-
Αρχική > Ελλάδα > Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πώς να επιλέξουμε «χρώμα» – Τι προτείνει ενεργειακός επιθεωρητής

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Πώς να επιλέξουμε «χρώμα» – Τι προτείνει ενεργειακός επιθεωρητής

Το κίτρινο τιμολόγιο,προτάσσει ο Μηχανολόγος, Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή Newsroom, εξήγησε: Ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει σίγουρα τη χαμηλότερη χρέωση απ όλα τα τιμολόγια, κι αν δούμε στην πορεία ότι συμβαίνουν παγκόσμια γεγονότα που επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές αγοράς ενέργειας, τότε πάμε σε άλλο τύπο τιμολογίου, ίσως το πράσινο ή το μπλε. Έως την 31η Δεκεμβρίου οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν αποφασίσει έναν από τους τέσσερις τρόπους που καθιερώνονται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, καθώς αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου, ο τρόπος τιμολόγησης του ρεύματος.

«Αυτή τη στιγμή είναι ήπια και χωρίς εκπλήξεις η ενεργειακή αγορά, τουλάχιστον προς το παρόν με το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια και τη μεγαβατώρα του φυσικού αερίου, κάτω από τα 50 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελεγχόμενο. Αν έχουμε και έναν ήπιο σχετικά χειμώνα ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει σίγουρα τη χαμηλότερη χρέωση απ όλα τα τιμολόγια

Το τυπικό νοικοκυριό στην Ελλάδα έχει 400 έως 500 κιλοβατώρες το μήνα. Όταν είναι λίγες οι κιλοβατώρες θα πας στο μπλε τιμολόγιο και τελειώνει η ιστορία, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Μπορεί κάποιος με 300- 350 κιλοβατώρες το μήνα Χριστοδουλίδη μπορεί να επιλέξει το μπλε; (ερώτηση από Σταυρούλα Χριστοφιλέα)

«Tο ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή δεν είναι μόνο οι καταναλώσεις. Είναι το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για ένα χρόνο, δηλαδή να μην παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας, να θέλει ένα σταθερό, οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο. Στο μπλε θα υπάρχει πέναλτι αποχώρησης. Θα έχει τιμή χρέωσης κιλοβατώρας που ξεκινάει από τα 26 λεπτά, ενώ το κινούμενο μέρος μπορεί να ξεκινάει από τα 12 λεπτά.», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στο κίτρινο υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και περιλαμβάνει, κυμαινόμενη χρέωση με τιμή την οποία θα μαθαίνεις κάθε τέλος του μήνα και μπορείς να αλλάζεις πάροχο χωρίς να υπάρχει πέναλτι αν έχεις εξοφλήσει. Στο κίτρινο τιμολόγιο η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος και η έκθεση είναι 100% στη χρηματιστηριακή διακύμναση της αγοράς ενέργειας. Αυτό θα υπολογίζεται στο τέλος του μήνα κατανάλωσης.

Τι αλλάζει σε σχέση με το πράσινο,Τι διευκολύνει να μαθαίνω από την αρχή ή στο τέλος του μήνα ποια είναι η τιμή της κιλοβατώρας από τη στιγμή που μπορώ και στο ένα και στο άλλο ανά μήνα να αλλάζω; ( ερώτηση δημοσιογράφου)

Το πράσινο είναι ημι -κυμαινόμενο και ημι σταθερό. Ένα κομμάτι είναι σταθερής χρέωσης και άλλο ένα κομμάτι είναι η κυμαινόμενη χρέωση.

Απαιτείται πολιτική απόφαση για να αποσυνδθεί η τιμή του ρεύματος από το χρηματιστήριο

Η απόφαση έχει ληφθεί από τις ΒρυξέλλεςΕίναι δυνατόν ο πολίτης σ’ όλη την Ευρώπη να παίζει τώρα τζόγο στο χρηματιστήριο; (ερώτηση δημοσιογράφου)

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία αποχώρησαν από τη σύμβαση με τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας και ακολουθούν τη δική τους ενεργειακή πολιτική. Έχουμε κι εμείς αυτή τη δυνατότητα, να αποσυνδεθούν οι τιμές από τη χρηματιστηριακή σύνδεση του φυσικού αερίου με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι παρόμοιο με το ενεργειακό μείγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Εμείς έχουμε περίπου ένα 40% από φυσικό αέριο, το οποίο δεν το παράγουμε εμείς, όπως και η Ισπανία, το εισάγουμε. Άλλο ένα 35, περίπου 40% είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά εδώ είναι η στρέβλωση του συστήματος των ΑΠΕ, διότι φτιάχνουμε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, αλλά δεν φτιάχνουμε αποθήκες.
Τα υπόλοιπα, τα υδροηλεκτρικά και ο λιγνίτης είναι το άλλο 20%, το οποίο όμως αντίστοιχα έχουν και οι Ισπανοί. Το παράδειγμα είναι συγκρίσιμο. Άρα θα μπορούσε και η Ελλάδα να παράγει», τόνισε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Μπορείς να καταλάβεις τι είναι αυτό που έχεις καταναλώσει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής;

Ο μηχανισμός διακύμανσης είναι ένας αλγόριθμος που θέλει να ξέρεις μαθηματικά για να τον επιλύσεις. Eχει κάποιους συντελεστές σταθερούς και κάποιους συντελεστές μεταβλητούς, είπε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας:

«Από τη στιγμή που έχει σταματήσει η οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής χρέωσης της κιλοβατώρας, όλοι οι καταναλωτές, είμαστε εκτεθειμένοι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε μόνοι μας. Θα πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις. Αν έχουμε ένα βαρύ χειμώνα και συμβούν γεωπολιτικές και ενεργειακές μεταβολές στη Μέση Ανατολή και οπουδήποτε αλλού θα ζήσουμε τους εφιάλτες του 2021», τόνισε ο Μιχάλς Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Newsroom»

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks