Ένα φλιτζάνι καφέ, μια καλοσυνάτη πράξη σε έναν άγνωστο, ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Πόσα τελικά κερδίζουμε όταν βρίσκουμε τη χαρά ακόμα και στα πιο απλά πράγματα; Μια ειδικός μας προτρέπει να το δοκιμάσουμε.
Πληθαίνουν οι φωνές που πλέον συνηγορούν ότι «η χαρά βρίσκεται στα απλά». Υπάρχει, όμως, πραγματικό όφελος;
Σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες, υπάρχει μεγάλο κέρδος για την ευημερία μας μακροπρόθεσμα όταν απολαμβάνουμε μικρές στιγμές χαράς. Η Jolanta Burke, Ανώτερη Λέκτορας στο Κέντρο Θετικών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Royal College of Surgeons Ireland (RCSI) με άρθρο της στο The Conversation, παραθέτει τι κερδίζουμε από τις μικρές χαρές της ζωής, αλλά και πώς θα τις εντοπίσουμε.
Αρχικά, εκτιμώντας τις απλές χαρές ωφελούμε το σώμα μας. Συγκεκριμένα, διεγείρεται το πνευμονογαστρικό νεύρο, ο «αυτόματος πιλότος» του σώματος, το οποίο ρυθμίζει τις αυτοματοποιημένες και βασικές βιολογικές διαδικασίες – όπως ο καρδιακός ρυθμός, η πέψη και η αναπνοή. Συνδέεται επίσης με διαταραχές της διάθεσης και του άγχους και με τη ρύθμιση του στρες, οπότε όσο πιο διεγερμένο είναι τόσο καλύτερα νιώθουμε.
Το ίδιο βελτιώνεται και η άποψή μας για τη ζωή, καθώς βιώνοντας θετικά συναισθήματα, αναπτύσσουμε ιδιότητες όπως η αισιοδοξία και η ανθεκτικότητα, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία από τη δυσφορία και την κακή ψυχική υγεία στο μέλλον.
Σε κοινωνικό επίπεδο, τα θετικά συναισθήματα μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θετικό συντονισμό – μια στιγμιαία σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που ενισχύει την υγεία, αυξάνει τη διάρκεια ζωής και το νόημα της ζωής.
Πόσες στιγμές χαράς είναι αρκετές;
Ορισμένες μελέτες προτείνουν έναν μαγικό αριθμό: πέντε θετικά συναισθήματα προς ένα αρνητικό συναίσθημα για βέλτιστη ευημερία. Έτσι, για κάθε ένα αρνητικό συναίσθημα που βιώνετε μέσα στην ημέρα (όπως η θλίψη, ο θυμός και η απογοήτευση), θα πρέπει να έχετε πέντε θετικά συναισθήματα (όπως η χαρά, η ελπίδα ή η αισιοδοξία) για να εξισορροπήσετε τα πράγματα και να ζήσετε μια καλή ζωή.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με αυτή την αναλογία, με ορισμένους να επικρίνουν τον αλγόριθμο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξή της. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες έρευνες φαίνεται να συμφωνούν ότι όσο περισσότερα θετικά συναισθήματα βιώνετε την ημέρα, τόσο το καλύτερο.
Έτσι, η υιοθέτηση των μικρών αυτών στιγμών χαράς καθημερινά βελτιώνει συνολικά την ευημερία, αλλά και την αυτορρύθμιση, την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τις παρορμήσεις προκειμένου να επιτύχουμε έναν στόχο ή να καθιερώσουμε μια συνήθεια. Η καλύτερη αυτορρύθμιση έχει αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της ζωής μας – όπως η πρόληψη του εθισμού ή των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών (συμπεριλαμβανομένης της αναβλητικότητας, της επίρριψης ευθυνών και της τελειομανίας).
Παρόλα αυτά, δεν είναι τα οφέλη ίδια για όλους. Για παράδειγμα, έρευνες δείχνουν ότι η γενετική ορισμένων ανθρώπων μπορεί να τους κάνει πιο πιθανό να κερδίσουν από αυτές τις χαρές περισσότερο από άλλους. Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο περιβάλλον τους μπορεί να ωφεληθούν δυσανάλογα από την ενασχόληση με θετικές δραστηριότητες.
Επιπλέον, πρόκειται για μικρές δόσεις χαράς και όχι ευτυχίας. Διαφορετικές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως το κυνήγι της ευτυχίας μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό, οδηγώντας ενδεχομένως σε μειωμένη ευεξία και αυξημένη μοναξιά.
Η διαφορά; Ενώ η ευτυχία είναι μια κατάσταση που οι άνθρωποι επιδιώκουν να επιτύχουν, η χαρά περιλαμβάνει τις διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην ευτυχία.
ygeiamou.gr