-
Αρχική > Ελλάδα > 8 φράσεις που μπορείτε να πείτε σε κάποιον που έχει κατάθλιψη, σύμφωνα με την ψυχολογία

8 φράσεις που μπορείτε να πείτε σε κάποιον που έχει κατάθλιψη, σύμφωνα με την ψυχολογία

Είναι γνωστό ότι η κατάθλιψη δεν είναι η απλή θλίψη ή η περιστασιακή μελαγχολία πού όλοι μπορεί να νιώθουμε. Είναι η παρατεταμένη αίσθηση απουσίας νοήματος, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, η αίσθηση απώλειας της ταυτότητας (αποπροσωποποίηση), η οποία συχνά συνοδεύεται από μειωμένο κίνητρο για κοινωνική ζωή, επικοινωνία, προσωπική φροντίδα και υγιεινή. Η αντιμετώπισή της απαιτεί την παρέμβαση ειδικού, και η έγκαιρη επαγγελματική συμβολή είναι καθοριστική για την επανάκαμψη του ανθρώπου. Η κατάθλιψη δημιουργεί ένα βαθύ αίσθημα ότι δεν αξίζουμε και συχνά πιστεύουμε ότι δεν μας αγαπούν.

Αν και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει την παρέμβαση του ειδικού, οι φίλοι και οι τα αγαπημένα  πρόσωπα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, με τη σταθερή παρουσία τους, την αγάπη και την υποστήριξη, η οποία μπορεί να εκφράζεται με τα κατάλληλα λόγια. Συχνά, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη δεν θέλουν να μιλήσουν για όσα τους ταλαιπωρούν. Η αίσθηση ότι περιβάλλονται από ανθρώπους που τους νοιάζονται είναι ωστόσο, πολύτιμη.

Οι 8 φράσεις που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον αγαπημένο που υποφέρει από κατάθλιψη να νιώθει πιο δυνατός και λιγότερη μοναξιά

  1. Ξέρω ότι δεν μπορώ να σε καταλάβω απόλυτα, αλλά είμαι δίπλα σου
  2. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι
  3. Έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι
  4. Είμαι περήφανος που τα καταφέρνεις
  5. Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;
  6. Είσαι σημαντικός για εμένα
  7. Πάμε μία βόλτα;
  8. Δεν είναι ανάγκη να μιλήσεις τώρα

Ξέρω ότι δεν μπορώ να σε καταλάβω απόλυτα, αλλά είμαι δίπλα σου

Η κατάθλιψη είναι ένα αποπνικτικό και πολύ μοναχικό συναίσθημα. Είναι συχνό, όταν κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη, να νιώθει ότι δεν τον καταλαβαίνουν. Έτσι είναι σημαντικό να θυμίζουμε στον άνθρωπο ότι δεν είναι μόνος, ότι τον νοιαζόμαστε, ακόμη και αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς τι περνά. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε αν κάποιος αγαπημένος που υποφέρει είναι έτοιμος να μιλήσει για όσα νιώθει ή όχι. Η υπενθύμιση ότι είστε κοντά του, ότι τον στηρίζετε, και ότι μπορεί να βασιστεί επάνω σας, είναι πολύ σημαντική όταν ένας άνθρωπος περνά από την ψυχολογική δοκιμασία της κατάθλιψης, καταλαβαίνοντας ότι δεν χρειάζεται να κουβαλά όλο το βάρος της μόνος του. Είναι σημαντικό επειδή με την υπενθύμιση της παρουσίας σας, δεν υποτιμάτε τα συναισθήματά του, ούτε υποκρίνεστε ότι ξέρετε τι να τού πείτε. Αντ’ αυτού, προσφέρετε κάτι πολύτιμο, -την παρουσία και τη στήριξή σας, κάτι που για έναν άνθρωπο που παλεύει με την κατάθλιψη, είναι ανεκτίμητο.

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι

Η φράση που υπενθυμίζει σ’ έναν άνθρωπο ότι τα συναισθήματά του είναι φυσιολογικά, μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει ότι τον καταλαβαίνουν. Ένας άνθρωπος που υποφέρει από κατάθλιψη, μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει δικαίωμα να νιώθει έτσι, ότι θα έπρεπε να είναι χαρούμενος και ευχαριστημένος, κάτι που ασφαλώς χειροτερεύει την κατάσταση. Υπενθυμίζοντάς τους ότι τα συναισθήματά τους είναι φυσιολογικά, τούς λέτε ν’ αποδεχτούν όσα νιώθουν, κάτι που τους προσφέρει σημαντική ανακούφιση. Η αποδοχή των συναισθημάτων είναι από τα πρώτα βήματα προς την ανάκαμψη. Τούς επιτρέπει να εκφράζονται και ν’ αρχίσουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, αντί να τα καταπνίγουν. Η επιβεβαίωση ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται έτσι, είναι σαφώς καλύτερη απ’ τη βεβιασμένη προτροπή να «το ξεπεράσουν», κάτι που μπορεί να κάνει έναν αγαπημένο που υποφέρει από κατάθλιψη να νιώσει χειρότερα. Είναι συχνό, οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, να νιώθουν ότι τα συναισθήματά τους είναι παράλογα, με αποτέλεσμα να τα κρύβουν ή να υποκρίνονται προκειμένου οι άνθρωποι γύρω τους να τους αποδέχονται. Η αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων, μπορεί να είναι ουσιαστική βοήθεια ώστε να τα διαχειριστούν και να τα ξεπεράσουν.

Έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι

Λέγοντας σ’ ένα αγαπημένο ότι έχει όσο χρόνο χρειάζεται, του θυμίζετε ότι δεν πρέπει να βιάζεται να ξεπεράσει τα συναισθήματα που τον βασανίζουν αμέσως. Στον άνθρωπο που υποφέρει από κατάθλιψη, αυτή η υπενθύμιση προσφέρει μεγάλη υποστήριξη. Όταν κάποιος ταλαιπωρείται ψυχολογικά, νιώθει ότι πρέπει να διορθώσει αμέσως τον ψυχισμό του, να επανέλθει όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ωστόσο η επανάκαμψη και η διαχείριση των συναισθημάτων απαιτούν χρόνο. Λέγοντας σε κάποιον να  μην βιαστεί, του δείχνετε ότι καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η διεργασία της επανάκαμψης. Δεν χρειάζεται να επανέλθει και να ξεπεράσει την κατάθλιψη αμέσως. Η αίσθηση ότι έχουν τον χρόνο με το μέρος τους, μπορεί να ανακουφίσει από το στρες και την ανησυχία. Άλλωστε, η διαχείριση της κατάθλιψης γίνεται ανά στάδια, σε χρονικά διαστήματα. Λέγοντάς τους ότι έχουν όσο χρόνο χρειάζονται, τους καθησυχάζετε και τους υπενθυμίζετε να νιώσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, χωρίς βιασύνη, με τον ρυθμό τους. Ο άνθρωπος που ακούει αυτή την επιβεβαίωση ξέρει ότι είστε δίπλα του, χωρίς να τον πιέζετε και να τον αγχώνετε, του δείχνετε ότι καταλαβαίνετε πως, η διαχείριση των συναισθημάτων είναι για τον καθένα, μοναδική, και δεν περιμένετε ή απαιτείτε απ’ αυτόν να επανέλθει αμέσως.

 

ΕΝΙΚΟΣ

 

Top
Enable Notifications OK No thanks