-
Αρχική > Πολιτισμός > Νεστόριο : Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης (φωτογραφίες )

Νεστόριο : Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης (φωτογραφίες )

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Στις παρυφές του αιματοβαμμένου Γράμμου , εκεί που το παρελθόν και το μέλλον σμίγουν γράφοντας την δική του  ηρωική και τραγική ιστορία του  έπους του 40 , σ’ αυτό το ιστορικό μέρος στο ακριτικό Νεστόριο, ο δήμος Νεστορίου  πραγματοποίησε σήμερα  Κυριακή  εκδηλώσεις  τιμής και μνήμης για την επέτειο  της  εθνικής αντίστασης .Στον ιερό ναό των ταξιαρχών τελέστηκε επίσημη θεία λειτουργία , ενώ εκπρόσωποι φορέων και δημότες του  ιστορικού δήμου,  σύσσωμοι  δήλωσαν το παρόν στις εκδηλώσεις. Το πρωί της ίδιας ημέρας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων,  από εκπροσώπους  τοπικών και πολιτικών φορέων, καθώς και από συλλόγων.

Το ιστορικό

Στις 3 Μαρτίου του 1943 ο ΕΛΛΑΣ μπήκε στο Νεστόριο Καστοριάς  οργανωμένα και συστηματικά ένα τμήμα τριάντα ανδρών με αρχηγό τον Επταχωρίτη Γιώρα  Γιανούλη. Ο ίδιος μαζί με τα πρωτοπαλίκαρα του ,συγκεντρώσαν όλους τους κατοίκους στην πλατειά του χωριού και με πάθος και δύναμη ψυχής κάλεσαν όλο το Νεστόριο να ενταχθεί στον αγώνα της αντίστασης .Παρ’όλες  τις ιδεολογικές αντιθέσεις  που υπήρχαν εκείνη την εποχή μεταξύ λαϊκών, βενιζελικών και κομουνιστών το Νεστόριο ανταποκρίθηκε μαζικά και σύσσωμοι οι Νεστορίτες  προσχώρησαν με ομοψυχία στον αγώνα της αντίστασης.

Οπως ανέφερε  δήμαρχος Νεστορίου κ Χρήστος Γκοσλιόπουλος Ο γιορτασμός της Εθνικής Αντίστασης ξεκίνησε στο Νεστόριο για πρώτη φορά το 1984 . Έκτοτε γιορτάζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Κατά καιρούς έγιναν πολύ σημαντικές εκδηλώσεις, με επώνυμους ομιλητές, ενώ τιμήθηκαν από τον Δήμο και τον δήμαρχο Χρήστο Γκοσλιοπουλο πολλοί εν ζωή αγωνιστές της Αντίστασης, άνδρες και γυναίκες, ο πρώτος δημοσιογράφος του ΒΗΜΑΤΟΣ, Κωστής Παπαδάκης που σκοτώθηκε στο Νεστόριο στις αρχές του Ελληνοιταλικου πολέμου, ο Αλέξανδρος Παπατερπος κλπ.

              « Πρέπει να κρατάμε πάντα ζωντανή την ιστορική μας μνήμη την εθνική και την τοπική μας ιστορία, γιατί ιδιαίτερα σήμερα τις εποχές της παγκοσμιοποίησης πολύ εύκολα μπορεί να χαθεί και η ελληνική ταυτότητα και ένα λαός να εξαφανιστεί» επισήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Νεστορίου και  συμπλήρωσε τονίζοντας  «Αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι νωπά στην μνήμη μας συνεχώς και διαρκώς, για αυτό και εμείς κάνουμε κάθε χρόνο αυτήν την εκδήλωση . Είναι ο  ελάχιστος φόρος τιμής που αποτούμε στους αγωνιστές, της αντίστασης ».

 

Top
Enable Notifications OK No thanks