-
Αρχική > Ελλάδα > Το πολύ νερό μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο – Πόσο πρέπει να πίνετε για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση

Το πολύ νερό μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο – Πόσο πρέπει να πίνετε για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση

Το να μην πίνουμε αρκετό νερό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, αλλά η υπερυδάτωση μπορεί επίσης να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα και να οδηγήσει σε μια σειρά από συμπτώματα όπως σύγχυση, υπνηλία και πονοκεφάλους.

Το να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία και πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η υποστήριξη της πέψης, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η διευκόλυνση της μεταφοράς θρεπτικών ουσιών. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερυδάτωση, πράγμα που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε πολύ νερό.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να δημιουργήσει δηλητηρίαση που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει πολύ νερό στα κύτταρα, κάτι που μπορεί να τα οδηγήσει σε πρήξιμο.

Μπορεί να ασκήσει πίεση στον εγκέφαλο προκαλώντας σύγχυση, υπνηλία και πονοκεφάλους, κι αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει υπέρταση που προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση και βραδυκαρδία που προκαλείται από χαμηλό καρδιακό ρυθμό.

Όταν τα επίπεδα πέφτουν λόγω μεγάλης ποσότητας νερού στο σώμα τα κύτταρα πρήζονται, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων, κώματος ή ακόμα και θανάτου.

Σημάδια υπερυδάτωσης

Παρακολουθείτε τακτικά το χρώμα των ούρων σας. Συνήθως κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως το κίτρινο του τσαγιού, με βάση τα επίπεδα νερού στο σώμα. Τα καθαρά ούρα είναι ένα σημάδι ότι πίνετε πολύ νερό για κάποιο χρονικό διάστημα.

Το να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά από το συνηθισμένο είναι ένας άλλος δείκτης, με τον κανονικό ρυθμό ούρησης να κυμαίνεται από έξι έως οκτώ φορές την ημέρα. Η επίσκεψη στην τουαλέτα 10 φορές την ημέρα είναι φυσιολογική για όσους καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη ή αλκοόλ.

Ένα άλλο σήμα αφυδάτωσης ή υπερυδάτωσης είναι το επιπλέον νερό στο σώμα που μειώνει τα επίπεδα αλατιού και προκαλεί πρήξιμο των κυττάρων. Στη συνέχεια, μπορούν να μεγαλώσουν σε μέγεθος κάνοντας τον εγκέφαλο να πιέζει το κρανίο. Τελικά καταλήγει σε παλλόμενους πονοκεφάλους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και δυσκολία στην αναπνοή.

Ένα πρήξιμο ή αποχρωματισμός στα πόδια, τα χέρια και τα χείλη σας μπορεί να εμφανιστεί όταν τα κύτταρα πρήζονται, προκαλώντας αλλαγή του χρώματος του δέρματος. Πίνοντας πολύ νερό, η ισορροπία του σώματος πέφτει προκαλώντας χαμηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα -κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς ή/και κράμπες.

Τα νεφρά αναγκάζονται να εργαστούν σκληρότερα για να αφαιρέσουν την περίσσεια νερού. Εάν έχετε πιει πολύ νερό και δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, είναι επειδή τα νεφρά σας υπερλειτουργούν.

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε;

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται το σώμα σας επηρεάζεται από την άσκηση, το κλίμα, το σωματικό βάρος και το φύλο σας. Οι γυναίκες μεταξύ 19 και 30 ετών πρέπει να πίνουν περίπου 2,7 λίτρα νερό την ημέρα, ενώ οι άνδρες χρειάζονται περίπου 3,7 λίτρα. Η αξιολόγηση των επιπέδων δίψας ως σημείο αναφοράς μπορεί να μην λειτουργεί για αθλητές, ηλικιωμένους και έγκυες γυναίκες.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks