«Τέρμα στις υπομεταγγίσεις! Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή και την κοινωνική αξιοπρέπεια». Με το πανό αυτό στην κεφαλή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, κινητοποίηση μαζικών φορέων με αιχμή την απαίτηση να «αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των υπομεταγγίσεων των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία».
Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και συνεχίστηκε με πορεία προς τη Βουλή, για να παραδοθεί υπόμνημα με τα αιτήματα.
Την κινητοποίηση διοργάνωσαν η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Σύλλογος «Θαλασσαιμική Ενότητα» του ΓΝΑ «Γεννηματάς», η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία», η ΔΑΣ Εργαζομένων στο «Αγία Σοφία», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο ΑΣΑμεΑ «Κεραυνός», ο Σύλλογος Φίλων Ασθενών με Πρωτοπαθείς Ανοσοεπάρκειες και Παιδιατρικής Ανοσολογίας «Αρμονία» και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Καρδιοπάθειες. Συμμετείχε επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).
Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, εκφράζοντας τη στήριξη του κόμματος στα αιτήματα της αγωνιστικής πρωτοβουλίας. Επίσης συμμετείχαν η Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας, η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
Συμμετείχε ακόμη ο Mohammed Iqnaibi, εκπρόσωπος της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών. Μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός της Γενικής Ένωσης Αναπήρων Παλαιστίνης, ενώ οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης.
Ψήφισμα στήριξης των αιτημάτων των πασχόντων από την πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου διάβασε στη συγκέντρωση ο Χρήστος Παπαθεοδώρου, αντιπρύτανης Οικονομικών.
Την συμμετοχή πλήθους φορέων στην κινητοποίηση χαιρέτισε ο Παύλος Πανέτας, από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων.
«Έχουμε έρθει στη ζωή για να ζήσουμε όπως όλοι οι άλλοι», τόνισε η Βάσω Καπράλου, από τον Σύλλογο Ασθενών με Ανοσοανεπάρκεια «Αρμονία».
Τη στήριξη των υγειονομικών μετέφερε η Όλγα Κοσμοπούλου, από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.
«Παιδιατρική περίθαλψη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών», απαίτησε η Όλγα Σιάντου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Παίδων «Αγία Σοφία» και κατήγγειλε τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι διαθέσιμες κλίνες.
«Δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους μικρούς μας ασθενείς, τις οικογένειες και τους Συλλόγους τους», ανέφερε.
«Εμείς οι γονείς και κηδεμόνες που βιώνουμε την αντιαναπηρική πολιτική βρισκόμαστε εδώ και μετατρέπουμε την οργή μας σε οργάνωση και αγώνα», τόνισε ο Γιώργος Μπίλης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.
Στην «αγωνιστική δράση των πασχόντων, των συγγενών, των φίλων τους» αναφέρθηκε η Χριστίνα Πανέτα, από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων.
Τη στήριξη των φορέων των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών μετέφερε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).
«Είναι δυνατόν να παρακαλάμε για τα αυτονόητα;», αναρωτήθηκε η Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου – Κοκολάκη, από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, στηλιτεύοντας τα κενά, τις ελλείψεις, τη συρρίκνωση των απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
Το «αίσχος της υπομετάγγισης, που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των πασχόντων, μικρών μαθητών, νέων ανθρώπων, εργαζόμενων», κατήγγειλε η Αθήνα Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ ενώ τα ανάλογα προβλήματα στις δομές και υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής ανέδειξε, τέλος, η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή.