Ένα εύκολο σουφλέ με πατάτες και τυριά, γευστικό και πλούσιο, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους
Υλικά για σουφλέ πατάτας
- 8 πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε τέταρτα
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 5 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα αυγά + 2 ασπράδια αυγών επιπλέον
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για σουφλέ πατάτας
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις.
- Bράζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με αρκετό νερό για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το πιρούνι.
- Τις στραγγίζουμε καλά και τις επαναφέρουμε στη ζεστή κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Αλατοπιπερώνουμε, τρίβουμε ελάχιστο μοσχοκάρυδο, τυρί και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ζωηρά.
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός στην πιο δυνατή ταχύτητα, για περίπου 10 λεπτά.
- Όταν γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα, δηλαδή άσπρη αέρινη κρέμα που στέκεται, είναι έτοιμα.
- Ρίχνουμε 3 κ.σ. μαρέγκα στο κρύο μείγμα πατάτας και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε ακόμα λίγη μαρέγκα και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά.
- Βουτυρώνουμε ατομικά πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ και τα γεμίζουμε με το μείγμα πατάτας.
- Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ώσπου το σουφλέ να φουσκώσει καλά και να ροδίσει η επιφάνεια.
- Προαιρετικά, μπορούμε να “ντύσουμε” περιμετρικά το εσωτερικό κάθε σκεύους με λαδόκολλα ώστε να σχηματίσουμε ένα ψηλό τείχος που θα προστατεύσει το σουφλέ να φουσκώσει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο.
https://www.parapolitika.gr/gefsis/article/1328745/eukolo-soufle-patatas/