-
Αρχική > Απόψεις > 8 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Λίγα λουλούδια στο άλλο μισό της γης ..

8 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Λίγα λουλούδια στο άλλο μισό της γης ..

  Θεοδώρα Κωτσοπούλου : Δημοσιογράφος 

  Οι γυναίκες όλων των χωρών του κόσμου γιορτάζουν και φέτος στις 8 Μαρτίου την ημέρα τους. Τη Διεθνή ημέρα της γυναίκας. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 1910 από τη Διεθνή Γυναικεία Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ύστερα από πρόταση της μεγάλης φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν.

      Από τότε, η μέρα αυτή δεν έπαψε να συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους και τη διεθνή αγωνιστική αλληλεγγύη τους.

θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι οι κατακτήσεις και η αλληλεγγύη των γυναικών, η απαίτηση για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η παγκοσμιοποίηση και ο ανταγωνισμός στοχεύουν να οδηγήσουν την κοινωνία σε διεξοδικούς παραμέτρους, ειδικά τη δεδομένη χρονική στιγμή που η ίδια κοινωνία μάς έχασε τα ίχνη της και τον προσανατολισμό της και βαδίζει ψηλαφώντας στην ομίχλη.

Η  Μαρία , η  Ολυμπία, η Κάλλη η Ιφιγένεια, η Αλεξάνδρα,  η Όλγα  και η Κάλλη , είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Έτσι θέλουμε να τις βλέπουμε εμείς, που με την επιμονή και τη σκληρή δουλειά έχουν καταφέρει να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να επιτύχουν. Δεν έχει σημασία το επώνυμο, η καταγωγή, το κοινωνικό status και το επάγγελμα. Κοινό χαρακτηριστικό τους; Η γυναικεία τους φύση που τις κάνει αυτομάτως να προσπαθούν καθημερινά -μέσα από διαφορετικούς παράλληλους ρόλους και δρόμους- να γίνονται ολοένα και καλύτερες. Όχι για τα «μάτια του κόσμου», αλλά για τη δική τους προσωπική αυτοπραγμάτωση. Αυτό άλλωστε έχει σημασία πια στη γυναίκα του σήμερα. Να χαράζει το δικό της μονοπάτι προς την ευτυχία ώστε μέσα από τον μακρύ δρόμο της αυτογνωσίας να μπορεί να αγκαλιάζει απλόχερα όλα τα κομμάτια του παζλ που την ολοκληρώνουν. Να γίνεται μάνα, αδερφή, σύντροφος, επαγγελματίας, φίλη, κόρη, νοικοκυρά και όλα αυτά; Γιατί απλώς είναι ΓΥΝΑΙΚΑ!

ΜHΝYΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Μαρία Αντωνίου βουλευτής  Ν .Δ. Καστοριάς

Η Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες αλλά και τα επιτεύγματα όλων των γυναικών στον κόσμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μια μέρα που έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο αγώνας για την πραγματική ισότητα είναι συνεχής. Πολυσήμαντη η προσφορά της, ως μητέρα, σύζυγος, σύντροφος, εργαζόμενη, ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Το μυαλό μας, η σκέψη μας, το ενδιαφέρον μας, η καρδιά μας στρέφεται στις γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε χώρας, βιοτικού επιπέδου, κοινωνικής προέλευσης, εκπαίδευσης, θρησκεύματος ή γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού, που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους.

Σήμερα, η γυναίκα αποκτά ρόλους που παλαιότερα φαίνονταν αδιανόητο να έχει. Αναπτύσσει την προσωπικότητά της αυτόνομα, εργάζεται μέσα αλλά και έξω από το σπίτι, αναλαμβάνει επιχειρηματικές δραστηριότητες, διακρίνεται στο χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, της έρευνας και της νέας γνώσης, συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, αποκτά οικονομική αυτοτέλεια, μετέχει ενεργά στα κοινά.

Φέτος, περισσότερο από ποτέ, όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω το χρέος που έχουμε όλοι να διαφυλάξουμε τη γυναίκα από κάθε μορφής κακοποίηση και να δυναμώνουμε θεσμούς, αξίες και πρότυπα, που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.

Γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, trafficking, bulling, διακρίσεων και δολοφονιών με θύματα γυναίκες. Φαινόμενα που τα εισπράττουμε ως εγκλήματα κατά της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, κατά της ευημερίας και της ανάπτυξης, κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αξιών. Εν τέλει κατά της ίδιας της Δημοκρατίας.

Όμως υπάρχει ελπίδα και η προσπάθεια που καταβάλλεται για να αντιμετωπισθούν αυτά τα περιστατικά είναι τεράστια.

Καθημερινά δίνεται η πραγματική «μάχη» που ενθαρρύνει και προστατεύει τις γυναίκες  να αποδράσουν από την σιωπή, να σπάσουν τον κύκλο της βίας, να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους, να αλλάξουν τη ζωή τους, να νιώσουν ασφαλείς οι ίδιες και συχνά και τα παιδιά τους, να γίνουν ό,τι ονειρεύονται, να πραγματώσουν ό,τι επιθυμούν.

Ολυμπία  : Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου Συριζα-Π.Σ

Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μήνυμα χειραφέτησης και δυναμικής διεκδίκησης για τα αυτονόητα που δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας δεν αποτελούν πραγματικότητα.

Η ισότητα και η ίση μεταχείριση των γυναικών στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι δυστυχώς είναι ακόμη ζητούμενα.

Το γυναικείο κίνημα διεκδικεί ίσα δικαιώματα παντού. Διεκδικεί το σεβασμό και την εξάλειψη στερεοτύπων εις βάρος του φύλου μας. Η αύξηση φαινομένων έμφυλης βίας και οι γυναικοκτονίες είναι το αποκορύφωμα  της υποτίμησης του γυναικείου φύλου. Σε μια εποχή φτωχοποίησης, ακρίβειας και υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους, οαγώνας όλων μας πρέπει να συνεχιστεί για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις με ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Κανείς και καμιά δεν μπορεί να βάλει στο καθολικό δικαίωμα της ισότητας αστερίσκους και υστερόγραφα. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για πολιτικές που θα βάζουν στο επίκεντρο την πραγματική ισότητα, θα βάζουν στο επίκεντρο τον Άνθρωπο

Κάλλη Κυριακίδου  Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Άργους Ορεστικού.

Όνειρό μου, παιδιόθεν, ήταν να ακολουθήσω τα επαγγελματικά χνάρια της μητέρας μου, να σπουδάσω Πολιτικός Μηχανικός. Ταυτόχρονα δε, βαθειά ήταν η αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα και που επιθυμούσα να κάνω οικογένεια. Αυτές μου οι προτεραιότητες με οδήγησαν σήμερα να δραστηριοποιούμε επαγγελματικά και πολιτικά στην Καστοριά με μια όμορφη οικογένεια και έναν μικρούλη στην αγκαλιά μου!

Δεν ήταν πάντα όλα εύκολα. Όμως η αισιοδοξία, η θέληση, η ψυχραιμία και η επιμονή ήταν τα όπλα μου. Παράλληλα όμως, έχοντας πίστη στους ανθρώπους, στην αλήθεια και την συνεργασία και θεωρώντας ότι είναι και στο δικό μας χέρι να διαμορφώνουμε τις συνθήκες που ζούμε, ήταναρκετές οι φορές που άδραξα αλλά και δημιούργησα ευκαιρίες να δοκιμάσω να προσφέρω, αλλά και να δοκιμαστώ για αυτό. Πάντα με καθαρότητα, αυθεντικότητα και έχοντας ως σημείο αναφοράς την οικογένειά μου και τους ανθρώπους που είναι κοντά μου.

Έτσι το 2019 βρέθηκα να υπηρετώ την θέση της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, το 2021 την νευραλγική θέση της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και τώρα να είμαι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Άργους Ορεστικού. Θέσεις ιδιαίτερα απαιτητικές όταν θέλεις να εργαστείς για όσα πιστεύεις και για όσα οραματίζεσαι. Και αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο, ειδικά για μια γυναίκα. Η πορεία όμως αυτή μου δίδαξε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο έγινε βαθειά πεποίθησή μου:

Όλα είναι εφικτά αρκεί να τα πιστεύεις και να τα αγαπάς!

Αλεξάνδρα Βραγκάλα Αντιδήμαρχος πολιτισμού δήμου Αργος Ορεστικου

Μεγαλώνοντας μέσα στη δεκαετία του 1990 θεωρούσα ότι η γυναίκα έχει βρει μέσα στην κοινωνία το ρόλο και τη θέση που της αρμόζει, ισότιμη δηλαδή με αυτή των ανδρών. Έφτασα 43 χρονών, εν έτει 2024 για να αναθεωρήσω πλήρως την άποψη εκείνη. Με τις κακοποιήσεις και τις γυναικοκτονίες να αποτελούν καθημερινή είδηση, τις γυναίκες πρόσφυγες ανά τον κόσμο, τις χαμηλόμισθες γυναίκες-σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους-, τις γυναίκες που παλεύουν ακόμα να βρουν τη θέση τους στην πολιτική και στην εκπαίδευση, μοιάζει επιτακτικότερο από ποτέ οι αγώνες του γυναικείου κινήματος να ενταθούν. Δεν εφησυχάζουμε. Η μέρα της γυναίκας αυτή την έννοια έχει και αυτό γιορτάζουμε σήμερα. Συνεχίζουμε δυναμικά για έναν κόσμο ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης για όλους!

Ιφιγένεια Κωνσταντινίδου : Ιδιωτική υπάλληλος

Μετά από σκληρούς και πολυετείς αγώνες, η γυναίκα μέσα από κινήματα πέτυχε την ισότητα τόσο στην οικογενειακή όσο και στη δημόσια επαγγελματική ζωή.

Παρ’ όλο που η σύγχρονη γυναίκα έχει αναλάβει στις μέρες μας πολλούς και δύσκολους ταυτόχρονα ρόλους, όπως αυτόν της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης, της νοικοκυράς, κ.λπ. μπόρεσε να αντεπεξέλθει επάξια σε όλους τους ρόλους της και να διεκδικεί σήμερα θέσεις όμοιες μ’ αυτές των ανδρών σε όλους τους τομείς. 

Οι σημερινές γυναίκες ανταποκρίνονται δυναμικά στις  απαιτήσεις της αγοράς εργασίας δημιουργούν το δικό τους μέλλον στον σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων.  Επιπλέον οι σημερινές γυναίκες  δίνουν το  στίγμα  τους στον επιχειρηματικό κόσμο με  δυναμικότητα και προοπτική ακόμη και στις πιο δύσκολες απαιτήσεις .

Ας γιορτάσουμε  λοιπον την γυναίκα που έγινε φωτεινό παράδειγμα στη διαδρομή των αιώνων και ας της δώσουμε τη θέση που της αρμόζει στην σημερινή μας κοινωνία

Κάλλη Κόγια  Ιδιωτική υπάλληλος

Κανείς δεν χάρισε στην γυναίκα την θέση που κατέχει σήμερα στην κοινωνία. Η γυναίκα από τα βάθη της ιστορίας και των αιώνων ήταν σε ένα συνεχή αγώνα λόγω συνθηκών και λόγω της υποδεέστερης θέσης της

  Έχουμε προχωρήσει αρκετά ως κοινωνία. Η δεδομένη κρίση της οικονομίας, και ουσιαστικά της κοινωνίας μας, έχει οδηγήσει και τη σύγχρονη Ελληνίδα μπροστά σε πολλά αδιέξοδα. Ρόλος και στόχος του Τομέα μας είναι να καταφέρουμε να βοηθήσαμε τις γυναίκες να ξεπεράσουμε αυτά τα αδιέξοδα και να βρούμε τις λύσεις σε αυτά. Βοηθώντας έτσι, ουσιαστικά, την ίδια την κοινωνία μας, στο σύνολό της.

Η σημερνή γυναίκα Αγωνίστηκε και κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να διεκδικεί σήμερα θέσεις όμοιες με αυτές των ανδρών σε όλους τους τομείς. Εκείνο όμως που θέλω να επισημάνω είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο οργανωτικές, πιο μεθοδικές.

Οι γυναίκες βιολογικά και ιστορικά έχουν μάθει και έχουν καταφέρει να βάζουν σε τάξη το σπιτικό τους, το ίδιο λοιπόν πετυχημένα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις, σε όλα τα επίπεδα.

Εν’ όψει λοιπόν της γιορτής  της γυναίκας εύχομαι σε όλες τις γυναίκες υγεία, ευημερία και κάθε επιτυχία σε όλους τους τομείς.

Όλγα θεοχάρη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καστοριάς

Στις 8 ΜΑΡΤΙΟΥ γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη ,η σύζυγος μάνα. Η γυναίκα της Ελλάδας, της Ευρώπης, όλου του κόσμου                                     Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών για ισότητα, δικαιοσύνη και κάποιες φορές για τα στοιχειώδη και αυτονόητα.

Η συγκεκριμένη ημέρα δεν είναι μόνο γιορτή είναι  ημέρα αναφοράς στη ζωή στη γέννηση στη διάρκεια.

Ένιαι ημέρα τιμής για όλο το ανθρώπινο γένος και η γυναίκα είναι ο φορέας που το διατηρεί και το διαιωνίζει.

η Ελληνίδα  γυναίκα μετά από πολλούς αγώνες σήμερα είναι ταυτόχρονα μια επιτυχημένη μητέρα, μια καταξιωμένη επιστήμονας , επαγγελματίας, εργαζόμενη, πολιτικός, αθλήτρια, μια όμορφη ζεστή σύντροφος.

Οι όποιες πολιτικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα ψήφου, κατακτηθήκαν από τα γυναίκεια κινήματα δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την ισότιμη θέση της γυναίκας, εάν δεν υπάρχουν όροι για τη υγεία, τη μόρφωση και την εργασία, που εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της και την αξιοπρέπεια της.

Σήμερα κρίνεται σημαντικότερη από ποτέ η ανάγκη να τεθεί ένα νέο πλαίσιο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Μια κοινωνία που απαιτεί πολλά από αυτή, εν μέσω μιας περιόδου που η χώρα μας βιώνει αλλεπάλληλες κοινωνικές εκρήξεις εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που το πρώτο θύμα της πολύπλευρης κρίσης είναι η γυναίκα, καθώς οι γυναίκες ζουν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, αφού είναι οι πρώτες που απολύονται και οι τελευταίες που προσλαμβάνονται με τεράστιες ανισότητες στις αμοιβές.

Εύχομαι η 8η Μαρτίου του 2024  να λειτουργήσει για όλες τις γυναίκες του κόσμου ως αφετηρία νέων στόχων σε πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο, ενώ αισιοδοξώ πως οι κοινωνίες θα ισορροπήσουν, αξιοποιώντας ισάξια και τα δύο φύλα. Αισιοδοξία που τεκμηριώνεται από τη συμπεριφορά των παιδιών μας. Τη νέα γενιά.

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks