Μέγας Αλέξανδρος – τάφος: 14 Ιουνίου, 323 π.χ. και ο Μέγας Στρατηλάτης Αλέξανδρος πεθαίνει κάτω από περίεργες συνθήκες στη Βαβυλώνα. Είναι μόλις 33 χρονών!
Ο Πλούταρχος αναφέρεται σε διάφορα πιθανά σενάρια ενοχής, με βασικότερα, αυτό της διχόνοιας που υποκίνησε η μητέρα του Αλέξανδρου Ολυμπιάδα με τον διοικητή της Ευρώπης στρατηγό Αντίπατρο, και τον γιο του Κάσσανδρο. Στις συνωμοσίες δηλητηριασμού εμπλέκουν, τους δύο οινοχόους του Αλεξάνδρου τον Μήδιο και Ιόλλα (γιο του Αντίπατρου), αλλά και τον δάσκαλό του, τον άριστο άνθρωπο και πανεπιστήμονα Αριστοτέλη.
Ασφαλώς και κάποια σενάρια δολοφονίας του Αλεξάνδρου απ’ την πλευρά των Ελλήνων, δεν στερούνται ενδείξεων, αλλά ο τρόπος της θανάτωσης του Αλεξάνδρου, είναι που μας παραπέμπει έντονα σε χαλδαιο-περσικό τρόπο δολοπλοκίας, κάτι που αδικαιολόγητα παραβλέπουν οι ιστορικοί.
Αξίζει να αναφερθούμε όμως στο τι ζήτησε ο Αλέξανδρος όταν ευρισκόμενος στα πρόθυρα του θανάτου συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους κοινοποίησε τις τρεις τελευταίες επιθυμίες του που ήταν οι παρακάτω:
- Να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.
- Τους θησαυρούς που είχε αποκτήσει -ασήμι, χρυσάφι, πολύτιμους λίθους-να τους σκορπίσουν σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τάφο του.
- Τα χέρια του να μείνουν να λικνίζονται στον αέρα, έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων.
Ένας από τους στρατηγούς, έκπληκτος από τις ασυνήθιστες επιθυμίες του τον ρώτησε για ποιο λόγο τα ζητούσε όλα αυτά κι εκείνος του εξήγησε:
- Θέλω οι πιο διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό μου, για να μπορούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν!
- Θέλω το έδαφος να καλυφθεί από τους θησαυρούς μου, για να μπορούν όλοι να βλέπουν ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν!
- Θέλω τα χέρια μου να αιωρούνται στον αέρα, για να μπορούν οι άνθρωποι να βλέπουν ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που έχουμε και ο οποίος είναι ο χρόνος!
Γιατί ΧΡΟΝΟΣ της ζωής μας είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός που έχουμε καθώς μέσα στα περιορισμένα πλαίσια του μπορούμε να δημιουργήσουμε χίλια άλλα όχι όμως περισσότερο χρόνο…
Athensmagazine.gr: