-
Αρχική > Ελλάδα > Η διατροφή που ανακουφίζει τους πόνους της αρθρίτιδας

Η διατροφή που ανακουφίζει τους πόνους της αρθρίτιδας

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή με αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα στις αρθρώσεις. Ανάλογα με τον τύπο της, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο, φλεγμονή, δυσκαμψία στις αρθρώσεις και ακόμη και δυσκολία στην κίνηση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθηση, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τον κίνδυνο και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα. Έχοντας αυτό κατά νου, ένας ειδικός μίλησε για το πώς να χρησιμοποιήσετε τη δίαιτα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

«Πολύς λιπώδης ιστός, ειδικά γύρω από το στομάχι, απελευθερώνει φλεγμονώδεις μεσολαβητές που προκαλούν φλεγμονή, επομένως είναι σημαντικό να διατηρηθεί το βάρος στο υγιές εύρος».

Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε υγιή λίπη, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αναφέρεται σταθερά από τους υγειονομικούς φορείς ως η καλύτερη δίαιτα για μια σειρά παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές για αρθρίτιδα και πόνους στις αρθρώσεις περιλαμβάνουν πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα, γιαούρτι και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, φασόλια, όσπρια, λιπαρά ψάρια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Επιπλέον, μέτριες ποσότητες τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη όπως πουλερικά, τυρί, αυγά, ξηρούς καρπούς και σπόρους και μικρές ποσότητες άπαχου κόκκινου κρέατος με γλυκές τροφές που καταναλώνονται μόνο περιστασιακά.

Η επιστήμη πίσω από την σύσταση του ειδικού

Η συμβουλή του υποστηρίχθηκε από μια ιατρική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition το 2020. Η έρευνα ανέλυσε τον αντίκτυπο της μεσογειακής διατροφής για τέσσερα χρόνια σε περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η υψηλότερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο επιδείνωσης του πόνου και συμπτωματικών μορφών οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Ο Burdon προειδοποίησε επίσης να μην τρώτε ορισμένα τρόφιμα εάν έχετε ή διατρέχετε κίνδυνο για αρθρίτιδα. «Τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, αυξάνουν τη φλεγμονή και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αρθριτικού πόνου», τόνισε. Εάν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις και ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε αρθρίτιδα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

 

Η διατροφή που ανακουφίζει τους πόνους της αρθρίτιδας

 

Top
Enable Notifications OK No thanks