-
Αρχική > Ελλάδα > Σδούκου: Στόχος να γίνουμε ηγέτης στη Μεσόγειο στα υπεράκτια αιολικά – Αλλάζει το τοπίο στις διασυνδέσεις

Σδούκου: Στόχος να γίνουμε ηγέτης στη Μεσόγειο στα υπεράκτια αιολικά – Αλλάζει το τοπίο στις διασυνδέσεις

Θετικό μήνυμα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και όσα ακολουθούν στην ενεργειακή μετάβαση έστειλε από την COP28 η υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΗΑΕΕ στο ελληνικό περίπτερο, τόνισε ότι “το μέλλον της ενέργειας στην Ελλάδα είναι ήδη εδώ μαζί μας. Φιλοξενήσαμε τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις στην COP για το τι κάνει η χώρα και τις πολιτικές της. Κάνουμε βήματα για την απανθρακοποίηση και συζητήσαμε εδώ στη διάσκεψη με πολλούς διεθνείς παίχτες”.

Ένα πρώτο απτό δείγμα της διεθνούς συνεργασίας ήταν η υπογραφή της νέας συμφωνίας με τη Masdar για να γίνει ο Πόρος το τρίτο GR-ECO Island. “Θέλουμε να κάνουμε τα νησιά μας μοντέλα αειφορίας και κόμβους καινοτομίας. Χάρη στη συνεργασία με την Κομισιόν εξασφαλίσαμε 2 δισ. ευρώ μόνο για αυτό το σκοπό. Είμαι αισιόδοξη ότι όλα τα ελληνικά νησιά θα μεταμορφωθούν εν τέλει”, τόνισε η υφυπουργός.

Αντίστοιχα, το ΥΠΕΝ αποδίδει μεγάλη σημασία στα υπεράκτια αιολικά: “Πρόσφατα ανακοινώσαμε το εθνικό πρόγραμμα που θέτει στόχο για 2 γιγαβάτ ως το 2030 και 17 ως το 2050. Θέσαμε το ρυθμιστικό καθεστώς πλέον και χαρτογραφήσαμε τη θάλασσα με συγκεκριμένες ζώνες ανάπτυξης. Ήταν μια δυναμική αρχή, θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις, ενώ η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί αλυσίδα αξίας για τη χώρα. Να μην έχουμε μόνο παραγωγή ηλεκτρισμού και κατασκευή έργων, αλλά να συμμετέχουν και μεγάλοι εγχώριοι παίκτες, όπως η Ελληνικά Καλώδια, τα ναυπηγεία και τα λιμάνια όπως η Πάτρα. Μέσα στα επόμενα χρόνια θέλουμε να γίνουμε ηγέτης στη Μεσόγειο στα υπεράκτια αιολικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Σδούκου σε συζήτηση που είχε με τον καθηγητή ενεργειακής οικονομίας στο Audencia Business School, Κωνσταντίνο Ανδριοσόπουλο.

Ταυτόχρονα, πέρα από τις ίδιες τις ΑΠΕ και το υδρογόνο παίζει κομβικό ρόλο για την ελληνική ενεργειακή πορεία. Η κυβέρνηση επιδιώκει η χώρα να γίνει κόμβος εισαγωγών στην περιοχή, το συγκεκριμένο πράσινο καύσιμο να πλαισιώσει τις ελληνικές ΑΠΕ καθώς θα οδεύουν προς το 80% του ηλεκτρισμού ως το 2030.

Μια ακόμη εξέλιξη από την COP28 που ενισχύει την ελληνική στρατηγική ήταν η συμφωνία με την TAQA των ΗΑΕ για χρηματοδότηση του Euroasia Interconnector. “Σκοπός μας είναι όχι μόνο να γίνει η Ελλάδα κόμβος στην είσοδο φθηνής καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και να την εξάγει στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και να βρούμε συνέργειες με γειτονικές χώρες και την Αίγυπτο”, ανέφερε η υφυπουργός.

Η ίδια εκτιμά πως “το τοπίο αλλάζει σταδιακά με τις διασυνδέσεις και τις συνεργασίες που χτίζουμε. Δεν είναι μονάχα μια στόχευση, αλλά αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Γνωρίζουμε τις προκλήσεις, η μετάβαση στοιχίζει και χρειάζεται χρήματα, όμως θεωρώ ότι έχουμε το σχέδιο δράσης. Εξαρτάται από εμάς να το πετύχουμε”.
 

 

Πηγή: https://energypress.gr/

 

Top
Enable Notifications OK No thanks