανταποκριθούμε, αν θέλει η ΔΕΗ ας μας κόψει το νερό”…

Το 2024 θα είναι μονόδρομος για αυξήσεις στα τιμολόγια του ΣΥΔΛΙ, ανέφερε ο κ. Αρλέτος ωστόσο δεν θα έχουμε επιπτώσεις μέσα στο 2023, είπε, γι’ αυτό και η εισήγησή του επί του προϋπολογισμού δεν πρότεινε αύξηση τελών.

Το 2024 φτάνει όμως και μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσει σήμερα ο κ. Αρλέτος ο οποίος έχει στα χέρια του την πιο κάτω υπηρεσιακή εισήγηση:

“Σας ενημερώνω ότι υπάρχει μεγάλη οφειλή προς τη ΔΕΗ η οποία αποτυπώνεται στον ισολογισμό χρήσεως 2022. Για την αντιμετώπισή της όπως προβλέπεται και από τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της υπηρεσίας απαιτείται η αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης.

Το μοναδιαίο συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος για την υπηρεσία ύδρευσης και την υπηρεσία αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων εκτιμάται για το 2020, στο σύνολο του ΥΔ, σε 1,519 €/κ.μ. εξουσιοδοτημένης κατανάλωσης όπως αναρτήθηκε στην δεύτερη αναθεώρηση σχεδίων διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (EL05) αναλυτικό κείμενο τεκμηρίωσης οικονομική ανάλυση των χρήσεων ύδατος.

Με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει καμία αύξηση του νερού από πριν το 2000 και τα τέλη ύδρευσης του ΣΥΔΛΙ δεν ακολουθούν την πραγματική οικονομία και κόστος, το σημερινό πραγματικό κόστος του ΣΥΔΛΙ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος ηλεκτροδότησης απαιτείται να είναι της τάξης των 0,80€/κ.μ”.

Το 2022, ενόψει προεκλογικής χρόνιας η απόφαση του ΣΥΔΛΙ ήταν να γίνουν οι απαραίτητες για την βιωσιμότητα του Συνδέσμου αυξήσεις.

Το 2023 με τη διοίκηση του ΣΥΔΛΙ να παραδίδει σκυτάλη σε λίγους μήνες θα παρθεί άραγε η απόφαση για αύξηση;

Άλλωστε την καυτή πατάτα των φουσκωμένων λογαριασμών θα κληθεί να τη διαχειριστεί η επόμενη διοίκηση που θα προκύψει από την παράταξη του Θωμά Μπέγκα, άσχετα με το ποιος θα έχει προχωρήσει στις αυξήσεις.

Οι χρεώσεις

Για να έχουμε μια σαφή εικόνα, σήμερα, η χρέωση είναι 0,60 ευρώ το κυβικό για οικιακή χρήση. Ο ΣΥΔΛΙ εισηγείται ισοσκελισμό του κόστους, που σημαίνει πρακτικά υπερδιπλάσια αύξηση στο κυβικό (κατά περίπου 0,80 ευρώ).

Η άμεση επίπτωση θα είναι σε νοικοκυριά λεκανοπεδίου, αλλά και επιχειρήσεις. Όχι όμως μόνο εκεί. Αν ο ΣΥΔΛΙ αποφασίσει αυξήσεις, θα επιβαρυνθεί και το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΙ και δύσκολα η επιχείρηση δεν θα καταφύγει στους «συνήθεις υπόπτους», τους καταναλωτές δηλαδή, για να καλύψει τις αυξήσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα, η χρέωση για τους Δήμους (και νομικά πρόσωπα) Ζίτσας, Δωδώνης, νοσοκομείο Χατζηκώστα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη ΔΕΥΑΙ είναι 0,29 ευρώ το κυβικό μέτρο.

Ενός κακού (αυξήσεις στα τιμολόγια του ΣΥΔΛΙ) μύρια έπονται (αυξήσεις σε ΔΕΥΑΙ, πιθανά δημοτικά τέλη κτλ)…

https://neoiagones.gr/%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%cf%81%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b5%ce%bd%ce%b1/

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks