-
Αρχική > Ελλάδα > Έφτασε μελανιασμένη στα Επείγοντα, “στα μαύρα” όλος ο Έβρος: “Έσβησε” μόλις 9 ετών αγγελούδι, ράκος η μητέρα – ΒΙΝΤΕΟ

Έφτασε μελανιασμένη στα Επείγοντα, “στα μαύρα” όλος ο Έβρος: “Έσβησε” μόλις 9 ετών αγγελούδι, ράκος η μητέρα – ΒΙΝΤΕΟ

Μία 9χρονη άφησε την τελευταία της πνοή, από στρεπτόκκοκο, σήμερα, Δευτέρα, αφού είχε διακομισθεί, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια.

Το μικρό κορίτσι διακομίσθηκε στις 10.00 το πρωί, στα επείγοντα του νοσοκομείου, με πυρετό και πνευμονία, με τους γιατρούς να περιγράφουν μια εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση, καθώς το παιδί ήταν μελανό και είχε υποστεί ανακοπή.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να σώσουν την 9χρονη

Του έκαναν ΚΑΡΠΑ και μαλάξεις, το διασωλήνωσαν και ετοιμάζονταν να το διακομίσουν στη ΜΕΘ ενηλίκων, του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, αλλά δεν πρόλαβαν.

Ειδικότερα, το τεστ που έγινε βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, η 9χρονη δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή.

Η σορός του αδικοχαμένου κοριτσιού θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη για νεκροψία νεκροτομή.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί κρούσματα, αλλά και θάνατοι από τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2022 και μετά.

Παρότι στην Ελλάδα οι λοιμώδεις από στρεπτόκοκκο δεν περιλαμβάνοντας στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωσή τους.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν, από την αρχή του 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2024, δηλώθηκαν 89 περιστατικά, εκ των οποίων τα 40 σε ενήλικες και τα 49 σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών.

Παράλληλα σημειώθηκαν 22 θάνατοι, εκ των οποίων οι 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως οι γονείς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου, αλλά και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.

Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκου ομάδας Α θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), αλλά και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.

Όσον αφορά τα παιδιά, η αύξηση των κρουσμάτων πιθανότατα να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού. Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ και η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με συμπτώματα όπως πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά).

Η φαρυγγίτιδα που οφείλεται σε στρεπτόκοκκο ανιχνεύεται με strep test και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, ενώ αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή.

Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

Top
Enable Notifications OK No thanks