-
Αρχική > Ελλάδα > 7 απρόσμενα κόλπα για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία και να κοιμηθείτε καλύτερα

7 απρόσμενα κόλπα για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία και να κοιμηθείτε καλύτερα

Ξεχάστε τα φάρμακα (εκτός αν επιμένει ο γιατρός σας) και σταματήστε να μετράτε προβατάκια αντιμετωπίζοντας με φυσικό τρόπο την αϋπνία.

Οι παρακάτω τρόποι θα σας βοηθήσουν να κλείσετε μάτι εύκολα και να απολαύσετε έναν καλύτερο ύπνο.

  1. Κοιμηθείτε χωρίς ρούχα
  2. Σταματήστε το κάπνισμα
  3. Φάτε μια μπανάνα
  4. Σβήστε τον υπολογιστή
  5. Απομακρύνετε το ξυπνητήρι σας
  6. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο
  7. Αποφύγετε το αλκοόλ

1.Κοιμηθείτε χωρίς ρούχα

Οι πυτζάμες και τα νυχτικά εκτός του ότι μπορεί να σας ζεσταίνουν υπερβολικά σε συνδυασμό με την θέρμανση είναι πιθανό να σας προκαλέσουν δυσφορία ή να σας κάνουν να μην νιώθετε άνετα στον ύπνο π.χ. αν έχουν σφικτά κορδόνια ή λάστιχα. Το ίδιο ισχύει και με τα εφαρμοστά μπλουζάκια.

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κάπνισμα πριν πέσουν για ύπνο μπορεί να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν, στην πραγματικότητα, το τσιγάρο δυστυχώς επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η νικοτίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό σας και σας διατηρεί σε εγρήγορση, ιδιότητες που μπορεί να είναι ενοχλητικές όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε.

Το κίτρινο αυτό φρούτο αποτελεί μια καλή φυσική πηγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης και περιέχει επίσης αμινοξέα όπως η τρυπτοφάνη που βοηθάει στην έλευση του ύπνου.

Το ίδιο ισχύει και για το γάλα. Αν δεν σας αρέσουν, λοιπόν, οι μπανάνες δοκιμάστε ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

4. Σβήστε τον υπολογιστή

Πολλοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να σερφάρουν στο internet και να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους στα social media λίγο πριν κοιμηθούν, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το τεχνητό φως από τα μόνιτορ των υπολογιστών, τις τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets ενεργεί ως διεγερτικό που διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Έτσι καλό είναι να αποφύγετε αυτές τις στενές επαφές με την τεχνολογία πριν από τον ύπνο.

Πολλά άτομα συνηθίζουν να τοποθετούν το ξυπνητήρι δίπλα τους στο κομοδίνο.  Η συνήθεια αυτή δεν μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Κοιτάζοντας το ξυπνητήρι και υπολογίζοντας πόσες ώρες ύπνου έχετε χάσει, μπορεί να αυξηθεί το άγχος σας και να δυσκολευτείτε να χαλαρώσετε.

Ακόμη ο ενοχλητικός επαναλαμβανόμενος θόρυβος που κάνουν οι δείκτες του μπορεί επίσης να σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε χωρίς να το συνειδητοποιείτε.

6. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα. Η εναλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος από τη ζέστη του μπάνιου και τη μείωση της μόλις βγείτε από εκεί θα σας προκαλέσει υπνηλία.

7. Αποφύγετε το αλκοόλ

Αν πιστεύετε ότι 2-3 ποτηράκια αλκοόλ μετά το βραδινό είναι ένας καλός τρόπος για να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα, κάνετε λάθος. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το αλκοόλ μπορεί να επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι επιπτώσεις του δεν περιορίζονται μόνο στην υπνηλία που πράγματι μπορεί να φέρει σε πολλούς: προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό και διούρηση, επομένως αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτετε τον ύπνο σας για να επισκεφτείτε την τουαλέτα.  Ειδικά αν ξανακοιμάστε δύσκολα αυτό μπορεί να σας διαταράξει τον ύπνο.

 

7 απρόσμενα κόλπα για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία και να κοιμηθείτε καλύτερα

Top
Enable Notifications OK No thanks