Πέμπτη και παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ μια πολύ ενδιαφέρουσα διημερίδα με θέμα «Φαινόμενα Παραπληροφόρησης και Θρησκεία», που συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και την Αντιπροσωπεία για την Ελλάδα και την Κύπρο του ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), σε συνεργασία με το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.
Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης υποστήριξε αυτή τη δράση, ενώ συμμετείχε με εισηγήσεις στελεχών της και παρουσίαση των δράσεων της απέναντι στην παραπληροφόρηση και τις δύο μέρες.
Στον δικό μου χαιρετισμό, προσπάθησα να συμπυκνώσω σε λίγες λέξεις το μέγεθος της πρόκλησης, αλλά και των απαντήσεων που καλούμαστε να δώσουμε:
«…δεν μιλάμε πια για φαινόμενα παραπληροφόρησης, αλλά για μια επέλαση παραπληροφόρησης, σε ολόκληρο τον πλανήτη, με διαφορετικές αφετηρίες και με συγκεκριμένες στοχεύσεις ανά περίπτωση, που τείνει να καταστεί στάτους στους καιρούς μας. Η φρενήρης εξέλιξη του ψηφιακού κόσμου σε όλα τα επίπεδα, ειδικά στο κομμάτι της ενημέρωσης και στη διάχυση της πληροφορίας, φαντάζει σύμμαχός της. Σε αυτόν τον ραγδαίο ψηφιακό μετασχηματισμό η κοινωνία, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο μιντιακός κόσμος, οι κυβερνήσεις, η Εκκλησία, οι ηγεσίες των θρησκειών, οφείλουν να απαντήσουν με έναν ηθικό μετασχηματισμό, που να εδράζεται πάνω σε δύο στέρεους πυλώνες: τη δεοντολογία και τον επαγγελματισμό…»
Σπουδαία εκδήλωση. Πολύ πιο σπουδαία, τα κείμενα των συμπερασμάτων της, πρωτογενές υλικό για νέες δράσεις και νέες πολιτικές.