-
Αρχική > Ελλάδα > Τι σημαίνουν τα διάφορα εξογκώματα στο σώμα και πότε είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων

Τι σημαίνουν τα διάφορα εξογκώματα στο σώμα και πότε είναι συμπτώματα σοβαρών παθήσεων

Το σώμα βρίσκεται σε συνεχή ροή, αλλάζει και εξελίσσεται. Έτσι, είναι σύνηθες φαινόμενο να αναπτύσσονται εξογκώματα οπουδήποτε στο σώμα. Συχνά, αυτά είναι αβλαβή. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που ένα εξόγκωμα χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Ο Δρ. Naveen Puri είναι ο ιατρικός διευθυντής της Bupa Insurance και γιατρός με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας. Μιλώντας στη Daily Mail, μοιράζεται ποια εξογκώματα πρέπει να προσέχουμε.

Υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες δημιουργίας εξογκωμάτων στις αρθρώσεις των δακτύλων σας. «Οι κύστεις γαγγλίου είναι οιδήματα γεμάτα με υγρό που αναπτύσσονται συνήθως κοντά σε αρθρώσεις ή τένοντες -ιδιαίτερα στους καρπούς, τα χέρια και τα δάχτυλα», είπε ο Δρ. Puri. «Μπορεί να κυμαίνονται από το μέγεθος ενός μπιζελιού έως το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ».

«Οι κόμβοι του Heberden είναι μικρές οστικές αναπτύξεις που σχηματίζονται στις αρθρώσεις που βρίσκονται πιο κοντά στις άκρες των δακτύλων. Είναι ένα σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας, όπου ο χόνδρος στην άρθρωση των οστών τρίβεται και οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο», πρόσθεσε ο Δρ.Puri.

Μιλήστε με τον γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει για πιθανή θεραπεία και μέτρα αυτοβοήθειας. Άλλα κοινά εξογκώματα στα δάχτυλα περιλαμβάνουν αναπτύξεις που μπορεί να φαίνονται μικρές, κοκκώδεις, με μικρές μαύρες κουκκίδες στην επιφάνεια. Μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Εξόγκωμα στο στήθος

Τα περισσότερα εξογκώματα του μαστού δεν προκαλούνται από καρκίνο. Αλλά αν παρατηρήσετε κάποια εξογκώματα ή αλλαγές στο στήθος σας, θα πρέπει να τα ελέγξει ο γιατρός. Ο Δρ. Puri είπε: «Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά το στήθος σας για καρκινικά εξογκώματα».

Προσέξτε για οποιαδήποτε αλλαγή υφής, πάχυνση ή νέα εξογκώματα στο στήθος ή τη μασχάλη σας, αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή την αίσθηση του στήθους ή των θηλών σας. Αλλαγές στην υφή του στήθους σας όπως λακκάκια ή συρρίκνωση. αλλαγές χρώματος και/ή εκκρίσεις από τις θηλές σας».

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks