Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας ταξιδεύει γαστρονομικά για άλλη μία φορά. Τώρα μας προτείνει νηστίσιμη σοκολατόπιτα μέσα σε λίγα λεπτά. Πρόκειται για μια επαγγελματικά συνταγή για τους λάτρεις της σοκολάτας που δεν μπορούν να πουν ποτέ όχι σε ένα γλυκό!
Υλικά
Για τη σοκολατόπιτα
180 γρ. αλεύρι (1¼ φλ.)
180 γρ. ζάχαρη (3/4 φλ.)
25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζα/ες αλάτι
1 βανίλια
240 γρ. γάλα (ή 1 φλ. φυτικό γάλα)
50 γρ. βούτυρο (ή φυτικό βούτυρο)
Λίγο βούτυρο ακόμα για το ταψί
Για το πασπάλισμα
1 φλ. ζάχαρη
25 γρ. κακάο (1/4 φλ.)
1⅓ φλ. βραστό νερό
Εκτέλεση
Προετοιμασία
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει ελαφρά.
Προθερμαίνουμε στον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα μικρό, πυράντοχο σκεύος, 20×30 εκ.
Μίγμα
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά.
Το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το baking powder, το αλάτι και τη βανίλια.
Τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, το λιωμένο κρύο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα.
Μην ανακατέψετε πολλή ώρα τα στερεά υλικά με τα υγρά, γιατί θα βγει μαστιχωτή.
Στο ταψί
Αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη µε το κακάο με ένα κουτάλι.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια
Περιχύνουμε σιγά-σιγά την επιφάνεια της µε το βραστό νερό.
Στην αρχή θα νομίζετε ότι κάνατε κάποιο λάθος, αλλά μετά όσο ψήνεται και σταθεροποιείται, τα υπόλοιπα υλικά μετατρέπονται σε ένα υγρό που ποτίζει όλο το γλυκό.
Ψήσιμο
Ψήνουμε στους 170°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια της.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180°C, στην κάτω σχάρα για 35 με 40 λεπτά περίπου.
Είναι έτοιμη όταν αγγίζοντας με το δάχτυλο την επιφάνειά της είναι μεν αφράτη αλλά έχει σταθεροποιηθεί και δεν τρέμει.
Σερβίρισμα
Σερβίρεται την με κουτάλα όσο είναι ακόμα ζεστή και τρέχει.
ΠΗΓΗ: Αργυρώ
Athensmagazine.gr: