Υλικά:
125γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
170γρ ζάχαρη ψιλή
2 μεγάλα αυγά
1 κγ βανίλια εκχύλισμα
1/2 κούπα γάλα
225γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τα μήλα:
3 μεσαία μήλα
2 κσ ζάχαρη ψιλή
1 κγ κανέλα
Για το μίγμα ζάχαρης:
70γρ light καστανή ζάχαρη
1 κγ κανέλα
Για το γλασο:
100γρ άχνη ζάχαρη
2-3 κσ γάλα
Εκτέλεση:
Σε ενα μικρό μπωλ ετοιμάζουμε το μίγμα ζάχαρης.
Σε ενα άλλο μπωλ κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην ακρη.
Σε ενα μπώλ χτυπάμε με σύρμα το βούτυρο με την ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ενα τα αυγά για να ενσωματωθούν στο μίγμα. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε και την βανίλια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Παίρνουμε μια μακρόστενη φόρμα 25εκ, την βουτυρώνουμε-αλευρωνουμε ή βάζουμε αντικολλητικό χαρτί (εγώ αυτό κανω).
Στρώνουμε στον πάτο το 1/3 του μίγματος του κέικ. Πασπαλίζουμε με το μίγμα ζάχαρης. Απλώνουμε τα μισά από τα μήλα και πασπαλίζουμε ελάχιστα με κανελοζαχαρη.
Απλώνουμε λιγο παραπάνω από το μισό μίγμα απο αυτό που έμεινε πανω απο τα μήλα, πασπαλίζουμε με το μίγμα ζάχαρης, απλώνουμε τα μήλα που έμειναν, Πασπαλίζουμε με το μίγμα ζάχαρης κανέλας και απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα κέικ. Με ένα ξυλάκι ή μαχαίρι ελάχιστα δημιουργούμε λίγα νερά στο πάνω μέρος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφιδα να βγαίνει με ελάχιστη υγρασία. Το βγάζετε απο τον φούρνο και αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει λίγο (εγω το αφήνω περίπου 25 λεπτα).Ετοιμάζετε το γλασο. Βάζετε σε μπωλ την άχνη και προσθέτετε το γάλα 2 με 3 κουταλιές ανάλογα πως το θέλετε. Περιχύνετε το κέικ και απολαμβάνετε
TIPS:
Τα υλικά να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.
Μην ανοίγετε τον φούρνο κατά την διάρκεια ψησίματος γιατί το κεικ θα “κάτσει”.
Μην παραψησετε το κέικ γιατι θα στεγνώσει τελείως.
Η Συνταγή είναι από Elena Psillia – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.