Βαρβάρα βαρβαρίτκις,
σμάρια κι λαγγίτις!!!!
“Αρνιά, κατσίκια κι γκόλιαβα πιδιά”
Για άλλη μια φορά τα μαγειριά του Γέρμα Καστοριάς θα γεμίσουν αρώματα και ζυμάρια! Της Αγίας Βαρβάρας ξημερώνει και οι καλονοικοκυρές του χωριού θα πιάσουν το ζυμάρι της Αγια-Βαρβάρας και θα φτιάξουν τις βαρβαρίτικες λαγγίτες όπως τις ονομάζουμε στο χωριό!
Ένα νηστίσιμο κατασκεύασμα το οποίο ψήνεται στο τηγάνι σε μορφή κρέπας και μοιράζεται στους χωριανούς συμβολίζοντας μ’ αυτό, όπως το θέλει η παράδοση του Γέρμα, τα σπάργανα της Παναγίας και τη γέννηση του Θεανθρώπου που φτάνει σε τρεις βδομάδες, μία για καθένα απο τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος!
Συνήθως συνοδεύονται με ζάχαρη και καρύδια ή με μέλι ή με ζάχαρη και κανέλα ή κασίτσιαβις(κάσιαβις) δηλαδή νοτισμενες-ποτισμένες με ζαχαρόνερο αφού κρυώσουν, μέχρι να γίνουν μάτσκαβις (νιανιά, μαλακές), ενώ σερβίρονται σε σχήμα κυλίνδρου που συμβολίζει την κοιλιά της Παναγιας!!!
Είναι ένας εκλεκτός μεζές μέσα στην περίοδο της Αγιοτάτης νηστείας των Χριστουγέννων!
Κατά την διαδικασία της δημιουργίας του ζυμαριού χρειαζόμαστε αλεύρι , μαγιά, νερό, αλάτι και ζάχαρη.
Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμη, την αφηνουμε ώστε να ξεκουραστεί. Ζεσταινουμε πολύ καλά το τηγάνι μας και, αφού το λαδώσουμε, ξεκινάμε ρίχνοντας λίγη ζύμη η οποία όπως είναι ρευστή απλώνεται σε όλη την επιφάνεια του σκεύους και ψήνουμε μέχρι να σφίξει!
Συνηθίζουμε πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τις βαρβαριτικες λαγγίτες να παίρνουμε λίγο ζυμάρι , να το ρίχνουμε στο βάθος του τζακιού και να λέμε αυτό:
“αρνιά, κατσίκια κι γκόλιαβα πιδιά” , (γκόλιαβα -γυμνά)
ζητώντας από την Αγια Βαρβάρα να βοηθήσει στην γέννα των αιγοπροβάτων που ξεκινά αυτές τις μέρες και να ευλογήσει για να γεννηθούν πολλά παιδιά την χρονιά που έρχεται!
Έτσι και εμείς κρατώντας το έθιμο φτιάξαμε τις βαρβαρίτικες λαγγίτες μας.
Χρησιμοποιήσαμε για 50 λαγγίτες:
2 κιλά αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή για όλες τις χρήσεις)
2 με 2,5 λίτρα νερό (όσο πάρει)
2 φακελάκι μαγιά ξερή
2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
3 κουτάλια ζάχαρη
Αφού ανακατέψουμε τα στερεά υλικά, αρχίζουμε να ρίχνουμε το νερό και να ανακατεύουμε με δύναμη, γρήγορα για να μην σχολιάσει. Μόλις γίνει μια ρευστή μάζα το αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί (απουχειρισ’ ) και το περνάμε από την σίτα φαγητού για να αφαιρεθούν οι σβώλοι! Αφού κάψουμε καλά το τηγάνι ρίχνουμε λίγη ποσότητα έχοντας πάντα αλείψει το σκεύος με αραβοσιτέλαιο!!!
Χρόνια Πολλά, η Αγια Βαρβάρα βοήθειά μας και Καλά Χριστούγεννα!!!
Και του χρόνου πιο γεροί και δυνατοί .
( Οι βαρβαρίτικες λαγγίτες και η διακόσμηση για άλλη μια χρονιά είναι της μητέρας μου Τασούλας Παπατζήμου Κυρατζή)
Papatzimos Dimitrios Georgios