-
Αρχική > Ελλάδα > Πλαστική επέμβαση: Οι 10 πρώτες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις πριν την επέμβαση

Πλαστική επέμβαση: Οι 10 πρώτες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις πριν την επέμβαση

Αποφάσισες να προχωρήσεις σε μία πλαστική επέμβαση. Τί γίνεται τώρα; Κλείνεις ραντεβού στον πλαστικό χειρουργό και του κάνεις τις πιο σημαντικές ερωτήσεις.

Για να πετύχεις τα καλύτερα αποτελέσματα, είτε πρόκειται για ανόρθωση στήθους, λιποαναρρόφηση ή κοιλιοπλαστική, είναι σημαντικό να είσαι πλήρως ενημερωμένη και κατατοπισμένη για την πλαστική χειρουργική. Αυτές είναι οι απαραίτητες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις πριν προβείς σε οποιαδήποτε αισθητική επέμβαση.

1. “Ποια είναι τα προσόντα σας;”

Έλεγξε ότι ο πλαστικός χειρουργός ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής( ΕΕΠΕΑΧ). Εάν ο χειρουργός έχει περαιτέρω προσόντα στην πλαστική χειρουργική, δες τα στο βιογραφικό του.

2. “Τι εμπειρία έχετε για τη συγκεκριμένη επέμβαση;”

Η χειρουργική έχει να κάνει με την εξειδίκευση. Υπάρχουν πλαστικοί χειρουργοί που είναι καλύτεροι στην αναζωογόνηση προσώπου και υπάρχουν πλαστικοί που εστιάζουν περισσότερο σε επεμβάσεις απώλειας βάρους ή περιγράμματος σώματος.

Όταν ένας χειρουργός είναι ειδικός σε κάποιες επεμβάσεις, αυτό σημαίνει ότι έχει πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη επέμβαση εκατοντάδες φορές, σε διαφορετικούς ασθενείς και είναι ειδικευμένος στις πιο πρόσφατες χειρουργικές τεχνικές.

Ένας πραγματικά σπουδαίος πλαστικός χειρουργός είναι πρόθυμος να μοιραστεί όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να νιώθεις άνετα.

3. “Μπορώ να δω φωτογραφίες πριν και μετά;”

Δεν θέλουν όλοι οι ασθενείς να εμφανίζονται σε ιστότοπους, αλλά οι περισσότεροι χειρουργοί διαθέτουν φωτογραφίες ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μια αισθητική επέμβαση. Αυτές οι φωτογραφίες θα σου δώσουν μια ιδέα για το τι αποτέλεσμα θα έχει η επέμβαση και τι μπορεί να πετύχει ο χειρουργός.

4 “Πώς θα γίνει η επέμβαση; Τι θα πρέπει να προσέξουμε με την υγεία μου;”

Ο χειρουργός στον οποίο πηγαίνεις πρέπει πάντα να αναγνωρίζει ότι κάθε ασθενής είναι διαφορετικός, όσες φορές κι αν έχει κάνει μια επέμβαση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εξετάσει λεπτομερώς το ιατρικό ιστορικό σου. Ρώτησέ τον εάν θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες προφυλάξεις πριν τη χειρουργική επέμβαση, την αναισθησία ή μετά, κατά την ανάρρωση.

5. “Τι είδους αναισθησία θα χρησιμοποιήσετε;”

Η αναισθησία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της επέμβασης και οι αναισθησιολόγοι πρέπει να είναι τόσο ικανοί και έμπειροι στη δουλειά τους όσο και ο πλαστικός χειρουργός στη δική του. Πρώτα, πρέπει να προετοιμαστείς για την αναισθησία και να είσαι ενήμερη για τους κινδύνους. Όταν συζητάς για την αναισθησία ρώτησε επίσης και τα εξής:

 

  • Η αναισθησία θα είναι γενική, τοπική π.χ. επισκληρίδια, ενδορραχιαία, ή μέθη (ενσυνείδητη καταστολή);
  • Υπάρχει επιλογή για τον τύπο της αναισθησίας που χρησιμοποιείται;
  • Συνιστάται συγκεκριμένος τύπος αναισθησίας για την επέμβασή μου;
  • Είναι ενημερωμένος ο αναισθησιολόγος για την κατάσταση της υγείας μου;
  • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτό τον τύπο αναισθησίας;

6. “Πιστεύετε θα έχω το αποτέλεσμα που επιθυμώ;”

Ο χειρουργός σου θα πρέπει να κατανοήσει ακριβώς τί ζητάς αλλά και να σε ενημερώσει για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πετύχει. Να είσαι προσεκτική με τους χειρουργούς που λένε ότι δεν είχαν ποτέ καμία επιπλοκή.

7. “Τι πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;”

Για την καλύτερη προετοιμασία ενός προγραμματισμένου χειρουργείου θα πρέπει να ακολουθήσεις πρόγραμμα ελαφριάς διατροφής.

Διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος τουλάχιστον έξι βδομάδες πριν το χειρουργείο έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Διακοπή τη φαρμακευτικής σου αγωγής μόνο κατόπιν οδηγίας του γιατρού  (συνήθως ασπιρίνη, αντιπηκτικά).

Φρόντισε να είσαι νηστική πριν την αναισθησία (τουλάχιστον έξι ώρες χωρίς τροφή και δύο ώρες χωρίς νερό), για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών από το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Αν κρυολογήσεις λίγο πριν την επέμβαση, ενημέρωσε τον αναισθησιολόγο σου.

8. “Πώς θα είναι η ανάρρωσή μου;”

Η διαδικασία ανάρρωσης είναι εξίσου σημαντική με την ίδια τη χειρουργική επέμβαση. Είναι σημαντικό να κάνεις αυτήν την ερώτηση γιατί όχι μόνο θα σου επιτρέψει να προγραμματίσεις (π.χ. να πάρεις άδεια από τη δουλειά, να ζητήσεις επιπλέον βοήθεια στο σπίτι, να αγοράσεις φάρμακα και προμήθειες κ.λπ.) αλλά και να προετοιμαστείς ψυχολογικά.

Ρώτησε πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποκατάστασή σου, για πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα εμφανή σημάδια της επέμβασης, όπως μώλωπες και οιδήματα. Επίσης τι ακριβώς ρούχα θα χρειαστείς να έχεις μαζί σου, εάν η νοσηλεία είναι απαραίτητη. Τέλος, ρώτησέ τον αν θα μπορείς εύκολα να επικοινωνήσεις μαζί του μετά την επέμβαση.

9. “Πώς αντιμετωπίζετε τυχόν χειρουργικές επιπλοκές;”

Μάθε εάν η θεραπεία από τυχόν επιπλοκές θα περιλαμβάνεται στην τιμή της επέμβασής σου και για πόσο χρόνο μετά από αυτή. Οποιαδήποτε απαραίτητη διορθωτική επέμβαση πρέπει να είναι δωρεάν.

10. “Πόσο θα κοστίσει;”

Ρώτησε εάν περιλαμβάνονται τα πάντα στην τιμή, όπως οι χρεώσεις της κλινικής και του αναισθησιολόγου, των φαρμάκων και της μετεγχειρητικής φροντίδας.

Τι να περιμένεις κατά τη διάρκεια του πρώτου ραντεβού

 

  • Δωρεάν συμβουλή και εκτίμηση για την επέμβασή σου, χωρίς δεσμεύσεις.
  • Υπομονή με όλες τις ερωτήσεις σου.
  • Εχεμύθεια.
  • Λεπτομερής καταγραφή του ιατρικού σου ιστορικού.
Top
Enable Notifications OK No thanks