Το λάχανο μπορεί να είναι επιβλαβές για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως:
Το λάχανο περιέχει μια μικρή ποσότητα ουσίας που ονομάζεται γουιτρινίνη. Η γουιτρινίνη μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως η βρογχοκήλη. Επομένως, τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς ή βρογχοκήλη θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε λάχανο.
Επιπλέον, το λάχανο περιέχει επίσης σουλφοφαινόλες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν τα νεφρά. Επομένως, τα άτομα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να τρώνε λάχανο.
Τέλος, τα άτομα με δυσκοιλιότητα και σπάνια ούρηση θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ωμό λάχανο ή ξινολάχανο, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.
Το λάχανο είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:
Το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών K, A, B6, φυλλικού οξέος, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου.
Οι φυτικές ίνες του λάχανου βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Επιπλέον, το λάχανο περιέχει διάφορα φυτοχημικά συστατικά, όπως οι σουλφοραφάνες, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Συμβουλές για την κατανάλωση λάχανου
Τα άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του λάχανου, τρώγοντας το με μέτρο. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση λάχανου:
Πηγή: FOXreport.gr