-
Αρχική > Συνταγές > Πως φτιάχνουμε Μπακαλιάρο Σκορδαλιά 25η Μαρτίου | Συνταγή μαγειρικής.

Πως φτιάχνουμε Μπακαλιάρο Σκορδαλιά 25η Μαρτίου | Συνταγή μαγειρικής.

Στην Πατρίδα μας την 25 Μαρτίου έχουμε διπλή γιορτή ,τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και της επέτειο της Επανάστασης του 1821. Η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι η ημέρα που η Παναγία έμαθε την χαρμόσυνη είδηση ότι πρόκειται να γεννήσει τον Χριστό, τον Υιό του Θεού.

Στη χώρα μας λέγεται ότι ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας. Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες. Ο τηγανητός μπακαλιάρος που έχει την τιμητική του την 25η Μαρτίου συνδυάζεται υπέροχα με την λατρεμένη σκορδαλιά!

Σε αυτή την συνταγή σας δείχνω μια τεχνική με την οποία θα δούμε  πως ακριβώς θα φτιάξετε σκορδαλιά σε μερίδες έτσι θα έχουμε ένα πολύ καλό σωστό γευστικό αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερο κόπο και σε γρήγορο χρόνο!

Μερίδες 1 | ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά | αναμονή 5 λεπτα  | Εκτέλεση 40 – λεπτά

ΥΛΙΚΑ 

2,5 πατάτες μέτριες η κάθε μερίδα

1,5 σκελίδα μεγάλη σκόρδο

30ml ελαιόλαδο

30ml ηλιέλαιο

2 πρέζες αλάτι

1κ/σ χυμό λεμόνι

2κ/σ Ξίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε στην μέση  και τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη σε κρύο νερό σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε  λίγο αλάτι και λίγο χυμό λεμόνι και βράζουμε τις πατάτες για 30 λεπτά ακριβώς!

Τοποθετούμε τις 2 πατάτες που έχουμε κόψει στην μέση στο μίξερ μέσα βάζουμε όλα τα υλικά κτυπάμε καλά και ανοίγουμε το μίξερ δοκιμάζουμε αν θέλει κάτι έχτρα από τα υλικά βάζουμε ξανά και ξαναχτυπάμε καλά σερβίρουμε στο μπολ με έχτρα παρθένο ελαιόλαδο!

ΕΧΤΡΑ:

Τις πατάτες αφού τις καθαρίσουμε και τις κόψουμε στην μέση τις τοποθετούμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό από την βρύση για να μην μας μαυρίσουν μέχρι να ετοιμάσουμε το νερό που θα βράσουν και τα υλικά για την συνταγή μας!

Στην κατσαρόλα που θα βράσουμε τις πατάτες ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο χυμό από λεμόνι αυτά τα δυο υλικά θα κρατήσουν τις πατάτες ολόκληρες κατά το βρασμό και δεν θα μας διαλυθούν!

Όλη την διαδικασία θα πρέπει να την κάνουμε όσο η πατάτες είναι ζεστές αμέσως μόλις βράσουν και όχι όταν κρυώσουν!!

Η επιλογή της σωστής ποικιλίας πατάτας θα μας βοηθήσει πολύ και θα μας φέρει ένα σωστό αποτέλεσμα!

Συνταγή Τεχνικές 

ChefAlexios Nikoloutsopoulos

Alexios Nikoloutsopoulos 

Επαγγελματίας 

Μάγειρας – Αρτοποιός Ζαχαροπλάστης 

#Chef #PastryChef #pizzaioli

https://chefalexios.blogspot.com/

Γιατί όμως τρώμε όλοι μπακαλιάρο με σκορδαλιά ανήμερα της εθνικής επετείου τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια; Η εξήγηση για την ψαροφαγία της ημέρας συνδέεται με την εκκλησιαστική παράδοση, η οποία μέσα στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής επιτρέπει μόνον δύο εξαιρέσεις, κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι : Η μία είναι της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου, η μόνη ίσως χαρμόσυνη γιορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής. Και η δεύτερη, η Κυριακή των Βαιων.

 

https://chefalexios.blogspot.com/2023/03/25.html?spref=fb&fbclid=IwAR3C1MXbhxdEDaioBtP0JfATP4ZFb2iD2CEucMvTNn8u2QU8CGK5GR3WclI

 

 

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks