-
Αρχική > Απόψεις > Κτίρια, ωρολογιακές βόμβες στην Καστοριά ( θεοδώρα Κωτσοπούλου )

Κτίρια, ωρολογιακές βόμβες στην Καστοριά ( θεοδώρα Κωτσοπούλου )

Μεγάλος είναι ο  κίνδυνος από τα ετοιμόρροπα  αρχοντικά, αλλά και παλιά κτίρια που βρίσκονται στην  ΠΕ  Καστοριάς καθώς οι ιδιοκτήτες τους λόγω του περιορισμένου οικογενειακού προϋπολογισμού, αδυνατούν να τα συντηρήσουν. Υπάρχουν όμως  και πολλοί ιδιοκτήτες  που απουσιάζουν πολλά χρόνια από την πόλη μας.

Τριακόσια πενήντα είναι τα αρχοντικά και νεοκλασικά κτήρια που υπάρχουν στην περιοχή μας

Πρόκειται για  αρχοντικά “ωρολογιακές βόμβες” που θα αφανίσουν εντελώς την ιστορία από την όψη της πόλης μας. Πολλοί συμπολίτες προειδοποιούν για τον κίνδυνο, αποδίδοντας ωστόσο  την εικόνα που επικρατεί σε μια ακόμη συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Αρκετά είναι τα εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτήρια μέσα στην πόλη της Καστοριάς, πολλά μάλιστα από αυτά έχουν καταστεί ετοιμόρροπα. Ο Δήμος, ενημέρωσε, δεν μπορεί να παρέμβει σε ιδιωτικά κτήρια, ωστόσο κάποια έχουν συντηρηθεί από το κράτος, ενώ μερικά από αυτά  χρησιμοποιούνται ως αποθήκες.

Πάντως ένα είναι σίγουρο, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως φόροι επί των συναλλαγών, οι επαναλαμβανόμενοι φόροι (π.χ. ΕΝΦΙΑ) ή οι φορολογικές ελαφρύνσεις, επενεργούν  αρνητικά στην ανάπλαση ακινήτων και στην εξέλιξη της στεγαστικής πίστεως

 

Αλέξανδρος Τοψής ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks