-
Αρχική > Ελλάδα > Σταματήστε το αμέσως: Πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος – Το κάνουν το 99% των Ελλήνων οδηγών

Σταματήστε το αμέσως: Πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος – Το κάνουν το 99% των Ελλήνων οδηγών

Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Η μουσική στην οδήγηση δεν απαγορεύεται από τον Κ.Ο.Κ., αλλά προβλέπεται πρόστιμο σε όσους χρησιμοποιούν ακουστικά, ανεξαρτήτως εάν είναι ασύρματα ή όχι, καθώς περιορίζουν την επικοινωνία με το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, ο οδηγός δεν θα μπορέσει να ακούσει μία κόρνα, τη διέλευση ενός ασθενοφόρου ή ακόμα και μια μοτοσικλέτα, η οποία φτάνει σε μια διασταύρωση.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του Άρθρου 13 («Οδηγοί»), «(σ.σ. Ο οδηγός) απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση».

Διαβάστε ακόμα: 1.200 ευρώ πρόστιμο και φυλακή για κάτι που έχουν κάνει 9 στους 10 Έλληνες οδηγούς!

 

Πρόστιμο πάνω από 1.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος: Το κάνουν το 99% των Ελλήνων οδηγών

 

Πότε επιβάλλεται τσουχτερό πρόστιμο για μουσική στην οδήγηση

Ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και των στοιχείων κυκλοφορίας για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι η χρήση ακουστικών που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρόμοιες ηχητικές συσκευές, απαγορεύεται και στους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια (περ. στ’ της παραγράφου 1 στο Άρθρο 40 του ΚΟΚ).

Το διοικητικό πρόστιμο σ’ αυτούς αυξάνεται σε 150 ευρώ και «συνοδεύεται» από αφαίρεση επιτόπου του διπλώματος οδήγησης για τριάντα 60 ημέρες. Στα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) ισχύει μόνο το πρόστιμο, καθώς δεν είναι απαραίτητο να έχουν δίπλωμα οδήγησης.

 Athensmagazine.gr:

Top
Enable Notifications OK No thanks