-
Αρχική > Ελλάδα > Βουλή: Πέρασε από την ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ με 159 «Ναι»

Βουλή: Πέρασε από την ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ με 159 «Ναι»

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η καταμέτρηση των ψήφων.

Επί της Αρχής το νομοσχέδιο ψήφισαν 159 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 129. Παρών δήλωσαν 11 σε σύνολο 299 ψήφων.

Το ΠΑΣΟΚ τελικά καταψήφισε, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, καθώς η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθος στην ψηφοφορία επί της αρχής και εμφανίστηκε απούσα, ενώ ψήφισε στα άρθρα.

Παρόλο που η διαδικασία έγινε ηλεκτρονικά και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει, η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας καθυστέρησε, καθώς στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η  Ζωή Κωνσταντοπούλουμε δύο μέλη της ΚΟ του κόμματός της.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 και η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 11.15 το βράδυ. Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης για τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της οποίας είχαν αποσταλεί στο προεδρείο 70 επιστολικές ψήφοι.

Βουλή: Σκληρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Στη συνέχεια, κατατέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Τσιάρα, η πρόταση της συμπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όπως είπε ο κ, Τσιάρας, «σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καταθέτει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που συζητάμε».

Βουλή-Μη κρατικά πανεπιστήμια: Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για ονομαστική ψηφοφορία

Με την ομιλία του κ. Πιερρακάκη έκλεισε η τριήμερη συνεδρίαση. Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε στις 20:30.

«Πυρά» Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στη συζήτηση που εκτυλίχθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ. Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Βουλή – Φάμελλος: Για τα συμφέροντα λίγων κολλητών σας ποδοπατάτε τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα

«Καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα» ευχήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια στη Βουλή.

«Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το Πόθεν Έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές και τα σχετικά όργανα της Βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές που δεν νομίζω ότι έχουν απασχολήσει πόθεν έσχες κανενός βουλευτή περισσότερο την επιτροπή από ότι τι δικό μου. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας, να στοχοποιήσετε εμένα και την σύζυγό μου εδώ και 7 χρόνια. Επομένως καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στη γνώση αναρωτήθηκε σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση και είπε: «ο Έλληνας μαθητής που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις και μπαίνει στο πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν σε ποιοτικά πανεπιστήμια της επιλογής του και ανάλογα με τις επιδόσεις του».

«Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είμαστε πολύ υπερήφανοι διότι δεν πρόκειται να σπρώχνουμε νέα παιδιά σε τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν και εσείς δημιουργήσατε ένα βράδυ πριν από τις εκλογές, με εκπρόθεσμη τροπολογία γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά καταδικάζουν τα νέα παιδιά σε μια «πολύχρονη φοίτηση», με την φαντασίωση ότι με αυτό τον τρόπο προσφέρουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είπε από το βήμα της Βουλής ότι «ενώ εμείς είμαστε εδώ στη Βουλή, νέοι και νέες διαμαρτύρονται κύριε πρωθυπουργέ κατά των δικών σας σχεδίων γιατί τους λέτε απλά και χυδαία ότι πρέπει να έχουν δυνατότητα να πληρώσουν στα ΑΕΙ».

«Απάντηση δεν δώσατε στην ομιλία σας κύριε πρωθυπουργέ, για ποιο λόγο ποδοπατάτε και τα όνειρα των νέων και το Σύνταγμα για οικονομικά συμφέροντα λίγων κολλητών σας», πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και χαρακτήρισε προκλητική τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κάποιοι κάνουν καριέρα στις διαδηλώσεις.

«Μάς χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα, ναι κάνουμε καριέρα στις διαδηλώσεις και είμαστε υπερήφανοι γιατί η πρώτη μας κινητοποίηση ήταν για το Πολυτεχνείο. Εκείνη την ίδια περίοδο άλλη καριέρα έκανε ο εκ δεξιών καθήμενος του πρωθυπουργού κ. Βορίδης. Αυτή η κυβέρνηση είστε κ. Μητσοτάκη», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε:

«Ναι κάνουμε καριέρα κ. πρωθυπουργέ. Εσείς πού κάνατε καριέρα; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο πήγατε; Και όσο για καριέρα στη ζωή, εμείς δεν διοριστήκαμε στην Εθνική Τράπεζα εξαιτίας του επιθέτου».

«Το Σύνταγμα του ’75 αποδεικνύει ότι η μεταπολιτευτική Ελλάδα ήταν πιο προοδευτική από σήμερα γιατί τότε προέβλεψε ότι η ανώτατη Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και οι φοιτητές δεν είναι πελάτες», τόνισε ο κ Φάμελλος.

Ως «απομίμηση μεταρρύθμισης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στη Βουλή, κάνοντας σαφές πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει επί της αρχής.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πιστεύουμε ότι δεν έχετε κάποιο σχέδιο που θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Δήθεν μεταρρύθμιση η οικτρή αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλά για τους μπαχαλάκηδες. Και γιατί δεν τους αντιμετωπίσατε με την αστυνομία που ιδρύσατε; (…) Πετύχαμε αλλαγές στη δημόσια παιδεία γιατί ανοίξαμε διάλογο με όλους σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση» είπε για το σχέδιο νόμου που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ το 2011.

Είπε, ακόμη: «85 άρθρα από τα 89 ξηλώνουν τη δήθεν μεγάλη μεταρρύθμιση της κυρίας Κεραμέως (…) Νομοθετείτε βάσει συμφερόντων (…) Ένα fund μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να δημιουργήσει στην Ελλάδα (…) Τα παραρτήματα είχαν ήδη καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Στη συνέχεια, ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία στο ότι «δεν μπορούμε να είμαστε ευρωπαϊκή εξαίρεση», επισημαίνοντας:

«Εξαίρεση θα είμαστε όμως και με το σχετικό νομοσχέδιο (…) Εμείς λέμε ίδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων με συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου».

Τόνισε, μεταξύ άλλων: «Διαγκωνίζονται τα πρώην στελέχη μας που είναι σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης για το ποιος προασπίζεται καλύτερα το νομοσχέδιο, ενώ πριν από 20 χρόνια έλεγαν άλλα (…)

Δεν είμαστε εμείς οι λάτρεις της ακινησίας, θέλουμε η χώρα να πηγαίνει μπροστά με αξιοκρατία, διαφάνεια και κανόνες».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τόνισε ότι «συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι “κόσμοι”: Ο ένας εκφράζει το παλιό, το ξεπερασμένο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθαγιάζει τον δρόμο που μας έφερε ως εδώ. Από τη μια είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει φέρει προς ψήφιση, ενάντια στο λαϊκό αίσθημα, ένα πραγματικό έκτρωμα. Φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια-μαγαζιά και ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια. Δημιουργεί δυο διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας κρίνεται από τις επιδόσεις των πανελλαδικών και ο άλλος από την τσέπη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση διαρρέει και σενάρια για πανελλαδικές εξετάσεις από την πρώτη Λυκείου».

«Μην κάνετε όνειρα ότι αν γίνει νόμος αυτή η ταξική εξόντωση των μαθητών, αυτό θα κρατήσει για πολύ. Δεν θα σας το επιτρέψει ο ίδιος ο λαός, η νεολαία, η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο “τιμοκατάλογος” των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας» σημείωσε.

Είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη στάση τους «το κάνουν όλο και πιο εύκολο στην κυβέρνηση της ΝΔ» καθώς «οι περισσότεροι είπατε ότι συμφωνείτε με την ίδρυση “μη κρατικών” πανεπιστημίων, “αλλά να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 πρώτα”».

«Φυσικά, πλην ΚΚΕ, κανένας δεν είπε κουβέντα για τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”: Το ιδιωτικοποιημένο δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι μακριά και έξω από τις ανάγκες των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων» επισήμανε.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή. «Φτιάξτε πρώτα τη δημόσια παιδεία, τα δημόσια πανεπιστήμια και μετά τα ιδιωτικά», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα στην παιδεία είναι δομικό» και «ξεκινά από τις χαμηλές βαθμίδες».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα χρησιμοποιώντας παραπειστικά παραδείγματα για να πείσει τον κόσμο, ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τα δημόσια θα γίνουν καλύτερα», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί «για τα παιδιά των πλούσιων φίλων».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη του ζήτησε να τον ενημερώσει ποια είναι τα 10 διεθνή πανεπιστήμια που θέλουν να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας ενώ τόνισε ότι η Ελληνική Λύση δεν μπορεί να ανεχθεί τη δημιουργία τουρκικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

«Είστε το παλιό και είμαστε το νέο. Είστε με την πολυλογία και τη θεωρία, είμαστε με την ουσία. Κύριοι, ο μέτριος πολιτικός μιλάει, ο καλός πολιτικός εξηγεί. Ο εξαιρετικός πολιτικός δείχνει, ο μεγάλος πολιτικός εμπνέει. Εμείς θέλουμε να εμπνέουμε. Εσείς θέλετε να μιλάτε», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ επιχειρείται η πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975. Κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματά εδώ, στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε: «Τα δημόσια Πανεπιστήμια θα κληθούν να μοιραστούν μια πενιχρή χρηματοδότηση. Αυτό είναι η απόλυτη απαξίωσή τους».

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένας μηχανισμός που έχει ανοιχτή πρόσβαση σε όλους. Η κυβέρνηση απαιτεί αριστεία για τα παιδιά των κατώτερων στρωμάτων, αλλά για τα παιδιά τα δικά της, των ανώτερων στρωμάτων, δεν ζητάει τίποτα» υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης.

“Ο τίτλος του νομοσχεδίου θεωρούμε ότι είναι υποκριτικός. Πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης, πρόθεσή σας, κ. Μητσοτάκη, δεν είναι να ενισχύσετε το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά να το αποδυναμώσετε”, δήλωσε  ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών”, Βασίλης Στίγκας.

“Η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί ντιρεκτίβες μνημονίων”, προσέθεσε ο κ. Στίγκας. “Ντιρεκτίβες υπαγορευμένες από άγνωστους δανειστές που θέλουν η κρατική και δημόσια οντότητα της ελληνικής δημοκρατίας να καταστεί στο μεγαλύτερό της τμήμα ιδιωτική”, προσέθεσε ενώ ισχυρίστηκε: “Με τις επικίνδυνες διατάξεις περί των ιδιωτικών πανεπιστημίων ανοίγετε την κερκόπορτα. Για την ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιας δομής, κάθε κρατικής οντότητας. Και αυτό προκειμένου ο λαός μας να χάσει τον έλεγχο επί της εξουσίας και της διακυβέρνησης των κυβερνήσεων που εκλέγει”, είπε ο κ. Στίγκας.

Ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” υποστήριξε ακόμη ότι “ο πρωθυπουργός είπε ψέματα και ανακρίβειες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είπε ότι η νέα γενιά οπλίζεται με νέες δυνατότητες. Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες; Στα 660 ευρώ; Που φεύγουν όλοι στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη; Που αφήνουν τις σπουδές τους στη μέση; Που αφήνουν γονείς, συγγενείς και συντρίμμια ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους; Είπατε ότι θα φτιάξετε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ για να μην αναγκάζονται οι νέοι και οι καθηγητές να φεύγουν από τα σπίτια τους. Και πως να μην αναγκάζονται όταν όλοι γνωρίζουμε την οικτρή κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια, που είμαστε στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως. Έχουν καταντήσει άντρο παρακρατικών και αριστερών οργανώσεων”.

Την αντίθεση του με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, εξέφρασε μιλώντας στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Ο πρόεδρος της Νίκης υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος. «Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί για ακόμη μια φορά να ερμηνεύσει την έννοια του Συντάγματος κατά έναν αυθαίρετο και επικίνδυνο τρόπο. Από το 1975, η παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, προβλέπεται να γίνεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ. Απαγορεύεται η ίδρυση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες. Οι λέξεις “απαγορεύω” και “αποκλειστικά” που περιέχονται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν είναι επιδεκτικά ερμηνείας», είπε ο κ. Νατσιός και πρόσθεσε:

«Η μοναδική οδός για να αλλάξουν όλα αυτά είναι η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, στο πλαίσιο της οποίας μπορούμε να αντιπαραβάλουμε τα εκατέρωθεν επιχειρήματα και να δοκιμασθεί η αντοχή τους. Ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει ως έρεισμα μια πρωτοφανή στα νομικά χρονικά ερμηνευτική προσέγγιση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα είναι το ευαγγέλιο του κράτους και κάθε φορά που το αποδομούμε, ολισθαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς».

Σκληρή κόντρα για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Με την επίδειξη της φωτογραφίας που απεικονίζει αστυνομικούς στον ‘Αγνωστο Στρατιώτη να τυλίγονται στις φλόγες από ρίψη μολότοφ εναντίον τους, απάντησαν τόσο ο Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και ο Μάκης Βορίδης στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μίλησαν στην Ολομέλεια για απρόκλητη και αναιτιολόγητη επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές στα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος.

«Αυτό όλοι εδώ στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας οφείλουμε να το καταδικάσουμε» είπε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης – μετά τον κύκλο των παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων για το θέμα των επεισοδίων στο Σύνταγμα – διερωτήθηκε πως υιοθετούν ισχυρισμούς περί «απρόκλητης επίθεσης» χωρίς να έχουν δει αυτές τις φωτογραφίες, που δείχνουν ξεκάθαρα τους αστυνομικούς να γίνονται παρανάλωμα του πυρός από μολότωφ που έριξαν εναντίον τους.

«Σε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεστε, που όλοι επικαλείστε και η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, συμπεριλαμβάνεται και η ρίψη μολότωφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων; Και μετά από αυτά πιστεύετε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούν να διατηρήσουν την ευταξία πράττουν κακώς;» είπε ο κ. Βορίδης. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το δικαίωμα του συνέρχεστε και μάλιστα φροντίζει αυτό να ασκείται με τον προσήκοντα τρόπο κάτι που έχει αποδειχτεί σε σειρά συγκεντρώσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Ο Χρήστος Γιαννούλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του είπε: «Φτάνει πια αυτό το αίσχος της κατάχρησης της αστυνομικής βίας απέναντι στα παιδιά μας. Προκαλείται πόνος από τα χημικά και τις ανερμάτιστες επιθέσεις των ανδρών των ΜΑΤ απέναντι στα παιδιά μας που ήρθαν για να φωνάξουν ότι φτάνει πια ο ξεπεσμός του Συντάγματός μας».

«Πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα μια από τις βασικές κατακτήσεις είναι η διαδήλωση κι αν κάτι πρέπει η πολιτεία να επιδεικνύει είναι η ανοχή το μέτρο και ανάλογη αντίδραση. Καταδικάζουμε κάθε δυσανάλογη κι απρόκλητη χρήση βίας» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος από το ΠΑΣΟΚ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έθεσε στην Ολομέλεια το θέμα λέγοντας: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για την απρόκλητη οργανωμένη και προσχεδιασμένη επίθεση απέναντι στο μεγαλειώδες κίνημα το οποίο συντελείται. Έχετε πνίξει όλο το Σύνταγμα με χημικά. Αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε την οργή και την μαχητικότητα των φοιτητών είστε γελασμένοι. Ότι και να κάνετε το συλλαλητήριο δεν θα το χτυπήσετε. Θα συνεχιστεί παρά τα μέτρα καταστολής και βίας τα οποία παίρνετε».

«Τα καλά νέα είναι ότι οι φοιτητές μαζί με τους καθηγητές συνεχίζουν και ανασυγκροτούνται. Δεν υπήρχε καμία αιτία καμία πρόκληση, αλλά φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση που έχει λεκτική βία κι όταν δεν περνάει αυτή πάει στην πραγματική βία με δακρυγόνα και ξύλο για να διαλύσει μια ειρηνική διαδήλωση» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Νέα Αριστερά.

Η αντιπαράθεση για τους «sugar daddies»

«Άναψαν τα αίματα» στη Βουλή κατά την έναρξη της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναφέρθηκε στις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ για «sugar daddies».

Απευθυνόμενος στον κ. Κουτσούμπα ο πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε απαράδεκτη και σεξιστική τη δήλωσή του, είπε: «Υπέθεσα κύριε Γενικέ Γραμματέα ότι ζητήσατε νωρίτερα τον λόγο εκτάκτως για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας η οποία αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός της αίθουσας. Και μην σπεύσετε να μας κατηγορήσετε για αντικομουνισμό».

«Οι φωνές σας δεν θα συγκαλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων σας», τόνισε  ακόμη και πρόσθεσε: «Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά είπε ο πρωθυπουργός , «αλλά ευτυχώς τα ζητήματα αυτά τα έλυσε η ιστορία. Δεν θα παραμένετε άλλο στο απυρόβλητο ως δύναμη εκσυγχρονισμού που είναι υπεράνω κριτικής και δεν έχετε το θάρρος να βγείτε και να πείτε συγγνώμη, έκανα λάθος».

Εν μέσω χειροκροτημάτων από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας και διαμαρτυριών από τα έδρανα του ΚΚΕ από βουλευτές οι οποίοι φώναζαν «ντροπή», ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσπάθησε να διακόψει τον κ. Μητσοτάκη: «Είναι τιμή μας να το λέτε εσείς αυτό εναντίον μας. Δεν τα βλέπετε αυτά που γίνονται με τις εταιρείες. Δεν τα είδατε αυτά που κατέθεσα. Ντροπή» είπε.

«Αυτό που ενοχλεί δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά η καταγγελία και η αποκάλυψή της», τόνισε νωρίτερα ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.  Όπως είπε σχετικά με τη χθεσινή του δήλωση για «sugar daddies», τους εμπόρους λευκής σαρκός καταγγείλαμε και όχι τις γυναίκες – θύματα.

Συγκεκριμένα ανέφερε «το ΚΚΕ ξέρετε καλά πως στην εκμετάλλευση δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια. Πάντα την κατήγγειλε και την αποκάλυπτε μιλώντας με ονόματα. Το ίδιο έκανε και χτες στη Βουλή. Γιατί ορισμένοι εμφανίζονται σοκαρισμένοι; Γιατί αυτό που ενοχλεί δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά η καταγγελία και η αποκάλυψή της. Δεν ενοχλείστε που όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, αλλά ενοχλείστε όταν βγαίνουν στην επιφάνεια και βάζουν εσάς να απολογείστε για το σάπιο σύστημά σας».

Ο κ. Κουτσούμπας πρόσθεσε: «γιατί λοιπόν δεν καταγγέλλετε το ότι κυκλώματα, ολόκληρες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με αυτόν τον τρόπο φοιτήτριες και φοιτητές για να πληρώνουν τα υψηλά δίδακτρα για τις σπουδές, στις χώρες της αναπτυγμένης Ευρώπης. Να ορίστε και οι διαφημίσεις που προτρέπουν σε αυτό. Μία από την Σουηδία και μία από την Δανία. Τις βλέπετε κυρίες και κύριοι βουλευτές; Τις βλέπετε; Τις καταθέτω στα πρακτικά. Αυτούς τους αλητήριους εμπόρους λευκής σαρκός καταγγείλαμε και όχι φυσικά τις γυναίκες – θύματα της εκμετάλλευσης».

«Αντί κι εσείς λοιπόν να καταγγείλετε όλους αυτούς, καταγγέλλετε το ΚΚΕ. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημά σας. Μην τυχόν και αποκαλυφθεί αυτή η σαπίλα του δήθεν όμορφου αγγελικά πλασμένου κόσμου σας» είπε ακόμα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σχολίασε και την τοποθέτηση του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα περί «sugar daddies». «Για εμάς μισογυνισμός είναι να αντικαθιστάς το όνομα της μάνας με το γονέας 1. Μισογυνισμός είναι η Ελληνίδα μάνα να μην έχει δουλειά, να πρέπει να ταΐσει τα παιδιά της και να μην έχει καμία στήριξη από την πολιτεία», είπε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι και το μήνυμα που έστειλε προς τη Ρωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «δεν θα μας φοβίσετε. Ποιος το λέει αυτό; Ο πρωθυπουργός που δεν τολμά να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. «Η ουσία είναι μία. Εσείς είστε με τον πόλεμο και εμείς είμαστε με την ειρήνη», συμπλήρωσε.

Τέλος, εκτίμησε, ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ηγεσίας καθώς και ότι ο πολιτικός και παραπολιτικός κόσμος της χώρας δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορία της και κυβερνάται από ανθυπομετριότητες επικίνδυνες για το έθνος, πρόσθεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Απαράδεκτη και σεξιστική χαρακτήρισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δήλωση Δημήτρη Κουτσούμπα. «Θέλω να αναφερθώ στον κ. Κουτσούμπα για την απαράδεκτη, σεξιστική δήλωσή του που είναι όμως ενδεικτική μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς για τις γυναίκες. Μίας διαρκούς κανονάρχησης των γυναικών» τόνισε μιλώντας στη Βουλή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Κυρίες του ΚΚΕ θα πρέπει να έχετε ζητήσει από τον γραμματέα σας να ζητήσει συγγνώμη», υπογράμμισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας σε άλλο σημείο της ομιλίας της. «Αυτό έχει να πει ο κ. Κουτσούμπας; Ότι κάποιες φοιτήτριες ζητούν sugar daddies. Αυτά είναι τα επίχειρα σε μια εποχή που η γελοιοποίηση έχει πέραση και κάθε είδους ιντερνετικοί κλόουν αποθεώνονται» είπε ακόμη.

 

ΕΝΙΚΟΣ

Top
Enable Notifications OK No thanks