-
Αρχική > Συνταγές > Υπέροχος χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκαλί – αγαπημένο γλυκό

Υπέροχος χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκαλί – αγαπημένο γλυκό

Υλικά
-1/2 κούπα ελαιόλαδο
-1/2 κούπα ηλιέλαιο
-1 κούπα σιμιγδάλι, χοντρό
-1 κούπα σιμιγδάλι, ψιλό
-3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
-4 κούπες νερό
-1 κτγ. κανέλα
-1/4 κτγ. γαρίφαλο
-1 πορτοκάλι
-νερό, έξτρα, για να βράσουμε το πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αυτός ο χαλβάς έχει ένα υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού. Αλλά αν θέλετε να φτιάξετε τον κλασσικό παραδοσιακό σιμιγδαλένιο μας χαλβά μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια εκτέλεση απλά να παραλείψετε τα στάδια με το πορτοκάλι!
Ψήνουμε το αμύγδαλο σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο για 5 λεπτά στους 150 βαθμούς στον αέρα.

Βράζουμε το πορτοκάλι σε μια κατσαρολίτσα με μπόλικο νερό για μια ώρα και φροντίζουμε να είναι πάντα καλυμμένο το πορτοκάλι με αρκετό νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον καθώς βράζει.
Αφαιρούμε το πορτοκάλι από τη φωτιά, το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε στη μέση, το στίβουμε πολύ καλά, αφαιρούμε και πετάμε την φλούδα και τυχόν κουκούτσια.

Το υπόλοιπο πορτοκάλι το βάζουμε στο μούλτι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σοτάρουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και τα αρωματικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, όχι να καεί.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, (4 κούπες νερό, 3 κούπες ζάχαρη), μαζί με το πορτοκάλι – και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει.
Ξέρουμε ότι είναι έτοιμο, όταν ξεκολλάει από μόνο του από τον πάτο της κατσαρόλας, (μόλις γυρίσουμε την κατσαρόλα λίγο στο πλάι). Αν δούμε ότι πάει να μας αρπάξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα 20 εκ. και σε 5 λεπτά ξεφορμάρουμε! Τρώμε και ζεστό και κρύο και μπορούμε να το συνοδεύσουμε με παγωτό βανίλια.

Ακη Πετρετζίκη
Η Συνταγή είναι από Nancy Mich

 

Top
Enable Notifications OK No thanks