-
Αρχική > Πολιτισμός > ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΟ ΤΟΙΧΙΟ(Φωτογραφίες )

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΟ ΤΟΙΧΙΟ(Φωτογραφίες )

Ευκαιρία με τον  εορτασμό των Αγίων αυτών ημερών, να θυμηθούμε με νοσταλγία έθιμα του τόπου μας που μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 80 τα τηρούσαν ευλαβικά οι Τοιχιώτισσες.

Το πρωί της παραμονής των Φώτων, οι γυναίκες ζυμωνανε μικρα ψωμάκια “πούπκες” σε σχήμα 8.
Το απόγευμα και αφού είχε περάσει και αγιάσει το σπίτι τους ο παπάς, ετοίμαζαν τα πράγματά τους “για το ποτάμι”. Έπερναν δηλαδή τα ψωμάκια τους και τα έδεναν με μια κόκκινη κλωστή ή κορδέλα για να έχει καλωσύνη και τύχη το σπιτικό τους.
Ήδη από το φθινόπωρο, η κάθε νοικοκυρα είχε μαζέψει και αποξηράνει ματσάκια βασιλικό να τα έχει έτοιμα για τις θρησκευτικές της ανάγκες.
Έτσι, αποβραδίς ,έπαιρναν ένα κανατάκι για τον αγιασμό,ένα κερί, τον βασιλικό δεμένο επίσης με κόκκινη κλωστη,και τα τοποθετούσαν μαζί με τα ψωμάκια κοντά στο εικόνισμα….
Ανήμερα των Θεοφανίων, στο ποτάμι, γέμιζαν τις κανάτες τους με το αγιασμένο νερό και με αυτό ράντιζαν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους για να έχουν φώτιση, προκοπή και καλή σοδειά. Με τα ψωμάκια,μουσκεμένα με τον αγιασμό, τάιζαν τα ζωντανά του σπιτιού για ευλογία και για να μη τα “πιάνει το κακό το μάτι”. Τα αμπέλια τους τα ράντιζαν ξεχωριστα, το Φεβρουάριο, με τον αγιασμό του Αη Τρύφωνα.
Πολλές ευχαριστίες στο δραστήριο μέλος του συλλόγου μας, Μαριγω Βαενα, που σε πείσμα των καιρών,με μεράκι διατηρεί και μας μεταλαμπαδεύει το συγκεκριμένο έθιμο και ζυμώνει τις “πούπκες” για τον σύλλογό μας.
Καλή Φώτιση σε όλο τον κόσμο!!

 Λαογραφ Συλ Γυναικων Τοιχιου

Top
Enable Notifications OK No thanks