Με τα μήλα έχω μια περίεργη σχέση. Μου αρέσουν πολύ όταν βγαίνουν τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, που είναι τραγανά και αρωματικά, αλλά τελικά τα προτιμώ ψημένα σε φαγητά ή γλυκά. Και όχι μόνο τα προτιμώ, αλλά μπορώ να πως πως τρελλαίνομαι για οτιδήποτε με μήλο, όπως θα δείτε και από τις υπόλοιπες συνταγές στο τέλος του ποστ.
Η μηλόπιτα αυτή είναι από τις πιο ωραίες που θα φάτε ποτέ, σας το υπόσχομαι. Έχει έντονη τη γεύση του μήλου, γιατί περιέχει 8 μήλα (τέλειος τρόπος να τα ξεφορτωθείτε αν σας έχουν μείνει στο ψυγείο), δεν είναι πολύ γλυκειά, και το φύλλο της είναι σκέτη κόλαση: μαλακό και τραγανό μαζί! Γίνεται επίσης τέλεια μπισκοτάκια αν σας περισσέψει αφού είναι η ζύμη του μπισκότου που σας είχα δώσει πέρισυ!
Για πιο νόστιμα αποτελέσματα δοκιμάστε 2 ή τρεις ποικιλίες μήλου, αν και εγώ που το έφτιαξα με στάρκιν (τα κλασικά κόκκινα μήλα) έχινε μια χαρά. Οι σταφιδούλες του πάνε πολύ οπότε αν τις έχετε, βάλτε τις. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μέσα και καρύδι (60γρ), αν είστε πολύ large, γιατί στα 16 ευρώ το κιλό (για το ελληνικό) το καρυδάκι έχει γίνει είδος πολυτελείας δυστυχώς…
Μηλόπιτα με ζύμη μπισκότου
ΥΛΙΚΑ για μια ανοιγόμενη φόρμα 22-24εκ.
Για τη ζύμη
- 220γρ βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
- 180γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 αβγό
- 1 κ.σ. γεμάτο τυρί κρέμα (τ. φιλαδέλφια) ή γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά
- 400-450γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Μια πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη γέμιση
- 8 μεσαία μήλα, κατά προτίμηση διαφορετικά είδη για ποικιλία γεύσης
- Το χυμό από ½ λεμόνι
- 40γρ καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 50γρ σταφίδες ξανθές, (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για τη ζύμη: Χτυπήστε τη ζάχαρη και το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να ανοίξουν σε χρώμα και να αφρατέψουν.
- Προσθέστε το αβγό και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί, έπειτα το τυρί και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπήστε λίγο ακόμη να ενσωματωθούν και αυτά.
- Σε ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν και την κανέλα, αν την χρησιμοποιήσετε. Προσθέστε τα σταδιακά στο μίγμα βουτύρου/ζάχαρης μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή ζύμη.
- Χωρίστε τη ζύμη στα δύο, καλύψτε με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον να ξεκουραστεί.
- Ετοιμάστε τα μήλα: ξεφλουδίστε τα μήλα, βγάλτε το κέντρο τους και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ με τη ζάχαρη, την κανέλα, το λεμόνι και τις σταφίδες.
- Βουτυρώστε και αλευρώστε μια ανοιγόμενη φόρμα 22-24 εκ. ή ένα ορθογώνιο πυρέξ μεγέθους 22 x 32 εκ.
- Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και ανοίξτε προσεκτικά το φύλλο. Αν είναι σκληρό ή σπάει αφήστε το πρώτα λίγο να ζεσταθεί.
- Ανοίξτε το πρώτο φύλλο σε πάχος 0.5 εκ. και απλώστε το στην βάση του ταψιού φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα τοιχώματα.
- Ανοίξτε και το δεύτερο φύλλο.
- Γεμίστε την πίτα με τα μήλα και γυρίστε προς τα μέσα το κάτω φύλλο που περισσεύει. Καλύψτε την με το δεύτερο φύλλο και κάντε δύο, τρεις χαραγματιές στην επιφάνειά της για να φεύγει ο ατμός.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 oC και ψήστε τη μηλόπιτα για 1 ώρα με 1 ώρα και 20 λεπτά μέχρι η πίτα να ροδίσει καλά από επάνω.
- Αφήστε την τουλάχιστον 1 ώρα να κρυώσει πριν την κόψετε.