Αυτές οι 2 εκπληκτικές υπερτροφές μπορούν πραγματικά να διατηρήσουν τη μνήμη και να αποτρέψουν τη γνωστική εκφύλιση.
Το φαγητό που τρώμε δεν παίζει μόνο κρίσιμο ρόλο στην υγεία του σώματός μας και στην ικανότητά μας να χάσουμε ή να μην πάρουμε βάρος. Όπως αποδεικνύεται, η διατροφή μας είναι επίσης ένα ζωτικό συστατικό της υγείας του εγκεφάλου μας. Και εκτός από τις γνωστές επιλογές, υπάρχουν μερικές απίστευτες υπερτροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο και μπορούν να σε εκπλήξουν με την ικανότητά τους να διατηρούν τη μνήμη, να αποτρέπουν τη γνωστική εκφύλιση και να προάγουν συνολικά ένα πιο υγιεινό μυαλό.
«Όταν προστατεύουμε την εγκεφαλική μας δύναμη, σκεφτόμαστε συχνά τα κλασικά: ψάρια, μούρα, φυλλώδη χόρτα. Αλλά η σφαίρα των φιλικών προς τον εγκέφαλο τροφών εκτείνεται πολύ πέρα από αυτά», λέει στο Shefinds η διαιτολόγος Krutika Nanavati. Οι λιγότερο γνωστές επιλογές, όπως οι σπόροι κολοκύθας και τα παντζάρια, είναι επίσης ιδανικές επιλογές για να διατηρείς τον εγκέφαλό σου σε εξαιρετική φόρμα.
1. Σπόροι κολοκύθας
Μπορεί να μην είναι πια φθινόπωρο , αλλά δεν είναι ποτέ κακή στιγμή να εφοδιαστείς με σπόρους κολοκύθας (τον γνωστό σε όλους μας πασατέμπο) και να αποκομίσεις τα οφέλη αυτής της μικρής αλλά ίσως υπερτροφής, η οποία όπως λέει η Nanavati «θα μπορούσε να κάνει θαύματα για τη μνήμη και τη γνωστική σας υγεία. Αυτοί οι ταπεινοί σπόροι περιέχουν ισχυρά θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο», λέει.
«Πλούσιοι σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σίδηρο, υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και την ανάπτυξη των νευρώνων». Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για την ενίσχυση των γνωστικών μας λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης μας.
2. Παντζάρια
Όπως μας λέει η Nanavati, θα πρέπει να «θυμηθείτε να σκεφτείτε το ταπεινό παντζάρι. Αυτό το λαχανικό δεν λαμβάνει τόσο μεγάλο έπαινο όσο του αξίζει. Όχι μόνο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες ενώ παραμένει χαμηλό σε θερμίδες, αλλά μπορεί επίσης να φέρει πολλά οφέλη στον εγκέφαλό σας, ειδικά αν θέλετε να ενισχύσετε τη μνήμη σας».
Γεμάτα με νιτρικά άλατα, τα παντζάρια μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, προάγοντας την υγιή ροή αίματος στον εγκέφαλο, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία. Αυτό το υποτιμημένο λαχανικό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος στον μετωπιαίο λοβό, που είναι η περιοχή του εγκεφάλου μας που συνδέεται συχνά με τη λήψη αποφάσεων και τη μνήμη.
Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/