-
Αρχική > Σκοτεινά Μονοπάτια Του Εγκλήματος > Υπόθεση 2005: Η στυγερή δολοφονία της Κικής Κούσογλου

Υπόθεση 2005: Η στυγερή δολοφονία της Κικής Κούσογλου

Τα σκοτεινά μονοπάτια του εγκλήματος γυρνάνε 18 χρόνια πίσω και μεταφέρονται στην Βέροια. Η κοινωνία σοκάρεται από την στυγερή δολοφονία της 20χρονης Κικής Κούσογλου, από τον 23χρονο Δάνο Μ.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της φριχτής αυτής υπόθεσης.

Υπάρχουν στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά άπειρα παραδείγματα υποθέσεων, που έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος «έγκλημα πάθους» που χρησιμοποίησε ο δράστης για να δικαιολογήσει το έγκλημα του. Στην πλειοψηφία τους, είναι δράστες που προσπαθούν να είναι κυρίαρχοι στις σχέσεις τους, χειριστικοί και δεσποτικοί. Είναι αυτοί που δεν δέχονται την απόρριψη. Και όταν το ταίρι τους τόλμησε να εκστομίσει «όχι», η μόνη διέξοδος από αυτή την αρρωστημένη σχέση τους γι’ αυτές ήταν ο θάνατος. Μία τέτοια υπόθεση, ήταν και η δολοφονία της Κικής Κούσογλου στην Βέροια.

Το εφηβικό φλερτ του Δάνου Μ. και της Κικής Κούσογλου εξελίχθηκε σε σχέση όταν η Κική βρισκόταν στην ηλικία των 15 ετών. Οι μαρτυρίες των συγγενών και φίλων, ανέφεραν ότι ήταν μία σχέση προβληματική εξαιτίας της κτητικότητας και αρρωστημένης ζήλιας του Δάνου. Άτομα που γνώριζαν το ζευγάρι μιλούσαν για έναν Δάνο νευρικό, με εκρήξεις ζήλιας και δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε ασκήσει σωματική βία σε βάρος της Κικής.

Τον Μάρτιο του 2005, όταν ο Δάνος ήταν 23 ετών και η Κική 20, ένας έντονος καυγάς, που ήταν αποτέλεσμα της ζήλιας του Δάνου, τους οδήγησε στον χωρισμό. Η Κική, έχοντας αγανακτήσει, μην αντέχοντας άλλο τις σκηνές ζηλοτυπίας που έκανε συνεχώς εκείνος, και να είναι μόνιμα το θύμα σε μία αρρωστημένη σχέση, «σήκωσε ανάστημα» και ζήτησε να χωρίσουν.

Η εξαφάνιση…

Στις 10 Απριλίου 2005 ο Δάνος πήγε στην καφετέρια που δούλευε η Κική την ώρα που σχολούσε, και προσφέρθηκε να την πάει στο σπίτι της. Η κοπέλα δέχτηκε, αλλά τελικά κατέληξαν στο σπίτι του νεαρού, όπου  για μία ακόμη φορά ξεκίνησε τις πιέσεις στο να τα ξαναφτιάξουν». Η Κική έχοντας ήδη μετανιώσει, ζήτησε από τον πρώην σύντροφό της να σταματήσουν και να την πάει στο σπίτι της. Ο Δάνος την έπεισε να κοιμηθεί στο δικό του σπίτι μιας και ήταν περασμένη η ώρα, διαβεβαιώνοντας την Κική ότι δεν πρόκειται να την «ακουμπήσει».

Όταν η Κική αποκοιμήθηκε, ο Δάνος, ο οποίος ήταν σίγουρος ότι η Κική είχε γνωρίσει κάποιον άλλον, έψαξε το κινητό της. Ένα μήνυμα προς την κολλητή της φίλη που έγραφε: «τι να κάνω που τον θέλω πάλι και ο μ… δεν είπε τίποτα για μετά», τον εξόργισε. Έξαλλος, όρμησε στο δωμάτιο, την ξύπνησε και άρχισαν να καυγαδίζουν…

Την επόμενη μέρα η Κική δεν εμφανίστηκε στην δουλειά, και όσο και να την αναζήτησαν, φίλοι και συγγενείς της, κανείς δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί της. Η μητέρα της μόλις ενημερώθηκε πως η κοπέλα απουσίαζε, από την δουλειά της, και μην μπορώντας να επικοινωνήσει μαζί της, δήλωσε την εξαφάνιση της. Την έψαξαν παντού, συγγενείς και φίλοι, κάποιο αποτέλεσμα.

Προσπαθώντας να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αναζήτησης και θέλοντας να μάθει οποιαδήποτε πληροφορία που θα βοηθούσε στον εντοπισμό της Κικής, η οικογένεια αποφάσισε να απευθυνθεί στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλης.

Η συνέντευξη

Ο Δάνος Μ. συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία τον ερευνών. Ήταν  εξάλλου ο τελευταίος άνθρωπος που είχε δει την Κική, και αυτό τον καθιστούσε πρώτο στη λίστα υπόπτων της Αστυνομίας. Η γενική συμπεριφορά του, και η αντιδράσεις του οδήγησαν την  Α.Νικολούλη να επιμένει πιεστικά να του πάρει συνέντευξη, καθώς αντελήφθη ότι κάτι δεν «κολλάει» στην ιστορία του.

O ίδιος αρνιόταν πεισματικά κατηγορώντας την δημοσιογράφο ότι «δεν τον αφήνει ήσυχο και τον ενοχλεί ζώντας το δικό του προσωπικό δράμα», ενώ όταν τον καλούσε στο τηλέφωνο, της μιλούσα άσχημα και προσβλητικά. Τα παραπάνω φούντωσαν τις υποψίες της και τελικά με την επιμονή της τον ανάγκασε να δεχτεί να δώσει συνέντευξη.

Ο Δάνος Μ για να πετάξει από πάνω του οποιαδήποτε υποψία, τελικά  μετά από μερικές εβδομάδες δέχτηκε. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, η Α. Νικολούλη με μία δεύτερη κρυφή κάμερα κατέγραφε τις αντιδράσεις του Μουρατίδη οι οποίες φανέρωναν αμηχανία, νευρικότητα και το άγχος που τον είχε καταβάλει. Οι εξηγήσεις που έδινε και οι υποθέσεις που έκανε-ότι δηλαδή η Κική τον παράτησε για μια καλύτερη ζωή-δεν έπειθαν.

Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από το να παραδεχτεί πως συναντήθηκε με τη Κική στο σπίτι του το βράδυ πριν εξαφανιστεί. Επέμενε, όμως, πως δεν είχε σχέση με την εξαφάνισή της, καθώς ναι μεν κοιμήθηκαν μαζί, αλλά όταν ξύπνησε, εκείνη είχε φύγει. Ο ίδιος ισχυρίστηκε, πώς από αυτή της την συμπεριφορά, θεώρησε ότι ο χωρισμός τους ήταν οριστικός και έτσι της έστειλε μήνυμα στο κινητό «Όπως νομίζεις εσύ. Ελπίζω να είσαι ευτυχισμένη. Καλά να περνάς, φιλάκια».

Θα πρέπει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο, πώς το γεγονός ότι δεν δίστασε να βγει στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, παριστάνοντας τον αγωνιούντα, κάνοντας έκκληση στον κόσμο για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ανεύρεση της Κικής, μαρτυρά τον αδίστακτο χαρακτήρα του.

Το προφίλ του Δάνου Μ.

Άτομα που γνώριζαν το ζευγάρι μιλούσαν για έναν άνθρωπο νευρικό, με εκρήξεις ζήλιας και δεν ήταν λίγες οι φορές που ασκούσε σωματική βία σε βάρος της άτυχης κοπέλας. Η δημοσιογράφος κατά την διάρκεια της έρευνας βρήκε κι άλλη γυναίκα- φίλη του Μουρατίδη που είχε στο παρελθόν σχέση μαζί του και είχε βιώσει προσωπικά την βία του, και η μαρτυρία της ήταν σημαντική.

Όπως η ίδια είχε τότε καταθέσει, όταν του είχε πει να χωρίσουν εκείνος αντέδρασε αρχικά ήρεμα και τη ρώτησε αν θα ήθελε να την πάει σπίτι της. Η κοπέλα παραξενεύτηκε από αυτή την παραδόξως ήρεμη αντίδραση, αφού ήταν αλλιώς συνηθισμένη από τον τότε σύντροφό της. Όταν έφυγαν με το αυτοκίνητο την πήγε σε μια ερημική τοποθεσία, τη χτύπησε και την άφησε εκεί αβοήθητη.

Οι δράστες που διακατέχονται από ναρκισσισμό και μεγαλοϊδεατισμό, συνήθως έχουν υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση, έχοντας την τάση να υποτιμούν τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους, θεωρώντας τον εαυτό τους τέρατα ευφυΐας. Ο Δάνος Μ. πιστεύοντας ότι θα ήταν παιχνιδάκι γι’ αυτόν, έκανε το μοιραίο λάθος να δώσει την συνέντευξη στην Α.Νικολούλη η οποία ήταν η αρχή του τέλους, για τον ίδιο και η αφετηρία για την αποκάλυψη της αλήθειας, για το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ της 11ης Απριλίου 2005.

Η αποκάλυψη

Ενώ οι έρευνες προχωρούσαν με εντατικό ρυθμό, οι άντρες της Ασφάλειας συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία, μαζί με το υλικό που παρέδωσε η Α.Νικολούλη έβαλαν στο μικροσκόπιο τον Δάνο Μ.  Εστιάστηκαν στο μήνυμα που είχε στείλει στην Κική εκείνο το πρωινό. Ένα μήνυμα «υπεράνω», το οποίο όμως ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις μαρτυρίες όσων γνώριζαν καλά τη σχέση, που είχε το ζευγάρι.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας διαβεβαίωσε πώς όταν στάλθηκε το μήνυμα του Δάνου στην Κική, τα δύο κινητά έπαιρναν σήμα από την ίδια κεραία. Αυτό σήμαινε πως τα δύο κινητά βρίσκονταν στο ίδιο σημείο, δηλαδή στο σπίτι του Δάνου.

Η ομολογία

Τέσσερις μήνες μετά το αποτρόπαιο έγκλημα, στις 11 Αυγούστου 2005, ο Δάνος Μουρατίδης μετά από πολύωρη ανάκριση ομολόγησε κυνικά ότι σκότωσε την Κική Κούσογλου σε μία έκρηξη ζήλιας. Ο ίδιος δηλώνοντας ακόμα τρελά ερωτευμένος με την Κική επιθυμούσε την επανασύνδεση, σε αντίθεση με την Κική, η οποία ήθελε να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτή τη σχέση. Γι’ αυτό από την προηγούμενη μέρα είχαν κανονίσει να συναντηθούν, και κατέληξαν στο σπίτι του Δάνου.

Είναι ξημερώματα 11ης Απριλίου 2005, και ενώ η Κική έχοντας ήδη αποκοιμηθεί, εκείνος αρχίζει να σκαλίζει το κινητό της κοπέλας, Ανακαλύπτει ένα μήνυμα το οποίο τον έκανε να ζηλέψει τρομερά. Τυφλωμένος από τη ζήλεια, ξύπνησε την Κική και ζήτησε εξηγήσεις για το μήνυμα. Ξεσπάει άγριος καβγάς ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα ο Δάνος Μ. από τη ζήλεια του και πάνω στο θυμό του, στραγγαλίζει την Κική.

Όταν αντιλήφθηκε την πράξη του και βλέποντας την Κική νεκρή, αποφασίζει να εξαφανίσει το πτώμα και όλα τα στοιχεία, που τον ενοχοποιούν. Ξεκινάει η επιχείρηση της κάλυψης του εγκλήματος. Ο Δάνος παίρνει το αυτοκίνητο και αφού τοποθετεί το άψυχο σώμα της Κικής στη θέση του συνοδηγού, το μεταφέρει στην περιοχή του Φράγματος Ασωμάτων Ημαθίας, στις όχθες του Αλιάκμονα. Η επιλογή της περιοχής δεν ήταν τυχαία, μιας και πρόκειται για μια ερημική περιοχή. Εκεί, με τη βοήθεια ενός 40χρονου ξαδέλφου του, θάβουν το σώμα της Κικής.

Τα πράγματα της άτυχης κοπέλας φρόντισε να τα πετάξει σε διαφορετικό σημείο, προκειμένου να εξαφανίσει όλα τα ίχνη και να στρέψει αλλού τις έρευνες. Στη συνέχεια, επιστρέφει στο σπίτι του σα να μη συμβαίνει τίποτα. Ο χρόνος κυλούσε υπέρ του και εκείνος πλέον πίστευε πώς έχει διαπράξει το τέλειο έγκλημα…

Η κυνικότητα και ή ψυχρότητα του, κατά την διάρκεια της ομολογίας του, έκανε τους έμπειρους αστυνομικούς που διενεργούσαν την ανάκριση να ανατριχιάσουν. Μετά την ομολογία του, υπέδειξε στις αστυνομικές αρχές την τοποθεσία ταφής της 20χρονης Κικής.

Αναπαράσταση του εγκλήματος

Στις 24/11/2005 το πρωί της Τετάρτης έγινε η αναπαράσταση του εγκλήματος έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία εκπροσώπων της δικαιοσύνης, της αστυνομίας και του ιατροδικαστή. Οι αστυνομικοί σχημάτισαν κλοιό γύρω από το σπίτι του δράστη για να συγκρατήσουν τους συγγενείς και φίλους της κοπέλας.

Ο Μουρατίδης εμφανίστηκε φορώντας κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Επί τρεις ώρες, ο 23χρονος Δάνος Μουρατίδης, ο δράστης της δολοφονίας της 20χρονης φίλης του, Κικής Κούσογλου, περιέγραφε πώς στραγγάλισε την άτυχη κοπέλα, τον περασμένο Απρίλιο, μέσα στο σπίτι του.

Η δίκη

Στις 15 Νοεμβρίου 2006 ο Δάνος Μ. θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και περιύβριση νεκρού. Δίπλα του κάθεται συγκατηγορούμενος ο 41χρονος ξάδελφος του Παναγιώτης Κ. για υπόθαλψη εγκληματία και περιύβριση νεκρού.

Η αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη και φορτίστηκε συναισθηματικά, όταν ο 24χρονος Δάνος Μ. κλήθηκε να περιγράψει τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της μοιραίας νύχτας. Ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος, χωρίς όμως να δώσει κάποια πειστική εξήγηση για το λόγο, που τον ώθησε να προβεί στη συγκεκριμένη πράξη.

Με εντυπωσιακή ψυχραιμία και χωρίς να γυρίσει ούτε μια φορά πίσω το πρόσωπό του, στο πολυάριθμο ακροατήριο, περιέγραψε στην πρόεδρο του δικαστηρίου τη σχέση του με την Κική Κούσογλου. «Ηταν ο έρωτας της ζωής μου. Ήμασταν πέντε χρόνια μαζί, σαν παντρεμένοι. Κάποιες φορές μαλώναμε χωρίζαμε για έναν μήνα, τρεις μέρες και τα ξαναβρίσκαμε», είπε.

«Είχαμε χωρίσει δυο βδομάδες πριν. Συζητούσαμε και πέρασε η ώρα. Εκείνη κοιμήθηκε, εγώ έβλεπα τηλεόραση», είπε. Οπως περιέγραψε, άρχισε να ψάχνει το κινητό της κοπέλας και βρήκε έναν μήνυμα από κάποιο άλλο νεαρό, τον οποίο φέρεται ότι είχε γνωρίσει, συνάπτοντας σχέση μαζί του. Τότε την ξύπνησε και ακολούθησε έντονος διαπληκτισμός μεταξύ τους. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο δράστης την άρπαξε από το λαιμό και τη στραγγάλισε.

«Την τράβηξα πάνω μου. Δεν θυμάμαι αν φώναζε ή αν είπε κάτι. Όταν την άφησα δεν κουνιόταν. Έπιασα το σφυγμό της. Διαπίστωσα πως δεν αναπνέει. Εκείνη την ώρα τα έχασα. Πανικοβλήθηκα και αποφάσισα να την εξαφανίσω», είπε και πρόσθεσε πως ένιωθε σαν να πρωταγωνιστεί σε ταινία. «Όλα έγιναν μηχανικά» είπε «σαν να μην ήμουν εγώ».

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου για το τι ήταν αυτό που τον έφερε στην κατάσταση της αιφνίδιας υπερδιέγερσης, όπως ισχυρίστηκε η υπεράσπιση, ο κατηγορούμενος δεν μπόρεσε να απαντήσει με σαφήνεια.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Ο εισαγγελέας της έδρας Γ. Κοσμίδης, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος κατά την τέλεση της εγκληματικής πράξης βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής πρότεινε να επιβληθεί στον κατηγορούμενο η ποινή των ισοβίων.

Υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα, μην αναγνωρίζοντας κανένα ελαφρυντικό, με απόφαση κατά πλειοψηφία (5 προς 2), το δικαστήριο επέβαλε στο Δάνο Μ. την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με πρόθεση και της περιύβρισης νεκρού.

Στον 40χρονο συνεργό ξάδερφό του, Παναγιώτη Κ. ο οποίος τον βοήθησε να θάψουν την Κική, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με το δικαίωμα η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 2.000 ευρώ.

Ο Δάνος Μ. μετά την ανακοίνωση της απόφασης μεταφέρθηκε στις φυλακές Διαβατών.

Ο Παραλογισμός της γυναικείας φύσης…

Από την στιγμή της πρώτης του εμφάνιση στους τηλεοπτικούς δέκτες, το γυναικείο κοινό «παραδόθηκε» στην ομορφιά του 23χρονου δολοφόνου. Είναι ιδιαίτερα ανατριχιαστικό και εξοργιστικό το γεγονός, το ότι ένας αποδεδειγμένα βίαιος άνθρωπος στις σχέσεις του, που αφαίρεσε την ζωή μίας κοπέλας 20χρονών, δεν λειτουργεί απωθητικά για τις γυναίκες…

Ακόμα και μετά τον εγκλεισμό του στην φυλακή ο Δάνος Μ. συνέχισε να δέχεται εκατοντάδες ερωτικές επιστολές…

Αποφυλάκιση

Το 2021 η πόρτα των φυλακών Διαβατών άνοιξε διάπλατα για τον «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο» όπως τον βάφτισαν τα ΜΜΕ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, παντρεύτηκε και έφυγε στο εξωτερικό με την σύζυγο του. Πάντως στην πόλη της Βέροιας μετά την αποφυλάκιση του δεν τον είδε κανείς ποτέ και το σπίτι της οικογένειάς του είναι κλειστό.

ΠΗΓΗ   crimi.gr

 

 

 

Top
Enable Notifications OK No thanks