-
Αρχική > Ελλάδα > Άνοια: 6 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια από ειδικό του Κλίβελαντ

Άνοια: 6 πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια από ειδικό του Κλίβελαντ

Όλοι έχουμε ξεχάσει ή έχουμε ξεχάσει ένα ή δύο πράγματα κατά καιρούς. Τα κλειδιά του σπιτιού. Καθώς μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας τείνει να επιβραδύνει και να προκαλεί κάποια προσωρινή καθυστέρηση στη μνήμη. Είναι όμως αυτό λόγος ανησυχίας για άνοια;

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν μια λέξη ή να ξεχάσουν το όνομα ενός διάσημου ή να ξεχάσουν για λίγο γιατί μπήκαν σε ένα δωμάτιο. Αυτές οι εμπειρίες είναι αυτά που θεωρούμε τυπικά γνωστικά λάθη, πράγματα που όλοι κάνουμε σε αρκετά τακτική βάση», λέει ο νευροψυχολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Aaron Bonner-Jackson, και προσθέτει:

Μια πολύ κοινή παρανόηση είναι ότι αυτά τα σημάδια σημαίνουν ότι βρίσκεστε αναπόφευκτα στο μονοπάτι προς την άνοια, αλλά η άνοια δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και δεν είναι κάτι που περιμένουμε όλοι να πάθουν».

Γνωρίζουμε ότι η άνοια επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με σχεδόν 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών έχουν κάποια μορφή άνοιας και ο κίνδυνος να την αναπτύξετε αυξάνεται όσο μεγαλώνετε, ειδικά αν έχετε «κρούσματα» στην οικογένειά σας.

Αλλά η άνοια έχει ποικίλες αιτίες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον, και καθεμία από αυτές φέρει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές ικανότητες, την ψυχική υγεία και τη σωματική υγεία. Με τόσες πολλές μεταβλητές, πώς θα καταλάβετε εάν η προσωρινή καθυστέρηση στην κρίση, τη μνήμη και τη λήψη αποφάσεων δεν είναι πρώιμα σημάδια άνοιας;

Μερικά από τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια άνοιας

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι της πάθησης, όπως η άνοια του σώματος Lewy και η μετωποκροταφική άνοια, που έχουν διαφορετική προέλευση και ξεχωριστό σύνολο μοναδικών συμπτωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα που αναπτύσσουν άνοια εμφανίζουν σχετικά παρόμοια συμπτώματα νωρίς που χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί όχι μόνο να έχουν αντίκτυπο στην ικανότητά σας να σκέφτεστε και να ενεργείτε καθαρά, αλλά μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πρώιμα σημάδια συχνά συνδυάζονται με μια δυσκολία χειρισμού αλλαγών στη ρουτίνα, τη συμπεριφορά και τα πρότυπα σκέψης.

  1. Χάνεστε σε γνωστά μέρη
  2. Ξεχνάτε πρόσφατες συνομιλίες
  3. Δυσκολεύεστε στη λήψη αποφάσεων και την παρακολούθηση των αλλαγών
  4. Δυσκολεύεστε να κάνετε απλά μαθηματικά και να χειριστείτε χρήματα
  5. Βιώνετε αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά
  6. Επιβραδύνετε

1. Να χάνεστε σε γνωστά μέρη

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την εμπειρία να βρισκόμαστε χαμένοι στο δρόμο για έναν νέο προορισμό. Αλλά η άνοια είναι πολύ πιο σοβαρή από το να κάνεις απλώς ένα λάθος στη στροφή.

Όταν έχετε άνοια, μπορεί να περιπλανιέστε για ώρες ή να μπερδεύεστε σε οικείο περιβάλλον. Αν διαπιστώσετε ότι χάνεστε σε γνωστές τοποθεσίες όπως η γειτονιά σας, στην καθημερινή σας διαδρομή προς τη δουλειά ή το σχολείο ή ακόμα και μέσα στο σπίτι σας, αυτό μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας.

2. Ξεχνάτε πρόσφατες συνομιλίες

Η περιστασιακή λήθη και το να δυσκολεύεστε να βρείτε τη σωστή λέξη σε μια συνομιλία είναι συμπεριφορά που όλοι γνωρίζουμε. Αλλά αν αυτό συμβαίνει πιο συχνά και ανακαλύψετε ότι ξεχνάτε συνομιλίες που είχατε πριν από λίγα λεπτά ή ώρες ή δυσκολεύεστε να βρείτε το όνομα κάποιου κοντινού σας προσώπου, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό.

«Το χαρακτηριστικό γνώρισμα πραγμάτων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, όπου τα άτομα δεν μαθαίνουν και δεν αποθηκεύουν νέες αναμνήσεις όπως παλιά, και γι’ αυτό θα κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά», λέει ο Δρ. Bonner-Jackson.

3. Δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις και να παρακολουθήσετε τις αλλαγές

Εάν κάνετε πάντα τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο ή τηρείτε πάντα το ίδιο πρόγραμμα, το να παρατηρήσετε ανεπαίσθητες αλλαγές στη συμπεριφορά σας μπορεί να είναι πιο δύσκολο. Αλλά όταν αναπόφευκτα προκύπτουν αλλαγές και σας βάζουν εκτός πορείας, τότε μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται σημάδια άνοιας.

«Ένα συνηθισμένο σενάριο είναι όταν κάποιος έχει μια αλλαγή στο θεραπευτικό σχήμα του», εξηγεί ο Δρ. Bonner-Jackson. «Τώρα, πρέπει να πάρουν αυτό το νέο φάρμακο και είναι έξω από τη ρουτίνα τους. Εκεί μπορεί να αρχίσουν να ξεχνούν ότι πρέπει να το πάρουν».

4. Δυσκολεύεστε να κάνετε απλά μαθηματικά και να χειριστείτε χρήματα

Εάν στο παρελθόν ήσασταν καλοί με τους αριθμούς, αλλά δυσκολεύεστε να κάνετε απλούς υπολογισμούς όταν πληρώνετε λογαριασμούς, μετράτε τα οικονομικά σας ή αφήνετε φιλοδώρημα σε ένα εστιατόριο, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας.

Η αδυναμία προσοχής ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειες ή η δυσκολία στη λογική είναι κοινά συμπτώματα της άνοιας.

5. Βιώνετε αλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά

«Βλέπουμε επίσης συχνά αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά κάποιου στις αρχές της άνοιας. Κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται λιγότερο για πράγματα που απολάμβανε στο παρελθόν. Μπορεί να είναι πιο κοινωνικά αποτραβηγμένος και να μην θέλει να είναι τόσο πολύ κοντά σε ανθρώπους. Θα μπορούσε επίσης να γίνει πιο ευερέθιστος, να απογοητεύετε ή να ανησυχεί περισσότερο», εξηγεί ο ειδικός.

Εάν δεν είχατε ποτέ ιστορικό με άγχος ή κατάθλιψη αλλά αντιμετωπίζετε αυτές τις καταστάσεις αργότερα στη ζωή σας, μπορεί να είναι σημάδι άνοιας. Αλλά για κάποιον που είχε μακρύ οικογενειακό ιστορικό άγχους και κατάθλιψης, μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να παρατηρήσει σημάδια άνοιας όταν αυτές οι διαταραχές της διάθεσης επιμένουν.

Το κλειδί είναι να αναζητήσετε αλλαγές στο πώς αισθάνεστε για τον κόσμο γύρω σας, τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδράτε και πώς συμμετέχετε σε κοινωνικές συγκεντρώσεις συνολικά.

6. Επιβραδύνετε

Είναι φυσικό να επιβραδύνουμε λίγο όσο μεγαλώνουμε, αλλά δεν θα πρέπει να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην ικανότητά σας να περάσετε τη μέρα.

«Μερικοί άνθρωποι παρατηρούν ότι αισθάνονται λιγότερο συντονισμένοι. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται λίγο πιο αργοί  και μπορεί να περπατούν πιο αργά», λέει ο Δρ.  Bonner-Jackson.

Άλλα φυσικά συμπτώματα άνοιας μπορεί επίσης να εμφανιστούν με τη μορφή απώλειας ακοής ή όρασης. «Η απώλεια ακοής είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προδιαθέσει κάποιον για άνοια. Αν η όραση κάποιου είναι κακή, θα είναι πιο δύσκολο να επεξεργαστεί πληροφορίες».

 

Top
Enable Notifications OK No thanks