-
Αρχική > Απόψεις > Τα μωαμεθανικά μας μνημεία (του Λ. Εκιντζόγλου)

Τα μωαμεθανικά μας μνημεία (του Λ. Εκιντζόγλου)

• Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρουμε μία απόφαση σχετικά με το τι θέλουμε να κάνουμε με τον Μενδρεσέ και το Κιουρσούμ Τζαμί. Μια απόφαση νηφάλια, στο διάστημα ακόμη που έχουμε αυτό το περιθώριο και που δεν θα μας ασκείται ακόμη μια έξωθεν πίεση…

• Γιατί, έτσι όπως προχωρούν τα πράγματα, κι ευθύς μόλις σχηματιστεί μια ικανή ισλαμική κοινότητα στην περιοχή μας, η όποια απόφαση που θα κληθούμε τότε να πάρουμε δεν θα είναι πια αποκλειστικά δική μας. Ένα σωρό φορείς προστασίας ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων θα πέσουν πάνω μας και θα αρχίσουν να υπαγορεύουν ιδέες μιας αποκλειστικά θρησκευτικής χρήσης των δύο αυτών μνημείων από αλλογενείς.
• Είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο και αναμενόμενο, είτε μας αρέσει είτε όχι. Κατά συνέπεια, για να το αποφύγουμε και για να προλάβουμε τις εξελίξεις, ιδανικό θα ήταν να αναπαλαιώσουμε τα δυο αυτά μνημεία ΤΩΡΑ- όσο έχουμε ακόμα τον καιρό- και να τα παραδώσουμε στην καστοριανή κοινωνία για μια ουδέτερη πολιτιστική χρήση, μη χρωματισμένη θρησκευτικά.
• Εχω εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την θέση ότι ο Μενδρεσές θα μπορούσε να καταστεί ένας ιδανικός, πολύ λειτουργικός, τόπος στέγασης όλων των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής μας. Το εσωτερικό του είναι ήδη διαχωρισμένο σε μικρά-μικρά δωματιάκια τα οποία είναι ό,τι χρειάζεται για την φιλοξενία γραφείων επαφής πολιτιστικών φορέων με τα απολύτως απαραίτητα εντός τους.
• Κατ’ αυτόν τον τρόπο και με μια μόνον επίσκεψη εκεί ένας πολίτης θα ήταν δυνατόν να επικοινωνήσει με όλους ανεξαιρέτως τους συλλόγους χωρίς να χρειαστεί να ανεβοκατεβαίνει δρόμους μέσα στην πόλη, προσπαθώντας να ανιχνεύσει τις διεσπαρμένες έδρες τους.
• Το δε αίθριο του κτηρίου είναι ιδανικό για παραστάσεις περιορισμένου κοινού.
• Για φιλολογικές βραδιές επί παραδείγματι, για συσκέψεις, ημερίδες, ανακοινώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, υπαίθριες εκθέσεις πινάκων και γλυπτών κοκ.
• Ο Μενδρεσές, εφ’ όσον χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να καταστεί πολύτιμο πετράδι στο πολιτισμικό μας διάδημα. Κι είναι καιρός να συζητήσουμε σοβαρά μια τέτοια χρήση του, προτού αρχίσουν να τον διεκδικούν τυχόν μελλοντικές μωαμεθανικές κοινότητες ή προτού διεισδύσουν μέσα σου βάνδαλοι (όπως ήδη επεχείρησαν να το κάνουν την προηγούμενη εβδομάδα) ή προτού αρχίσει να καταρρέει υπό την φθοροποιό επίδραση του χρόνου.
• Κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και για το Κιουρσούμ Τζαμί.
• Σαν χώρος, με κάθε σεβασμό στο πολιτισμικό του παρελθόν, προσφέρεται ιδανικά για μετατροπή σε μια έξοχη γκαλερί τέχνης ή σε μια αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.
• Το κτήριο -παρ’ όλα όσα λέγονται- είναι εξαιρετικής αντοχής και με πολύ μικρές δομικές κι αισθητικές επεμβάσεις μπορεί να καταστεί απολύτως ασφαλές και ανοιχτό στο καστοριανό κοινό. Το δε ήδη υφιστάμενο parking του ΙΚΑ ολόγυρα του μπορεί να συμβάλει τα μάλα στην πλήρη αξιοποίηση του.
• Μενδρεσές και Τζαμί δεν πρέπει ακόμα να παραμένουν αναξιοποίητα σαν μνημεία της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ηρθε η ώρα να αποφασίσουμε τι να κάνουμε μαζί τους.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks