Υλικά :
1 κούπα αλεύρι φαρινα
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα καρύδα
1 κούπα ζάχαρη
200 γρ. σπορέλαιο
5 αβγά
1 γιαούρτι αγελάδος 200 γρ.
Ξύσμα από ένα λεμόνι
2 βανίλιες
1 κτσ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Καρύδα επιπλέον για πασπάλισμα
Σιρόπι
2,5 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτελεση:
Για το σιρόπι :
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 6-7 λεπτά.
Για τη καρύδα:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την καρύδα ,το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε αρχικά τα ασπράδια σε μαρέγκα με το αλάτι.
Τα αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το γιαούρτι.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας κουταλιά- κουταλιά τα στερεά υλικά.
Αφού αρχίσει να γίνεται αρκετά παχύρευστο το μίγμα, προσθέτουμε ένα μέρος από την μαρέγκα μου και ανακατεύουμε απαλά πλέον με μια μαρίζ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα στερεά υλικά και τέλος ξανά από τη μαρέγκα.
Απλώνουμε το μειγμα μας σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψάκι 26 cm., και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στο αέρα για 45 λεπτά περίπου. Σιροπιάζουμε καυτό το γλυκό, κρύο το σιρόπι. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καρύδα και αφήνουμε το γλυκό να τραβήξει όλο το σιρόπι και να κρυώσει τελείως.
Η συνταγή είναι από Αθανασία Μητροπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.