-
Αρχική > Ελλάδα > ΛΑΡΚΟ: Kινητοποιήσεις από τις 11 Δεκεμβρίου για ανανέωση των συμβάσεων εργασίας

ΛΑΡΚΟ: Kινητοποιήσεις από τις 11 Δεκεμβρίου για ανανέωση των συμβάσεων εργασίας

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων ανακοίνωσαν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Συνοπτικά και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, από τις 25 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2023 απολύονται ανά ομάδες οι 60 περίπου εργαζόμενοι των εργολαβιών και στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Το αίτημα μας σε αυτή την φάση είναι: να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και μέχρι τότε, με ευθύνη της κυβέρνησης να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και νέου ιδιοκτήτη και υλοποίηση σχεδίου συντήρησης – προετοιμασίας επαναλειτουργίας.

 • Τον Μάρτιο του 2020 στο εργοστάσιο της Λάρυμνας Φθιώτιδας και τα Μεταλλεία του Αϊ Γιάννη Βοιωτίας ήμασταν πάνω από 1100 εργαζόμενοι. Μέχρι σήμερα συνολικά έχουν χαθεί πάνω από 400 θέσεις εργασίας. Εάν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας στις 1/1/24 οι υπόλοιπες 760 περίπου οικογένειες σε 5 χωριά θα είμαστε εν ενεργεία μετανάστες.
 • Έως τον Μάρτη του 2020 η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, το εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων και των  προμηθευτών της  περιοχή μας, συνολικά ήταν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Σήμερα  δεν ξεπερνά τις 900 χιλιάδες ευρώ. Σε περίπτωση μη ανανέωσης των συμβάσεων αυτό να γίνεται 0.
 • Οι συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα στις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας  είναι απαράδεκτες. Η  ανεργία που θα προκύψει από τις απολύσεις στην ΛΑΡΚΟ θα ανεβάσει την ζήτηση εργασίας  και είναι σίγουρο ότι οι επιχειρηματίες  αξιοποιώντας την ανάγκη για μεροκάματο και  το νομοθετικό πλαίσιο θα ρίξουν εκ νέου  τα μεροκάματα, θα χειροτερέψει συνολικά η κατάσταση.
 • Μαγαζιά έκλεισαν και όσα έμειναν ανοιχτά, οι ελεύθεροι επαγγελματίας με το στανιό τα βγάζουν πέρα. Το νέο φορολογικό θα τους πάρει και το υστέρημα. Η ανεργία της ΛΑΡΚΟ θα ελαττώσει εργασίες, πελάτες, κατανάλωση, δραστηριότητες και παράλληλα θα αυξήσει την αναζήτηση μεροκάματου στο ελεύθερο επάγγελμα.
 • Από την ακαρπία ελιάς, το χαμένο εισόδημα για φέτος στην περιοχή μας ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ και το αυξημένο κόστος παραγωγής σε όλες τις καλλιέργειες ξεκληρίζει γεωργούς και κτηνοτρόφους.
 • Το κέντρο υγείας Αταλάντης, το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία Λειβαδιάς, Θήβας και Λαμίας, συνολικά το σύστημα υγείας είναι εγκληματικά υποβαθμισμένο. Το κλείσιμο των ιατρείων της ΛΑΡΚΟ θα κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές.
 • Στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά και αθλητικά κέντρα των χωριών μας, η μέτρηση των μαθητών είναι απελπιστική. Οι απολύσεις της ΛΑΡΚΟ θα την κάνουν τραγική. Θα φέρουν συγχώνευση σχολείων, συρρίκνωση και παύση δραστηριοτήτων, ανεργία εκπαιδευτικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Με αυτά τα μέχρι σήμερα δεδομένα και αυτή την εκτίμηση, οι αποφάσεις της συνεδρίασης του Δ.Σ. είναι οι εξής:

 1. Στάση εργασίας την Δευτέρα 11/12/23 από τις 10.00 πμ έως τις 18.00 (4 τελευταίες ώρες για την πρωινή βάρδια, 4 πρώτες για την απογευματινή). Την ίδια μέρα στις 12.00 μμ, παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί η Κυβέρνηση αθέτησε την δέσμευσή της, εμπαίζει με την αγωνία της ανεργίας, το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και του τόπου μας. (Λεωφορεία θα φύγουν από την πύλη του εργοστασίου και τα χωριά)
 2. Σύσκεψη – Συλλαλητήριο που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Σωματείου μας την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο Κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στις 10.30 πμ, με περιεχόμενο την  κλιμάκωση του αγώνα για την συντήρηση και επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και  την καταβολή του κλεμμένου μόχθου μας, αλλά και τον συντονισμό  κοινού αγώνα με τα δίκαια αιτήματα των άλλων εργαζομένων , αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής μας (θα δημοσιευθεί ειδικό κάλεσμα με το περιεχόμενο)

Σε αυτή  τη βάση το Δ.Σ. σας καλεί όλους στην μάχη. Δεν περισσεύει κανείς. 

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Σημειώσεις:

 1. Την Δευτέρα 11/12 για την Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, λεωφορεία θα αναχωρήσουν:
 2. Πύλη εργοστασίου 10:00 πμ
 3. Μαλεσίνα 10:00 πμ
 4. Αϊ Γιάννη 10:00 πμ
 5. Παύλο 10:00 πμ
 6. Παραλία Λάρυμνας 10:10 πμ
 7. Μαρτίνο 10:15 πμ
 8. Κάστρο 10:15 πμ
 9. Ακραίφνιο 10:15 πμ».

 

https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-asfalistika/ergasiaka-ypallilwn-ota/larko-kinitopoiiseis-apo-tis-11-dekemvrioy-gia-ananeosi-ton-symvaseon-ergasias/

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks