-
Αρχική > Διεθνή > Γαλλία: Αύξηση φόρων στα τσιγάρα-Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες, πάρκα και κοντά σε σχολεία

Γαλλία: Αύξηση φόρων στα τσιγάρα-Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες, πάρκα και κοντά σε σχολεία

Η Γαλλία πρόκειται να απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλες τις παραλίες, καθώς και σε δημόσια πάρκα, δάση και κοντά σε σχολεία, αφού ο Εμμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να δημιουργήσει την «πρώτη γενιά χωρίς καπνό» μέχρι το 2032, αναφέρει  The Guardian.

«Από εδώ και στο εξής, οι χώροι απαγόρευσης του καπνίσματος θα είναι ο κανόνας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Aurélien Rousseau.

Υπάρχουν ήδη 7.200 ζώνες χωρίς καπνό στη Γαλλία – συμπεριλαμβανομένης της Νίκαιας στη Γαλλική Ριβιέρα, η οποία ήταν η πρώτη που δημιούργησε μια παραλία χωρίς καπνό το 2012 με την έγκριση της Γαλλικής Αντικαρκινικής Ένωσης.

Η Γαλλική κυβέρνηση είπε ότι αντί οι ζώνες απαγόρευσης του καπνού να αποφασίζονται από μεμονωμένες τοπικές αρχές, η κεντρική κυβέρνηση θα εισαγάγει μια πανεθνική απαγόρευση. «Τώρα μεταθέτουμε την ευθύνη μας και καθιερώνουμε μια αρχή που θα γίνει κανόνας», είπε ο Rousseau.

Αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα

Οι φόροι στα τσιγάρα θα αυξηθούν, με ένα πακέτο 20 τεμαχίων σήμερα  να κοστίζει περίπου 11 ευρώ, να αυξηθεί στα 12 ευρώ έως το 2025 και στα 13 ευρώ το επόμενο έτοςΗ κυβέρνηση θέλει επίσης να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης που ο Rousseau είπε ότι ήταν δημοφιλή στους νέους αλλά είχαν ισχυρό αντίκτυπο στην υγεία και το περιβάλλον.

Μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στα γαλλικά μπαρ και εστιατόρια το 2008 – αργότερα από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία ή την Ιταλία – οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ευρεία αποδοχή από το γαλλικό κοινό. Ο καπνός εξακολουθεί να προκαλεί 75.000 θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν στη Γαλλία κάθε χρόνο, και η αστυνομία παλεύει με αυτό που η κυβέρνηση αποκάλεσε «έκρηξη» λαθραίων τσιγάρων.

12 εκατομμύρια Γάλλοι λένε ότι καπνίζουν κάθε μέρα

Ο Emmanuel Grégoire, ο αριστερός αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας, είπε ότι το Παρίσι προηγείται της κυβέρνησης στη δημιουργία εκατοντάδων ζωνών απαγόρευσης καπνού στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων παιδότοπων και έξω από σχολεία, παιδικών σταθμών και αθλητικών κέντρων. Δεκάδες πόλεις στη Γαλλία έχουν ορίσει παραλίες για μη καπνιστές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Saint-Laurent-du-Var στην Κυανή Ακτή, καθώς και του Saint-Malo και του Biarritz.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποτσίγαρων που αφήνονται στις παραλίες, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στις παράκτιες περιοχές μετά τα πλαστικά μπουκάλια. Στις Κάννες, που έχει δύο μικρά τμήματα των παραλιών της «χωρίς καπνό», ο δήμαρχος David Lisnard, κορυφαία ακροδεξιά φυσιογνωμία, αμφισβήτησε την απαγόρευση του καπνίσματος από την κυβέρνηση στις παραλίες. Έγραψε στο Χ: «Πολλοί θα χειροκροτήσουν. Όχι εγώ», προσθέτοντας ότι ένιωθε ότι υπήρχαν ήδη αρκετοί περιορισμοί στις ελευθερίες και ρώτησε ποιος θα φρόντιζε να επιβληθεί η απαγόρευση, υποδηλώνοντας ότι το θέμα μπορεί να περιέλθει στους δημάρχους.

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Γαλλίας δήλωσε πέρυσι ότι υπήρχαν σχεδόν 12 εκατομμύρια καπνιστές καθημερινά στη Γαλλία. Σχεδόν το 32% των ατόμων ηλικίας 18 έως 75 ετώνανέφερε ότι κάπνιζε και το 25% είπε ότι κάπνιζε καθημερινά.

Πηγή: digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks