-
Αρχική > Ελλάδα > Άνοια: Το σημάδι που εκδηλώνεται στη μύτη και μπορεί να είναι ένδειξη της σιωπηλής ασθένειας

Άνοια: Το σημάδι που εκδηλώνεται στη μύτη και μπορεί να είναι ένδειξη της σιωπηλής ασθένειας

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να κάνουν άλματα για να εντοπίσουν την άνοια από τα πρώιμα σημάδια της. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την πάθηση αναμένεται να αυξηθεί στα 153 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Μια έρευνα υποστηρίζει ότι πρώιμες ενδείξεις μπορεί να εμφανιστούν πρώτα στη μύτη σας. Αν και η απώλεια όσφρησης είναι περισσότερο γνωστή ως ένα από τα ενδεικτικά σημάδια της Covid, θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το The Key.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει τη μύτη και την άνοια. Η αρχική έρευνα του 2016, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Neurology, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν πρόβλημα να αναγνωρίσουν αρώματα όπως η μενθόλη, η φράουλα και το λεμόνι φαινόταν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια παρόμοια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην American Geriatrics Society, παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες που δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τέσσερις στις πέντε μυρωδιές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν άνοια πέντε χρόνια αργότερα.

Επιπλέον, ο βαθμός του οσφρητικού ελλείμματος συσχετίστηκε με τη σοβαρότητα της άνοιας που εμφανίστηκε. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το 4,1 %  των συμμετεχόντων εμφάνισε άνοια μέσα σε πέντε χρόνια, το 47 % των οποίων είχε οσφρητική δυσλειτουργία στην αρχική αξιολόγηση.

Ο ειδικός ΩΡΛ είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται στενά με τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου». Πρόσθεσε ότι η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι ενδεικτική «σημαντικής βλάβης»

Άνοια: Το σημάδι που εκδηλώνεται στη μύτη και μπορεί να είναι ένδειξη της σιωπηλής ασθένειας

Top
Enable Notifications OK No thanks