-
Αρχική > Τοπικά νέα > Ταξίδι στη λίμνη Καστοριάς: Η φύση στα καλύτερά της

Ταξίδι στη λίμνη Καστοριάς: Η φύση στα καλύτερά της

Η Καστοριά αποτελεί από μόνη της έναν προορισμό αλλά τελικά όλα ξεκινούν και τελειώνουν στη λίμνη

Προστατευόμενη περιοχή Natura, με μαγευτικές εικόνες. Ο γύρος της επιβάλλεται καθώς σου προσφέρει απλόχερα γαλήνη. Ιδεατό.

Σε υψόμετρο 630 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βορειοδυτικά της Ελλάδας βρίσκεται η λίμνη της Καστοριάς. Εκτείνεται σε 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι η ενδέκατη σε μέγεθος λίμνη της χώρας μας. Ονομάζεται και λίμνη Ορεστίδα αλλά οι περισσότεροι την προσφωνούν λίμνη της Καστοριάς. Και έτσι την έχουμε αγαπήσει.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα η λίμνη είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής. Οχι πως τις άλλες δύο εποχές πάει πίσω αλλά εκείνους τους μήνες δίνει ένα ρεσιτάλ εικόνων. Και η πόλη, αν και βρίσκεται ήδη ψηλά, ψηλώνει ακόμη περισσότερο.

Η λίμνη της Καστοριάς είναι μια ατραξιόν μόνη της. Η πόλη είναι πανέμορφή αλλά μπορείς να πας εκεί μόνο και μόνο για τη λίμνη. Το βάθος της κυμαίνεται από 1,5 έως και 12 μέτρα, με τη μέση θερμοκρασία στους 22 βαθμοί Κελσίου. Το περίεργο που συμβαίνει στις κρύες ημέρες του χειμώνα, όταν το θερμόμετρο είναι αρκετά υπό το μηδέν, είναι πως η λίμνη παγώνει!

Η λίμνη είναι ένας ενεργός βιότοπος καθώς διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα. Εκεί έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών. Δεν υστερεί στην ιχθυοπανίδα, με τα στοιχεία να την κατατάσσουν στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τα αλιεύματά της. Είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000, με σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή συγκεκριμένων ειδών.

Ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του εκεί, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Στις όχθες της λίμνης της Καστοριάς, κοντά στο χωριό Δισπηλιό, έχει ανασκαφεί προϊστορικός λιμναίος οικισμός της 6ης χιλιετίας π.Χ. Τα ευρήματα φανερώνουν πως ο προϊστορικός άνθρωπος της περιοχής κατείχε την τεχνογνωσία να ψαρεύει και να κυνηγάει με πρωτοποριακά για την εποχή όπλα.

Σα να υπάρχει μια μαγική δύναμη, όμως, και τελικά όλα ξεκινούν και καταλήγουν στη λίμνη. Ο γύρος της επιβάλλεται. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία μοναδικά μαγευτική διαδρομή, δίπλα σε οξιές και πλατάνια. Εικόνες όμορφες και για το… Instagram αλλά πρωτίστως για την εσωτερική μας γαλήνη. Η φύση στα καλύτερά της…

Ταξίδι στη λίμνη Καστοριάς: Η φύση στα καλύτερά της

Top
Enable Notifications OK No thanks