-
Αρχική > Ελλάδα > Ανατριχίλα σε όλη τη χώρα: Οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα 57 φορές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Ανατριχίλα σε όλη τη χώρα: Οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα 57 φορές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Η ενέργεια αυτή θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού

28 Φεβρουαρίου 2024 09:01
Ανατριχίλα σε όλη τη χώρα: Οι καμπάνες θα ηχήσουν πένθιμα  57 φορές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

Αφότου έγινε δεκτό το αίτημά της, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με ανακοίνωσή της ενημέρωσε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας για αυτή την πρωτοβουλία. Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κα. Καρυστιανού αναφέρει πως:

«Ζητήσαμε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών να ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες αύριο… Ευχαριστούμε από καρδιάς για την αποδοχή και την υλοποίηση της παράκλησης μας. Εξάλλου είμαστε πια βέβαιοι πως τίποτε δεν είναι αυτονόητο στη ζωή μας και τίποτε δεδομένο. Ένας χτύπος και ένα τρισάγιο λοιπόν, για κάθε ψυχή που έφυγε ένα χρόνο πριν στην κοιλάδα των Τεμπών».

 

Ανατριχίλα σε όλη τη χώρα: Οι καμπάνες θα ηχήσουν 57 φορές πένθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

 

Τραγωδία στα Τέμπη: «Η τέφρα των παιδιών μας πετάχτηκε» – «Σπαράζει» ψυχές η μητέρα της αδικοχαμένης Αγάπης Τσακλίδου

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, 28 Φεβρουαρίου, από την ημέρα που βάφτηκε «μαύρη» για την Ελλάδα, καθώς 57 ψυχές έχασαν τη ζωή τους στη φονική σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη.

Ανάμεσά τους και πολλοί φοιτητές που τηλεφώνησαν ή έστειλαν μήνυμα στους γονείς τους λέγοντας «Μαμά έρχομαι». Μία τέτοια περίπτωση ήταν και η Αγάπη Τσακλίδου, φοιτήτρια στο ΑΠΘ.

Χθες, Τρίτη (27/2), η μητέρα της, κυρία Ελένη Βασάρα, καθηγήτρια του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους στο ΑΠΘ, σε ειδική εκδήλωση για τον ένα χρόνο από την τραγωδία.

Η κ. Βασάρα, καθηγήτρια στο ΑΠΘ, όπως και ο σύζυγός της Γιώργος Τσακλίδης, έχασαν την κόρη τους Αγάπη Τσακλίδη, στα Τέμπη και όπως πολλοί γονείς, ακόμη ζητούν την αποκάλυψη των υπαιτίων ενόχων -όσο ψηλά και αν βρίσκονται- και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Η κ. Βασάρα μιλώντας σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο πανεπιστήμιο με την παρουσία φοιτητών, γονέων και συγγενών αναφέρθηκε σε εγκληματικές παραλείψεις και απόπειρες συγκάλυψης. Όπως τόνισε: «Δεν ήταν εύκολη απόφαση να έρθω και να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση. Σε αυτή την αίθουσα τόσες αναμνήσεις με την Αγάπη και με όλους εσάς. Να μιλήσουμε για το έγκλημα στα Τέμπη όπου τόσο απροσδόκητα και αδιανόητα έχασα το παιδί μου. Όμως ανεξάρτητα από αυτό που βιώνω, έχω χρέος και στόχο ζωής να μιλάω και εκ μέρους της Αγάπης και να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις, όπως θα ήθελε και η Αγάπη και αναμφίβολα οι 56 ακόμη δικοί μας άνθρωποι που χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών. Για την αποκάλυψη των υπαιτίων ενόχων -όσο ψηλά και αν βρίσκονται- και την παραδειγματική τιμωρία τους. Για να μη ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με 57 νεκρούς. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί σύγκρουση τρένων στον σιδηροδρομικό άξονα της χώρας ενώ υπάρχει διπλή γραμμή; Πώς είναι δυνατόν να συμβεί μετωπική σύγκρουση τρένων εν έτει 2023 με τέτοια πρόοδο της τεχνολογίας; Με τόσα συστήματα ασφαλείας που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν; Με τόσες επενδύσεις που υποτίθεται είχαν γίνει; Γιατί εμείς τέτοια ακούγαμε, τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια».

Το μπάζωμα στον τόπο της μοιραίας σύγκρουσης

Η κυρία Βασάρα αναφέρθηκε στις προσπάθειες των εργαζομένων του σιδηροδρόμου να προειδοποιήσουν για τις παραλείψεις.

«Δυστυχώς, οι παραλήπτες όλων των παραπάνω αδιαφορούσαν εγκληματικά. Αντί να πράξουν αυτό που έπρεπε, πληρώνονταν. Σκεπτόμενοι επί του πονηρού μάλιστα παραπληροφόρησαν, αφήνοντας να κυκλοφορούν αφίσες του ΟΣΕ με την τηλεδιοίκηση της Ρώμης».

Η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας αναφέρθηκε και στο μπάζωμα του τόπου της σύγκρουσης.

«Η τέφρα πετάχτηκε, η ενέργεια αυτή αποτελεί ύψιστη ύβρη προς τους νεκρούς. Πρόκειται για ενέργεια που έγινε χωρίς καμία άδεια».

 Athensmagazine.gr:

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks