-
Αρχική > Τοπικά νέα > Οι μελλοντικές χρήσεις των κοινωνικών δικτύων του ίντερνετ(γράφει ο Λεωνίδας Εκιντζόγλου )

Οι μελλοντικές χρήσεις των κοινωνικών δικτύων του ίντερνετ(γράφει ο Λεωνίδας Εκιντζόγλου )

— Μην υποτιμάτε καθόλου το facebook και τα συναφή κοινωνικά δίκτυα. Δεν έχετε δει ακόμη ούτε το ένα δέκατο από τις δυνατότητες και χρήσεις τους σε βάθος χρόνου.

Μετά από 50 μπορούν κάλλιστα να δουλέψουν για τον καθένα σαν ένα ξεθωριασμένο ημερολόγιο. Να δει το τι έκανε με τι ασχολούνταν τι τον απασχολούσε στα νιάτα του. Για τους ιστορικούς, το facebook ειδικά, μπορεί να χρησιμεύσει σαν καταγραφικό της ηχούς των ειδήσεων στην κοινή γνώμη.

Για τους δημοσκοπιστές μπορεί να αποδώσει το κλίμα που επικρατούσε πριν από κάποια εκλογική αναμέτρηση. Στους πολιτικούς αναλυτές μπορεί να δώσει τόνους υλικού για την απήχηση που είχαν κάποιες πολιτικές φυσιογνωμίες μιας εποχής. Πόσο σοβαρά τους έπαιρνε ο κόσμος, πόσο αποδεκτές ήσαν οι ιδέες που εκφράζανε, πόσο πιστευτά τα λόγια και τα οράματα τους.

Μετά από 100 χρόνια σε όλους τους απογόνους μπορεί να δώσει μια ανάγλυφη και ολοζώντανη εικόνα ενός προγόνου τους. Πως ήταν φυσιογνωμικά, τι παρέες είχε, τι απόψεις είχε και πως τις διατύπωνε. Αν ήταν ευγενής, άξεστος, πατριδοκάπηλος, φασίστας, αριστερός, αν άλλαζε απόψεις διαχρονικά… αν του άρεσαν συγκεκριμένα άτομα και αν φλερτάριζε μαζί τους…

Στους κοινωνιολόγους μπορεί να αποβεί χρησιμότατο εργαλείο καταγραφής του αποτυπώματος μιας εποχής. Πως δουλεύουν για εμάς σήμερα οι ελληνικές ταινίες του 60, κάπως έτσι.

Για τους μόδιστρους να γίνει ένα λεύκωμα τάσεων της εκάστοτε μόδας. Το facebook εδώ μέσα είναι ένα μεγάλο χωνευτήρι ιδεών και ένα διαρκές αντιδραστήριο ανθρώπων.

Η ίδια η ανθρώπινη ιστορία χτίζεται κομματάκι- κομματάκι εδώ μέσα επάνω στα ντουβάρια του καθενός.

Ολο αυτό το υλικό θα αποκτήσει μια ανεκτίμητη αξία σε βάθος χρόνου. Γι αυτό μην το υποτιμάτε σας λέω το facebook. Και μη διανοηθείτε ποτέ σας να το εγκαταλείψετε. Αν  το κάνετε θα είναι σαν να αυτο-ακυρώνεστε. Σαν να ανοίγετε την πόρτα της ιστορίας και να βγαίνετε στον διάδρομο εκεί όπου δεν συμβαίνει τίποτα

https://www.google.com/search?

Top
Enable Notifications OK No thanks