Επίδομα ανάσα: Στην ειδική παροχή μητρότητας έχουν πρόσβαση όσες μητέρες είναι ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες, κάτι που σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αναδρομικά έως 7.020 ευρώ τον Απρίλιο, όπως αναφέρουν Τα Νέα.
Συγκεκριμένα, αναδρομικά έως και 1.500 ευρώ θα λάβουν έως τον Απρίλιο χιλιάδες νέες μητέρες.
Συγκεκριμένα, όσες απέκτησαν παιδί μέσα στο 2023 και υπέβαλαν αίτηση για επίδομα γέννας θα δουν τελικά περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό μετά την αύξηση της εν λόγω ενίσχυσης.
Τις επόμενες μέρες θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες.
Οι μη μισθωτές θα υποβάλουν την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι.
Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει για να μπορέσει να λάβει το επίδομα μητρότητας.
Τα αναδρομικά ποσά για το επίδομα γέννας αρχίζουν από 400 ευρώ και φτάνουν έως και 1.500 ευρώ και αφορούν στις μητέρες, οι οποίες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Αύξηση από 400 έως 1.500 ευρώ για σημαντικό επίδομα – Πότε θα πάρετε τα χρήματα
Μια σημαντική ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή για ένα από τα πιο ουσιώδη επιδόματα, που υπάρχουν, προβλέποντας γενναία αύξηση από 400 έως 1.500 ευρώ, με το σώμα να την ψηφίζει αρκετά σύντομα.
Πρόκειται, ανάμεσα σε αρκετά νέα επιδόματα που έρχονται, για το επίδομα γέννας, με τη ρύθμιση να κατατίθεται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την Παρασκευή 16/2/24 στη Βουλή και θα εισαχθεί προς συζήτηση σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, προβλέπει την αύξηση επιδόματος γέννησης (κοστολόγηση: περίπου 80-90 εκ. ευρώ λαμβάνοντας υπόψιν και τη θετική επίδραση του μέτρου στον αριθμό των γεννήσεων).
Ο τρόπος που αυξάνεται το επίδομα ανά παιδί
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τη ρύθμιση αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επίδομα γέννησης. Το νέο, αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών.
Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα (4) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.
Η κλιμάκωση του χορηγούμενη ποσού αυξάνει προοδευτικά την ενίσχυση που λαμβάνουν οικογένειες με περισσότερα παιδιά, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση για απόκτηση περισσότερων τέκνων. Προβλέπεται δε, αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1.1.2023 και η καταβολή των αυξημένων ποσών προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο 2024.
Η αύξηση επέρχεται ως εξής:
- 2.400 ευρώ, για όσους έχουν ένα παιδί
- 2.700 ευρώ, για εκείνους που έχουν δύο
- 3.000 ευρώ, για οικογένεια που αριθμεί μετά τη νέα γέννηση 3 παιδιά
- 3.500 ευρώ, για το τέταρτο παιδί ή και περισσότερα
Ο τόπος αίτησης και οι προϋποθέσεις
Το επίδομα γέννησης 2.400- 3.500 ευρώ χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις. Η 1η δόση θα πιστώνεται στους γονείς τον αμέσως επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα γέννησης του παιδιού. Η δεύτερη δόση θα καταβάλλεται έπειτα από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση.
Δικαιούχος του επιδόματος γέννησης είναι η μητέρα η οποία υποβάλλει και την αίτηση. Η αίτηση υποβάλλεται στο μαιευτήριο μαζί με την ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΑ, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.
Athensmagazine.gr: