Τα αέρια στο πεπτικό σύστημα μπορεί να έχουν προκληθεί από διάφορες αιτίες. Η μία είναι να καταπίνετε πολύ αέρα όταν τρώτε γρήγορα ή να είναι υποπροϊόν των φυσικών πεπτικών διεργασιών στα έντερα.
Πολύ συχνοί παράγοντες που προκαλούν αέρια είναι τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP. Το FODMAP σημαίνει ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Αυτοί είναι τύποι υδατανθράκων που το λεπτό έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα και αργότερα να ζυμωθούν από το παχύ έντερο. Τα αέρια, λοιπόν, είναι ένα κοινό υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας.
9 τροφές που προκαλούν αέρια, φούσκωμα και πρήξιμο στο έντερο
- Φασόλια και όσπρια
- Σταυρανθή λαχανικά
- Σιτάρι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως
- Κρεμμύδια
- Σκόρδο
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τροφές πλούσιες σε λιπαρά
- Τσίχλες
- Καραμέλες
Φασόλια και όσπρια
Τα όσπρια και ειδικά τα φασόλια και τα υπόλοιπα όσπρια είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλούν αέρια. Τα φασόλια περιέχουν υψηλές ποσότητες μιας σύνθετης ζάχαρης που ονομάζεται ραφινόζη, την οποία το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει. Επιπλέον τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτή η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει την αέρια.
Τα όσπρια που μπορεί να προκαλέσουν αέρια περιλαμβάνουν:
- φακές
- ρεβύθια
- μαύρα φασόλια
- φασόλια
Σταυρανθή λαχανικά
Όπως τα όσπρια έτσι και τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ραφινόζης και φυτικών ινών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και αέρια. Τα σταυρανθή λαχανικά που περιέχουν ραφινόζη και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών περιλαμβάνουν: