-
Αρχική > Ελλάδα > Επιφαδίνη: Το νέο ισχυρό αντιβιοτικό που ίσως προέλθει από τη… μύτη μας – Έρευνα

Επιφαδίνη: Το νέο ισχυρό αντιβιοτικό που ίσως προέλθει από τη… μύτη μας – Έρευνα

Unsplash | Brittany Colette

Γράφει ο Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

Με την αύξηση των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, η αναζήτηση ενός νέου και αποτελεσματικού αντιβιοτικού είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ άλλοτε. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να την έχουν βρει, και εμφανίζεται φυσικά σε ένα κάπως απροσδόκητο μέρος: Στην ανθρώπινη μύτη.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του IFL Science, ανακάλυψαν την επιφανδίνη, μέλος μιας άγνωστης μέχρι σήμερα κατηγορίας αντιμικροβιακών ενώσεων, που παράγεται από τον Staphylococcus Epidermidis. Αυτό το βακτηριακό είδος μπορεί να βρεθεί στο εσωτερικό της μύτης μας, καθώς και στο δέρμα.

Η έρευνα για την επιφαδίνη ως πιθανό αντιβιοτικό

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί όλα τα είδη βακτηρίων – γνωστά ως μικροβίωμα – τα οποία βρίσκονται σε μια συνεχή «μάχη» και ανταγωνίζονται το ένα το άλλο για την επιβίωση. Η έκκριση ουσιών, όπως η επιφαδίνη, θεωρείται ότι είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους το Staphylococcus Epidermidis εξουδετερώνει τους τοπικούς βακτηριακούς ανταγωνιστές του.

Ένας τέτοιος αντίπαλος είναι ο Staphylococcus Aureus, ένα βακτήριο που βρίσκεται φυσιολογικά στους ανθρώπινους αεραγωγούς, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιριακό παθογόνο. Είναι γνωστό για την – ανθεκτική στη μεθικιλλίνη – μορφή του, το MRSA, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη λοίμωξη.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, ωστόσο, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η επιφαδίνη ήταν αξιόπιστα αποτελεσματική στην εξουδετέρωση του Staphylococcus Aureus, το έκανε καταστρέφοντας την κυτταρική μεμβράνη. Αυτό υποδηλώνει τη δύναμη που θα μπορούσε να έχει η επιφαδίνη, ή παράγωγά της, ως ένα ολοκαίνουργιο αντιβιοτικό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η χημική δομή της επιφαδίνης είναι ασταθής. Ενώ αυτό μπορεί να δυσχεράνει την απομόνωση και την ανάλυσή της – η επιτυχής απομόνωση πήρε αρκετά χρόνια στην επιστημονική ομάδα – θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη με τη μορφή θεραπείας. Το ανθρώπινο μικροβίωμα φιλοξενεί πολλά χρήσιμα βακτήρια, τα οποία μπορεί μερικές φορές να καταλήξουν ως παράπλευρη απώλεια, όταν χρησιμοποιούνται τα διαθέσιμα σήμερα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, γι’ αυτό η λήψη αντιβιοτικών μπορεί μερικές φορές να σας προκαλέσει προβλήματα, π.χ. στην κοιλιά. Η επιφαδίνη, ωστόσο, είναι ενεργή μόνο για λίγες ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πολύ πιο εντοπισμένη επίδραση.

Βέβαια, σχεδιάζονται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τα διάφορα στοιχεία της δομής της επιφαδίνης συμβάλλουν στις επιδράσεις της, καθώς και για την ανάπτυξη τεχνητών, πιο σταθερών ουσιών που είναι παρόμοιες με την επιφαδίνη.

Αντιβιοτικά, Αντιβίωση, Αντιβιοτικό, Επιφαδίνη

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash | Volodymyr Hryshchenko

«Χρειαζόμαστε νέα αντιβιοτικά περισσότερο από ποτέ»

Ανεξάρτητα από το αν η επιφαδίνη θα αποτελέσει τη βάση του επόμενου μεγάλου αντιβιοτικού θαυματουργού φαρμάκου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή της υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης της αναζήτησης των αντιβιοτικών του μέλλοντος.

Σε δήλωσή του, ο μικροβιολόγος και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Microbiology, Αντρέας Πέσελ, επεσήμανε το εξής: «Η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών έχει μείνει στάσιμη εδώ και δεκαετίες. Τα χρειαζόμαστε, όμως, περισσότερο από ποτέ, γιατί τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση των πολυανθεκτικών μικροβίων παγκοσμίως. Είναι δύσκολο να πάρουμε τον έλεγχο αυτών των λοιμώξεων και τα εφεδρικά μας αντιβιοτικά δεν έχουν πλέον τόσο ισχυρή δράση. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέες δραστικές ουσίες και μεθόδους θεραπείας».

https://www.ieidiseis.gr/ygeia/228166/epifadini-to-neo-isxyro-antiviotiko-pou-isos-proelthei-apo-ti-myti-mas-erevna

Top
Enable Notifications OK No thanks