-
Αρχική > Ελλάδα > Σε κάποια στιγμή θα ‘μυρίζεις’ σαν ηλικιωμένη – Αλλά πότε και κυρίως, γιατί;

Σε κάποια στιγμή θα ‘μυρίζεις’ σαν ηλικιωμένη – Αλλά πότε και κυρίως, γιατί;

Μπορεί να την έχεις ήδη παρατηρήσει, αλλά ναι, αναφερόμαστε σε εκείνη την περίεργη μυρωδιά που οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας αποκτούν με τα χρόνια…

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν μία ιδιαίτερη μυρωδιά. Και όχι, δεν κάνουμε age shaming, μιλάμε απλώς με γεγονότα. Ναι λοιπόν, η μυρωδιά αυτή είναι υπαρκτή και αυτό το λένε και οι επιστήμονες.

Σε ποια λοιπόν ηλικία αρχίζεις να μυρίζεις έτσι;

Μια ομάδα ειδικών επιβεβαίωσε ότι η “μυρωδιά του ηλικιωμένου“υπάρχει πράγματι και ότι αρχίζει να εμφανίζεται ακόμη και από την ηλικία των 30 ή 40 ετών. Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η μυρωδιά δεν είναι ευχάριστη.

Πρέπει όμως να πούμε ότι είναι φυσικό και συμβαίνει σε όλους, αν και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Ξεκινάει τότε, δε λέμε ότι στα 30 θεωρείσαι ηλικιωμένος.

Απλώς η μυρωδιά του σώματος των ανθρώπων αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μια ομάδα επιστημόνων έκανε μια μελέτη για αυτό το θέμα, την οποία και δημοσίευσε στο περιοδικό Plos One, διαπιστώνοντας ότι το άρωμά μας είναι όντως διαφορετικό ανάλογα με την ηλικία μας.

Γιατί όμως εμφανίζεται αυτή η μυρωδιά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία οφείλεται σε ένα μόριο που δημιουργείται στο δέρμα και που, όταν αρχίζει να οξειδώνεται παράγει ένα ιδιαίτερο άρωμα. Είναι, δηλαδή, ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην ωριμότητα και είναι κάτι εντελώς φυσικό. Αυτό δεν έχει άμεση σχέση με την υγιεινή των ανθρώπων.

Αυτό είναι μόνο ένα χημικό αποτέλεσμα, αφού με τα χρόνια η παραγωγή λιπιδίων του δέρματος αυξάνεται ενώ η φυσική αντιοξειδωτική ικανότητα μειώνεται. “Το 2-nonenal (το όνομα του μορίου που δημιουργεί αυτή την κατάσταση) μυρίζει πολύ άσχημα. Τόσο πολύ που όταν ανοίγουμε μια κάψουλα με αυτό το μόριο στο εργαστήριο, όλα βρωμάνε”, λένε οι ειδικοί.

Συνεπώς, το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μυρίζουν δεν έχει να κάνει με τον ιδρώτα ή άλλα σωματικά υγρά, πολύ λιγότερο με την εξωτερική βρωμιά, επομένως η μυρωδιά είναι δύσκολο να εξαλειφθεί επειδή τα λιπίδια δεν διαλύονται στο νερό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι καθώς μεγαλώνουμε χάνουμε την οσφρητική μας ικανότητα, φυσικά αυτό διαρκεί περισσότερο γιατί υπολογίζεται ότι από την ηλικία των 70 ετών η απώλεια είναι αξιοσημείωτη, αλλά είναι φυσικές διαδικασίες φυσικής φθοράς.

Άρα ναι, η μυρωδιά αυτή δε φεύγει και κανείς μας δεν την αποφεύγει.

Top
Enable Notifications OK No thanks